Sveriges gulddröm: "Kan gå hur långt som helst"

Sveriges volleybolldamer kliver in i EM på fredag. Efter succén 2021, då det blev kvartsfinal, är förhoppningarna är höga. –Jag vet att det finns mycket potential, den saken är säker, säger ställföreträdande förbundskapten Jukka Lehtonen.

Sveriges spelare jublar efter semifinalen i Golden League mellan Sverige och Belgien. Arkivbild.

Sveriges spelare jublar efter semifinalen i Golden League mellan Sverige och Belgien. Arkivbild.

Foto: Anders Bjurö/TT

Volleyboll2023-08-17 13:00

Final i European Golden League och Challenger Cup inom loppet av några veckor. De svenska volleybolldamerna har verkligen imponerat stort denna sommar.

Nu väntar ett Europamästerskap, med världsettan Turkiet som motstånd i premiärmatchen.

– Det blir en väldigt tuff öppningsmatch får man säga. Men det är bara att använda den matchen som en lärdom, för jag tror det blir väldigt svårt att vinna den, säger lagkaptenen Isabelle Haak, som spelade i den turkiska ligan mellan åren 2019–2022.

Ny förbundskapten

Förberedelserna inför EM kunde varit bättre. I början av augusti meddelade det svenska volleybollförbundet att förbundskapten Lauri Hakala missar EM av personliga skäl.

I stället blir det Jukka Lehtonen som leder laget under det stundade mästerskapet.

– Jag tycker tiden har varit det svåraste eftersom beslutet var tvunget att tas ganska fort. Men jag har turen att ha en bra ledarstab och att laget har välkomnat mig i min nya position, berättar Lehtonen.

Haak tror inte att bytet av förbundskapten kommer påverka chanserna under EM.

– Det klart det blivit en omställning, men jag tycker verkligen vi har kommit in i det på ett bra sätt ändå. Alla har tagit nya roller och platser som behövs liksom. Där har Jukka gjort ett väldigt bra jobb "so far" med att få i gång träningarna igen. Med tanke på omständigheterna känns det som vi har gjort det bästa av situationen, säger hon.

Historiska succén förra året

EM 2021 var volleybolldamernas första Europamästerskap sedan 1983.

Då tog man sig till en kvartsfinal, vilket är den högsta EM-placering någonsin av ett nordiskt damlandslag.

Trots tufft motstånd redan i gruppspelet, är förhoppningen att göra ett minst lika bra EM i år, som spelas i Belgien, Italien, Tyskland och Estland.

– Jag hoppas att varje spelare kan prestera på sin nivå. Jag vet att det finns mycket potential, den saken är säker. Det är en lång turnering så återhämtning och allt annat kommer att påverka resultatet. Mitt mål är att alla spelare ska prestera på sin bästa nivå. Då kommer resultaten, säger Lehtonen.

Hanna Hellvig, som är tillbaka i landslaget igen efter en knäskada, instämmer med förbundskaptenen.

– Jag tror vi kan göra superbra matcher. Jag tror vi har ett lag som kan prestera. Vårt första mål som vi fokuserar på nu är att ta oss ur gruppspelet. Men det känns som att det går att ta sig hur långt som helst så länge vi alla visar vilja och håller nivån som vi har haft på senaste, säger Hellvig.

Fakta: Sveriges EM-matcher

Sverige spelar i grupp C, som avgörs i Düsseldorf, Tyskland. Alla Sveriges matcher sänds i SVT och Sverige behöver sluta som sämst fyra i gruppen för att sig vidare till åttondelsfinal.

Gruppspel:

Fredag: Sverige–Turkiet (17.00)

Lördag: Sverige–Grekland (17.00)

Måndag: Sverige–Tyskland (20.00)

Onsdag: Sverige–Azerbajdzjan (20.00)

24 augusti: Sverige–Tjeckien (17.00)

Utslagsmatcher:

26-27 augusti: ev åttondelsfinal

29-30 augusti: ev kvartsfinal

1 september: ev semifinal

3 september: ev final/bronsmatch

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!