I veckan kom beskedet att Stockholm är en av tre slutkandidater som kan få arrangera vinter-OS 2026. I kamp med Calgary och Milano gör den svenska huvudstaden upp om spelen och det slutgiltiga beslutet tas i juni nästa år.
De norrbottniska idrottsstjärnorna jublar och håller tummarna. För skidskytten Hanna Öberg, som vann OS-guld i Pyeongchang i vintras, skulle det innebära en enorm möjlighet att få tävla om OS-medaljer på hemmaplan. 2026 är hon 31 år – och förhoppningsvis fortfarande aktiv.
– Jag tror nog att jag håller på då. Även fast har en bra vinter bakom mig nu så hoppas jag ju att mina bästa år ligger framför mig, säger Öberg.
Om Sverige får spelen innebär det att de flesta grenar avgörs i Stockholm. Åre får dock arrangera de alpina grenarna medan backhoppning och nordisk kombination troligtvis avgörs i Falun. Dessutom kan det bli aktuellt att Lettland hjälper till och arrangerar ett par grenar som bob, rodel och skeleton.
För de svenska längdskidåkarna och skidskyttarna skulle OS i Stockholm innebära en nybyggd arena i utkanten av huvudstaden.
– Jag tror verkligen att det skulle betyda mycket, då får stockholmarna också chansen att prova på skidskytte. Det är ju bara att se hur det är i Norge, där har de sin största anläggning i Oslo och jag tror att det har gjort att det finns många fler aktiva skidskyttar, säger Öberg.
Trefaldiga OS-guldmedaljören Charlotte Kalla håller med.
– Jag har hört att de i såna fall ska anlägga en helt ny längdarena i Stockholm och det vore ju helt fantastiskt. Det skulle betyda jättemycket för längdsporten.
Kalla är övertygad om att Sverige skulle kunna arrangera ett jättebra OS.
– Det är ju många arenor som redan är befintliga och jag tror inte att det skulle behöva kosta så mycket. Det som behöver fixas och rustas upp kommer ju att stå där för många framöver och det kan verkligen behövas.
Kalla, som redan har tävlat på tre OS och vunnit nio medaljer, tror att det här skulle betyda massor för Sverige.
– Det är ju en enorm möjlighet att få exponera och visa hur fantastiskt Sverige är. Jag tror att det är svårt att förstå hur många ringar på vattnet det faktiskt skulle kunna leda till.
Du är 38 år 2026. Finns det någon möjlighet att du fortfarande är aktiv då?– Nej, jag kommer att följa OS som åskådare.
Även om det hamnar i Stockholm?– Ja. Men bara tanken på att få följa ett OS på hemmaplan känns jättespännande. Det vore stort.
Hanna Öberg håller med.
– Ett OS på hemmaplan är ju det största man kan uppleva, det är sjukt stort. Sen tror jag att Sverige har bra förutsättningar att genomföra ett OS som är ekonomiskt försvarbart, säger hon.
Hur menar du?– Man tänker mycket på vilka anläggningar vi redan har och vad vi behöver bygga. Det finns infrastruktur, boende och allting. Och det som byggs kommer man att kunna utnyttja i efterhand. Om det till exempel skulle finnas en skidskytteanläggning i Stockholm skulle det betyda massor för vår sport.
Hanna Öberg poängterar dessutom att hon litar på att Sverige skulle vara en rättvis och jämlik arrangör.
– Det finns kanske vissa ställen där man undrar om allt verkligen går rätt till, både i uppbyggnaden inför, arbetsförhållanden och såna saker. Där skulle jag lita på Sverige som land. Vi är duktiga på att organisera saker, säger Öberg.
Under fredagen kom dock beskedet att allianspartierna och Miljöpartiet vill skrota OS-planerna för Stockholm.
– Min inställning har hela tiden varit att vi ska respektera vad politikerna säger i frågan. Nu har vi ett svar och då får vi i idrotten förhålla oss till det. Det är ett bakslag, men det är bara att köpa, säger riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson enligt Aftonbladet.