Stålnacke vann i Europacupen

Första segern i Europacupen – Ylva Stålnacke, 21, passerade en milstolpe i den alpina karriären när hon vann storslalom i schweiziska Zinal på tisdagen.– Jättekul. Hur kul som helst, säger en sprudlande glad Kirunatjej på telefon från Schweiz.

Foto: Linnea Bergenudd

ZINAL/Alpint2014-01-07 18:32

Ylva utmanade i toppen direkt. Efter första åket var hon 29 hundradelar efter ledande Norges Mona Löseth

– Jag åkte bra i måndagens tävling, jag hade startnummer 1 och det blev ett riktigt bra åk. Jag var nöjd med att ligga tvåa.

Ylva var näst snabbast även i andra åket och vann med 47 hundradelar före Mona Löseth.

– Tänkte att det bara var att köra och det stämde bra igen. Men jag trodde aldrig det skulle räcka till seger.

Tre pallplatser innan

Ylva tävlade i storslalom i samma backe på trettondagen och då blev det en fjärdeplats. Avståndet till en plats på pallen var 25 hundradelar.

Ylva har fått ett rejält genombrott den här säsongen och framförallt lyckats i Europacupen där hon varit på pallen tre gånger. Det började i finska Levi i december där hon var tvåa och trea och i Zinal kom alltså den historiska segern.

Hur förklarar du lyftet den här säsongen?

– Jag vet inte riktigt. Jag har tränat bra och fick en bra start i Levi. Det betydde mycket. Sedan har det bara varit att köra på.

Alpine sportchefen Anders Sundqvist säger om Ylva:

– Hon har haft en fantastisk start och är en framtidstjej. Att lyckas i Europacupen är första steget, men vi ska komma ihåg att hon fortfarande är i en inlärningsfas.

"Njuta av framgångarna"

Ylva har också debuterat i världscupen och gjort sex tävlingar. Men hon har haft tuffa utgångslägen och hittills fått nöja sig med ett åk i varje tävling.

– Det har varit roligt att prova på världscupen. Samtidigt har det svårt göra bra resultat när det varit så gropigt. Jag måste prestera mitt bästa för att hänga med.

Anders Sundqvist säger vidare:

– Åkare som ligger i toppen av Europacupen vet vi har möjlighet att kvala in till andra åket i världscupen. Men vi inte ställa kravet på Ylva att hon ska göra det.

– Ylva ska få möjlighet att också njuta av framgångarna, det är viktigt och det är faktiskt inte så många som vunnit i Europacupen. Det visar historien.

Närmast tävlar Ylva i Melchsee Frutt i Europacupen den 9-10 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!