Dokument: Mordet på Julia Persson

Luleå
Lästid cirka 8 min

Fem år har gått sedan den ödesdigra aprildagen då Julia Persson mördades i sin lägenhet.
En timme och 14 minuter efter första larmsamtalet var polisen framme. Då var det för sent.
Trots att ingen anhörig vill klandra enskilda poliser klamrar sig frågan fast:
Hade Julias liv gått att rädda?

Onsdag 24 april 2019 hittas 25-åriga Julia Persson död på golvet i sitt badrum. I lägenheten stöter polisen på Julias ex-pojkvän som senare ska dömas för mord genom strypning. För vänner och anhöriga är Julias död en tragedi som förändrade riktningen i deras liv. Fem år senare finns fortfarande obesvarade frågor i fallet.

***

Klockan är 16.25 den 24 april 2019.
Påskhelgen har precis passerat.
SOS larmcentral tar emot ett samtal från Kalix. En boende i ett lägenhetshus hör grannarna ovanför bråka. De har bråkat högljutt förr, men något får grannen att ringa polisen.

Enligt händelserapporten uppger inringaren att han hört möbler kastas och skrik från kvinnan som äger lägenheten. Hon heter Julia Persson. Grannen hör även en för honom okänd mansröst.

Operatören svarar inringaren att det inte finns någon ledig patrull, men att de skickar någon så fort de kan. Den enda patrullen i närheten är dragen på ett annat ärende i östra Norrbotten.

Vid samma tidpunkt i Luleå ingriper en polispatrull vid ett lägenhetsbråk när de får ett anrop från RLC. De beordras att åka till Kalix.

Klockan är då 16.44.

Normal körtid de åtta milen mellan Luleå och Kalix är lite över en timme.

Patrullen kommer fram till området 17.33 och har då stämt av med inringaren. Bråket har tystnat. Det har varit lugnt i 20-30 minuter.

Polisen går upp till Julia Perssons lägenhet och ser att dörren är olåst. De knackar ändå – två gånger.

Ingen öppnar och patrullen går in i lägenheten.

Direkt till vänster finns en toalett. Ut ur den kommer en man. Polisen noterar att han är stressad, stirrig och svettig. De får veta att han heter Rickard. 

Han berättar att Julia är inne på toaletten.

undefined
En skada på toalettdörren.
undefined
En av Julias grannar ringde polisen. Han uppgav att hört en mansröst och en kvinnoröst skrika. Det lät som att möbler kastas. När polisen ringer upp honom igen så säger han att det är tyst och att han sekunderna innan hört en duns.

*** 

Klockan 17.42 rapporterar patrullen till ledningscentralen. Julia Persson har påträffats livlös i lägenheten. Den ena polisen påbörjar omgående hjärt- och lungräddning. Men båda polisernas intryck, som går att läsa i förundersökningen, är att Julia Persson är död.

Rickard, som patrullen påträffat i lägenheten heter Karlsson i efternamn. Sju och en halv månad senare döms han till 16 års fängelse för att ha mördat Julia Persson.

Men den 24 april påstår han att kommit hem, hittat Julia medvetslös och bunden runt händer och hals. Han säger att han försökt hjälpa henne till toaletten. Till poliserna säger han att han försökt väcka henne i 30 minuter.

I lägenheten syns tydliga spår efter ett våldsamt bråk. En glasdörr har slagits sönder och möbler är trasiga.

18.06 grips 29-årige Rickard Karlsson misstänkt för mord.

undefined
I Julias lägenhet finns tydliga spår att ett våldsamt bråk ägt rum precis innan hon dödas.

***

Rickard Karlsson och Julia Persson blev ett par drygt ett år tidigare. Relationen var svajig och i förundersökningen framkommer att bägge hade periodvisa drogproblem. Men i förhör säger anhöriga att Julia verkade glad och "som sig själv" veckorna innan hon dog. Bland annat på grund av att hon ska ha gjort slut med Rickard.

– Lika bra, då slipper jag hans elakheter, sa Julia då.

Hon såg fram emot att börja jobba igen efter påsken.

Men under påsken dyker Karlsson plötsligt upp i Kalix igen. 

I förhör berättar anhöriga att Julia Persson var öppen, framåt och sade vad hon tyckte. Men om relationen med Karlsson var hon förtegen när familjen frågade.

Det hade dock hänt att Julia ringt och bett om hjälp, då Rickard ska ha låst in henne i hennes lägenhet.

I samband med att Karlsson dyker upp i Kalix får Julias mamma ett samtal från en av Julias vänner. Han varnar henne för att Karlsson är farlig och oroar sig för Julias välbefinnande. 

NSD har varit i kontakt med familjen som avböjer att medverka direkt i en artikel, men de vill gärna att Julias historia berättas.

När åtal väcktes önskade familjen Karoliina Ikonen som målsägarbiträde. För henne är det ett fall som etsat sig fast.

– Julia var i mångt och mycket som vem som helst. Hon hade bostad och jobb och tyckte om att tillbringa tid med sin hund. Hon var ung och hade hela livet framför sig.

Händelserna som ledde fram till Julia Perssons död är inte ovanliga.

– Som jag minns det var det ett ganska typiskt relationsdrama, där Julia ville lämna Rickard. Hon hade också kontaktat personer om detta, till och med samma dag, säger Ikonen.

– Det är ju ofta en utlösande faktor för våld, att just kvinnan i de flesta fallen signalerar att hon inte längre vill vara i den här relationen. I det här fallet utlöser det ett utdraget och dödligt våld.

undefined

Julia var i mångt och mycket som vem som helst

Karoliina Ikonen

Advokat

Julia Persson beskrivs i utredningen och av anhöriga som en omtänksam och positiv person. Men hon var också tuff och kunde säga ifrån.

– I nästan alla fall, men inte just gällande Rickard. Hon försökte men det blev ändå så att han fortsatte dyka upp i hennes liv.

En situation som inte är ovanlig i destruktiva förhållanden, säger Ikonen.

– Generellt är det alltid komplicerat med människor. Man har känslor för någon, man lever i något slags hopp om att personen ska bättra sig. 

– Ofta förflyttas gränserna långsamt och man blir bemött av omväxlande värme och kyla, det är svårt att värja sig mot, ihop med att man har starka känslor för någon.

– Man tänker att det här var sista gången, säger Karoliina Ikonen. 

Det verkar ju som att de gjort slut en månad tidigare, men sedan dyker han upp. Hur uppfattade du saken?

– Anhöriga var väldigt förvånade att Rickard dök upp. Julia hade uttryckt till både vänner och familj att de hade avslutat relationen och hon uppfattades vara lättad.

undefined
Julia Persson gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och jobbade som personlig assistent. "Hon såg fram emot att börja jobba igen efter påsken", säger anhöriga i förundersökningen.

För Karoliina Ikonen och familjen var det viktigt att det skulle komma fram vad som hade hänt när Julia mördades. 

Men en annan sak blev också väldigt viktig för familjen:

Att det dröjde så länge innan polisen kom.

Att i Norrbotten är verkligheten att den som är i en livsfarlig situation kan behöva vänta i över en timme på hjälp. 

– Julia bodde centralt i Kalix. Inte många minuter från Kalix polisstation. Även Haparanda finns relativt nära, det kan inte ta mer än 30-40 minuter, även om man kör någorlunda sansat, säger Karoliina Ikonen.

Hon trycker på att familjen inte lastar någon enskild polis som agerat vid händelsen. 

– Men det är svårt att tänka på det som hände utan att fundera på om Julia levt idag om det funnits en patrull i Kalix. Då hade det här kunnat gå att undvika.

Grannen som larmade pratade dessutom flera gånger med polisen.

– Det är ett utdraget bråk, de bråkar fortfarande en lång stund efter samtalet till polisen. Jag kan inte säga något annat än att det som sker är en effekt av att det inte fanns en patrull i närheten, säger Ikonen innan hon pausar och fortsätter:

– Det är fruktansvärt och jag kommer aldrig glömma Julia och vad som hände henne.

undefined

Det är fruktansvärt och jag kommer aldrig glömma Julia och vad som hände henne

Karoliina Ikonen

Advokat

***

Veckorna efter dådet hålls förhör med anhöriga, vänner och bekanta till Julia. Rickard Karlsson förhörs fem gånger. Han ska komma att ändra sin historia under utredningens gång. Han nekar till ansvar och menar att någon annan utfört mordet.

– Det man inriktar sig på när någon säger att de inte varit där är vittnesuppgifter som kan styrka eller motbevisa det. Vilka har sett de här personerna? säger Lindha Strömberg, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Luleå som drev målet i rätten.

I Rickards fall så visar en app i hans telefon att han bara tagit 119 steg under tidsperioden som bråket pågick.

– Han säger då att han inte hade med sig telefonen, säger Lindha Strömberg.

– Hade han då träffat någon som kunde vittna om promenaden?

undefined
Lindha Strömberg, vicechefsåklagare vid åklagarkammaren i Luleå drev målet i tingsrätten och hovrätten.

Men utredningen kunde visa att det var väldigt osannolikt att han inte ska ha haft telefonen på sig, vilket tingsrätten och hovrätten framhöll.

I tingsrätten uppgav han plötsligt att han träffat på ett par under sin promenad.

Vad tänkte du om det?

– Hade bevisningen varit svagare än den var då hade man behövt komplettera förundersökningen kanske. Men i det läget bedömde jag bevisningen var så pass bra. Säger man då en sak i rätten som man inte sagt under hela förundersökningen förtjänar det inte så mycket tilltro och det höll ju rätten med om.

Vad var det viktigaste i den här utredningen för att få honom fälld?

– Rent bevismässigt är det den samlade bilden, men det var ingen annan som hade motiv att döda henne. De hade en relation och jag uppfattade det som att hon ville avsluta relationen. Och då blir hon dödad. Det var tecken på strid i lägenheten, det är väldigt svårt att se en annan gärningsman, säger Lindha Strömberg.

undefined
På golvet i hallen hittar polisen en koskälla som var del av ett halsband som Julia Persson alltid bar. Teorin är att det har slitits av under det våldsamma bråk som ledde till mordet.
undefined
Duschdraperiet bar blodspår och hittades vid sängen.

När brottsplatsundersökningen genomförs noterar polisen att ett duschdraperi ligger slängt vid sängen i vardagsrummet. På en kudde ligger en del av ett halsband som Julia Persson alltid bar. En annan del hittas i hallen. Rätten ska senare kommentera att det verkar som att Rickard Karlsson börjat städa efter gärningen.

– På så sätt var det nog tur att polisen inte blev ännu senare. Vad hade hänt om de hittat Julia död utan gärningsmannen i lägenheten? säger Karoliina Ikonen, som var familjens målsägarbiträde vid rättegången.

I och med att Rickard Karlsson nekar till gärningen han dömts för har det aldrig gått att klarlägga exakt vad som hände i lägenheten den ödesdigra onsdagen i april för fem år sedan.

– Det är ju jobbigt för de närstående tänker jag. Jag, polisen och domstolarna är säkra på vad som hänt, men det är klart att de närstående skulle vilja veta vad som hänt och varför. Det gäller för många ärenden, som Carolin Stenvall. Men i vårt jobb behöver vi inte veta varför utan det viktiga är att veta vad som hänt och kan vi bevisa det.

undefined
Rickard Karlsson är 29 år gammal när han döms för mordet på sin exflickvän. Han överklagar till hovrätten som fastställer domen. Även den domen överklagades men Högsta Domstolen tog inte upp fallet.

Rickard Karlsson dömdes först vid Haparanda tingsrätt och senare vid hovrätten till 16 års fängelse för mordet på Julia Persson. 1 januari 2020 trädde en lagändring i kraft som innebär att vid ett liknande fall idag så hade förövaren sannolikt dömts till livstids fängelse.

– Jag är ju inte domstolen, men utifrån att det var en gärning som skedde hemma hos henne, av en person som hon hade en relation med, att det var ett utdraget förlopp och att hon vid något tillfälle försökte fly lägenheten – men blev indragen igen, så hade det gett livstids straff.

– Motivet var svartsjuka. Han kunde inte ta att hon inte längre ville ha någon relation med honom, säger Karoliina Ikonen. 

undefined
"Motivet var svartsjuka. Han kunde inte ta att hon inte längre ville ha någon relation med honom", säger Karoliina Ikonen.