Bilden av en ljus framtid

För första gången på 13 år deltog ett norrbottniskt lag i klassiska Fyrstads i brottning. Och det gick över förväntan. BK Snar sopade mattan med motståndet, avancerade till en bättre grupp – och la samtidigt grunden till en ljus framtid för herrbrottningen i Norrbotten.

kopplar greppet. Janne Kauppinen i kamp med en motståndare.

kopplar greppet. Janne Kauppinen i kamp med en motståndare.

Foto: bk snar

VÄSBY/BROTTNING2016-10-18 07:00

Under de senaste åren har Norrbotten haft det riktigt gott ställt på damsidan, med toppnamn som Sara Eriksson, Ida-Theres Nerell, Henna Johansson och Sofia och Johanna Mattsson.

På herrsidan har det däremot varit lite sämre ställt med riktigt stora framgångar.

Men nu kan det bli ändring på det.

För under den gånga helgen gjorde ett lag från Norrbotten comeback i klassiska Fyrstads, som är brottningens lag-SM.

Senast det hände var 2003 när BK Snar från Boden var med. Nu var samma klubb på plats igen – fast med helt nya namn.

– Känslan inför tävlingen var att vi är nöjda om vi i alla fall vinner några matcher individuellt. Vi åkte ned för att testa nu när vi fick ihop ett lag, med lite tanke på att faktiskt kunna lyckas i lagmatcherna, säger tränaren Mikael Dahl och fortsätter:

– I samband med invägningen förstod vi att det fanns en okej chans och då var det bara att köra. Killarna överraskade gång på gång och det var underbart att se.

Och det unga Bodenlaget, med inlånade brottarna Mattias Viitanen från Haparanda och Jonatan Andersson från Luleå, gjorde verkligen succé.

Det blev tre raka segrar mot Kungsbacka, mot Väsby och mot Team Södermanland – och en förstaplats i gruppen.

Segern innebar samtidigt att BK Snar avancerade till B-gruppen till nästa års tävlingar.

Och det kan få flera positiva effekter.

– Det här är en jättestor grej. Det här är ett första steg mot att få tillbaka en ordentlig seniorkultur i Norrbotten igen. Det här innebär att det finns en slags infrastruktur för att kunna satsa vidare på det här. Nu har vi ett tydligare mål, säger Janne Kauppinen från BK Snar som tävlade i 85-kilosklassen.

Enligt Kauppinen har det varit svårt att som junior kunna ta steget fullt ut och satsa vidare som senior.

– När man slutar att vara junior har det inte riktigt funnits några riktigt bra alternativ. Det har varit att flytta söderut och tävla lite sporadiskt. Nu kan det här innebära att man kan träna med riktigt bra motstånd på hemmaplan. Nu blir det annat läge för de juniorer som står precis i skarven. Nu finns det något att sträva efter och bygga vidare på. Det här kan vara första steget till att ha fler lag på den här nivån i framtiden, säger han.

Och det är också ett av målen nu, att få fler klubbar från länet att haka på framgångsvågen som BK Snar la grunden till under helgen.

– Nästa år är ju BK Snar i landets näst högsta serie. Ett alternativ skulle kunna vara att få in ytterligare ett lag från Norrbotten till nästa år och bygga vidare på det, säger Kauppinen.

Mattias Viitanen från Haparanda, som tävlade i den tyngsta klasen, är inne på samma linje som Kauppinen..

– Vi har fått in lite nya killar i Haparanda som kan bli riktigt bra. Om några år kan vi nog ställa upp med ett fullt lag själva, vid sidan av Boden, säger Viitanen.

Även BK Snar-tränaren Mikael Dahl ser ljust på framtiden i och med framgången i Fyrstads.

– Det här är ju jätteroligt, och en morot för att träna ännu mer och få ihop ett ännu bättre lag till nästa år. Vi har mycket folk på träningarna, så det gäller att de unga brottarna fortsätter att bli bättre och bättre för varje år och att vi lyckas spetsa till laget med några av de gamla rävarna vi har också, säger han.

Resultat: BK Snars klassegrare:

Fakta/Det här är Fyrstads

Fyrstadsbrottningarna är brottningens motsvarighet till lag-SM, och en riktig klassisk tävling. Under tävlingens storhetstid var drygt 150 lag med. I år var antalet dryga 20.

Fyrstads genomförs i regionala kategorier och man brottas i åtta olika viktklasser, där totalpoängen från de individuella matcherna avgör lagmatchens utgång.

Tävlingen är indelad i olika grupper där A-gruppen är den bästa, sedan kommer B-gruppen och C-gruppen.

BK Snar–Kungsbacka 27–9. BK Snar-Väsby 22–14. BK Snar–Team Södermanland 26–9.

Gustav Dahl, 68 kg. Jonatan Andersson, 80 kg. Mattias Viitanen, 130 kg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!