Westman går mot efterlängtad seger

Linus Westman går mot en efterlängtad totalseger i Norrlandsveckan. För under onsdagens deltävling i Kalix vann han sin andra raka tävling. Men i finalen var det riktigt tufft mot Joakim Evertsson.

12 juli 2017 22:15

Råneåsonen Linus Westman, nu tävlandes för Piteå MS, kom ifjol trea på Norrlandsveckan. I årets upplaga siktar han på en totalseger. Han fick också en riktig drömstart på rallycrosstävlingen. För när första deltävlingen avgjordes i Skellefteå förra helgen tog han en komfortabel seger i klassen Super Nationella. Joakim Evertsson, Lycksele, var visserligen med in i det sista, men Linus Westman hade full kontroll under hela finalen. Fjolårets totalsegrare Thomas Öhman från Älvsbyn var i Skellefteå näst bästa norrbottning när han lyckades köra in på en fjärde plats.

Under onsdagen var det så dags för den andra deltävlingen när Norrlandsveckan anlände till Norrbotten och motorstadion i Kalix. Linus Westman började som han avslutade i den första deltävlingen. För han vann första kvalomgången just före stora konkurrenten Joakim Evertsson. Han följde upp det med en tredje placering i nästkommande heat, då just Joakim Evertsson var starkast. Men i sista kvalheatet slog Linus Westman till igen. Han stod för en riktig offensiv körning när han vann på bästa kvaltiden 2:18,71 minuter.

– Kvalheaten kändes riktigt bra, då jag började med att vara snabbast. Sen så var starterna riktig bra, och det är ju en härlig trygghet att ha, säger Linus Westman

Sedan i semifinalen fortsatte Linus Westman köra övertygande när han relativt enkelt tog hem segern i det andra heatet. I det första knep unge Simon Tiger ännu en finalplats. Finalen blev sedan en riktig rysare. Linus Westman tog ledningen från start, men Joakim Evertsson körde offensivt och försökte komma på insidan. Men under sista varvet snurrade Joakim Evertsson runt och Linus Westman kunde köra in andra raka segern i Norrlandsveckan. Bakom honom kom Thomas Öhman, Älvsbyn samtidigt som Simon Tiger körde in på en fjärde plats.

– Det blev hårt. Joakim Evertsson var snabbare i finalen, men det är lite taktiskt det här då jag utnyttjade mina starter, säger Linus Westman efter segern i Kalix.

På söndag ska Norrlandsveckan avgöras då finaltävlingen körs Piteå. För rallycrossförarna är det intensiva dagar för bara dagen innan körs SM i rallycross, även det i Piteå.

– I Norrlandsveckan har jag ju verkligen byggt upp för att vinna, det känns riktig bra. Sen under SM måste jag ta maximala 30 poäng för att ens ha någon chans.

I den lägsta klassen under Norrlandsveckan i Super Nationella max 2150cc fortsätter Erik Jonsson att köra bra. Han följde upp söndagens andra plats med att sluta trea i Kalix. I 2400cc knep Nicklas Nårsa, Älvsbyn, precis som Erik en tredje plats.

Norrlandsveckan

Norrlandsveckan körs för sjunde året i rad och är en av de stora höjdpunkterna i rallycrossen under året.

Samma vecka som Norrlandsveckan pågår så körs också SM i rallycross.

Rallycrosstävlingen innehåller tre deltävlingar i Skellefteå, Kalix och slutligen i Piteå där allt ska avgöras.

Norrlandsveckan har tre klasser i Super Nationella, Super Nationella max 2400cc och Super Nationella max 2150cc.

I 2017 års upplaga är det nära 100 stycken anmälda team, och det körs nästan 300 heat under en och samma vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Larsson

Ämnen du kan följa