Supersuccén

En stukad fot krävde förändring i programmet innan friåkningen. Trots det blev det succé för Luleååkaren Alexander Majorov. Han slutade sexa på EM i Zagreb.- Det känns fantastiskt, säger Majorov.

ZAGREB2013-01-28 06:00

Det var många svenskar som satt och hoppades framför TV-apparaterna under lördagen. Och Luleååkaren Alexander Majorov höll för trycket och åkte hem en sjätte plats på EM.

Men lördagen började illa för konståkaren. På morgonens träning skadade han foten och fick snabbt göra om i programmet. Det svåra hoppet kvadruppel toeloop ut och trippel axel in. Ett klokt beslut som ledde till ett nästan felfritt program och ett nytt personligt rekord.

"Sträckte ledbanden"
- Jag sträckte ledbanden i foten, om jag skulle ha gjort den (kvadrupeln) i programmet hade det varit en sådan explosiv smärta att jag inte hade kunnat åka vidare utan att kyla ner eller vila. Det var inte värt att chansa, säger Majorov till TT.

Med nytt personligt rekord blev han sexa, vilket innebar hans bästa placering på ett seniormästerskap samt att Sverige får skicka två herråkare till EM nästa år.

- Allt var bra, det känns fantastiskt, säger han.

Mamma Irina Majorov, som också hjälper till med koreografin, säger till NSD:

- Han ville behålla kvadruppel toeloop, men han pappa som också är tränare övertygade om att ta det lugnt och byta till en trippel axel, säger Irina Majorva.

VM i Kanada nästa utmaning
På resan till europamästerskapet i Zagreb uppstod dock problem. Den incheckade väskan med skridskorna kom bort längs vägen. En marddrömssituation eftersom de tar ungefär två veckor enligt mamma Irina Majorov att åka in ett par nya skridskor för Alexander.

Men väskan kom fram efter lunchtid dagen efter.

- Då hade han redan missat viktig träningstid och hunnit oroa sig, säger hon.

Nu står VM i Kanada på agendan för konståkningstalangen. En chans för Alexander Majorov att ytterligare slå sitt personliga rekord som numera lyder 211.88 poäng.

Inför världsmästerskapet är mamma Irina Majorva hoppfull:

- Det här visar att vi också kan ta plats bland de bästa åkarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om