"Jag hann bara tänka 'helvete!'"

"Jag hann bara tänka 'helvete!'"

Koskullskulle
Lästid cirka 4 min

Klockan är halv sex på kvällen när Anders Trulsson är på väg hem efter att ha hälsat på vänner i Koskullskulle.
Plötsligt, utan förvarning, dyker en älg upp mitt framför bilen.
Smällen, som en explosion, kommer omedelbart.

Älgen far upp över motorhuven, slår i vindrutan som splittras, flyger över taket och landar på asfalten över 20 meter bort från olycksplatsen.

– Jag hann bara tänka "helvete!" innan smällen kom. Jag blundade, lutade fram huvudet och höll i ratten, berättar Anders Trulsson.

Viltolyckor får ofta bara en anonym notis i tidningen – en kort redogörelse om vad som hänt och var, utan inblick i de drabbades upplevelser. Anders Trulsson klarade sig utan allvarliga skador, men vill ge en röst åt det som ofta glöms bort bakom rubrikerna.

undefined
Anders är tillbaka på olycksplatsen för första gången sedan den där kvällen i december. "Det känns inget speciellt, men i framtiden kommer jag att undvika att köra här i mörker", säger han.

Varje år sker över 5 000 älgolyckor i Sverige, och olyckorna kan få förödande konsekvenser. En fullvuxen älg kan väga mellan 400 och 700 kilo, vilket innebär en enorm kraft vid en kollision. Förarna riskerar ofta allvarliga skador eller värre när älgen krossar vindrutan och trycks in i kupén. Anders klarade sig, som tur är, utan allvarliga skador.

undefined
Anders Trulsson klarade sig nästan helt oskadd från älgolyckan. "Jag hade änglavakt", säger han.
undefined
Den fullvuxna älgen omkom i den våldsamma kollisionen.

Det är strax efter halv sex på kvällen som Anders lämnar sina vänners hem i Koskullskulle. Han ställer in farthållaren i sin Volvo V60 på 90 kilometer i timmen och har helljuset tänt. Decembermörkret omger bilen, men vägen är bekant. Kirunagatan, som går mellan Koskullskulle och E45, är strax över fyra kilometer lång. När Anders kommer ut på en raksträcka bländar han av till halvljus för en mötande bil. Sekunder senare förändras allt.

När jag tittar ner på mina händer inser jag att jag blöder.

Anders Trulsson

Helt plötsligt dyker en stor älg upp i synfältet. Men Anders hinner inte reagera utan kör i hög fart rakt på älgen, som slungas över taket.

undefined
Anders Trulssons bil, en Volvo V60, blev så illa åtgången i kollisionen att Anders försäkringsbolag beslutat sig för att lösa in den.

– Jag vet inte hur det gick till, men när jag öppnar mina ögon igen så står bilen still.

Det är helt tyst. Glas ligger över instrumentpanelen och kall luft strömmar in genom den krossade vindrutan. Anders är skakad och omtumlad och fattar inte hur han kan ha klarat sig. Men han är inte helt oskadd.

– Jag upptäcker att jag är täckt med glassplitter från topp till tå och när jag tittar ner på mina händer inser jag att jag blöder, berättar han.

undefined
Anders säger att olyckan inte gjort honom rädd för att köra bil. "Men jag undviker att köra när det är mörkt ute.", säger han.

Varje år inträffar drygt 800 viltolyckor i Norrbottens län. De flesta sker under årets tre sista månader då det registreras ungefär fyra olyckor om dagen. Älg och rådjur är överrepresenterade i statistiken och tillsammans står de för drygt 98 procent av de rapporterade olyckorna. Mellan september 2023 och september 2024 skedde 421 olyckor med älg och 397 olyckor med rådjur.

Andra rapporterade djur var tre björnar, en örn och en utter, och därtill tillkom tio djur under kategorin "övriga". Renar räknas som tamboskap och ingår därför inte i statistiken.

undefined
Anders är glad för att han hade turen på sin sida i olyckan. "Hade älgen farit in genom vindrutan vet jag inte hur det hade slutat", säger han.

Föraren i den mötande bilen, samma som Anders just har bländat av för, ser kollisionen och stannar för att hjälpa. Två unga män kommer fram till Anders.

Jag tänker ofta på vilken tur jag hade.

Anders Trulsson

– Jag bad dem ringa 112 efter hjälp, berättar han.

Kort därefter stannar ytterligare en bil, och två kvinnor, som visar sig vara sjuksköterskor, skyndar sig fram till Anders bil.

– De såg till att jag satt still och inte rörde huvudet. De frågade om jag frös och om jag behövde en filt, men det var plusgrader ute, så jag frös inte. Men det var en enorm omtanke från alla som hjälpte till.

undefined
Vägen mellan Koskullskulle och E45 är mellan fyra och fem kilometer och har långa raksträckor med bra sikt. Men i mörker gör det ingen skillnad. "Mörkerseendet blir ju sämre ju äldre man är", säger Anders.

Kort därefter kommer räddningstjänsten till olycksplatsen och säkerställer att Anders mår bra och inte är skadad innan de hjälper honom ut ur bilen. De blåser bort glas från hans kläder och skor innan han blir skjutsad till akuten av en bekant som precis kommit till platsen. På sjukhuset undersöks Anders av läkare och får bland annat genomgå en röntgenundersökning.

Det var en enorm omtanke från alla som hjälpte till.

– Jag genomgick en höftoperation bara ett par månader före olyckan, så jag var lite orolig, men röntgen visade inget.

Nu har det gått några veckor, men Anders tänker fortfarande mycket på olyckan. Han säger att han känner stor tacksamhet.

– Jag tänker ofta på vilken tur jag hade. Tänk om älgen hade hamnat inne i bilen. Jag vet inte hur jag hade klarat det. Och jag är så tacksam för alla som stannade och hjälpte till, säger han.

undefined
Det var tidig kväll, fredagen den 27 december, som Anders Trulsson kolliderade med en älg på Kirunagatan, strax utanför Koskullskulle.

Anders har fortsatt att köra bil efter olyckan. Hans egen bil fick omfattande skador och har kontrollerats av en bilverkstad. Sedan olyckan har han kört med en hyrbil.

– Jag fick ett mejl från mitt försäkringsbolag idag om att de löser in bilen, berättar Anders.

undefined
Knappt 45 minuter efter olyckan fick Anders ett sms från polisen där de bland annat skrev att han inte misstänks för något brott och gav honom ett ärendenummer som han kunde vidarebefodra till sitt försäkringsbolag. "Det kändes jättebra att de hörde av sig så snabbt, eftersom jag själv slapp att ringa 114 14 och sitta i lång telefonkö. Det är jag väldigt tacksam för.", säger Anders.

Han säger att han blivit försiktigare och mer uppmärksam än tidigare och undviker helst mörkerkörning.

– Och jag väljer hellre vägar med viltstängsel. Det känns tryggare.

Kvällen den 27 december 2024 kommer Anders aldrig att glömma. Han delar sin berättelse för att visa att bakom varje olycksnotis finns en verklig upplevelse – och att hjälpsamma människor kan vara avgörande i svåra stunder.

undefined
Anders tittar på bilder från olyckan. "Det är ett under att det inte gick värre och jag är tacksam för all hjälp jag fick", säger han.