Vann rysare – tvingade fram ytterligare en match

Nattens match mellan Golden State Warriors och Toronto Raptors blev en rysare utan dess like. Men ett missat skott Kyle Lowry gör att drömmen om NBA-titeln fortfarande lever för Jonas Jerebko och hans lagkamrater.

11 juni 2019 07:59

Inför finalserien var det inte många som riktigt trodde att Toronto skulle ha en chans mot de dubbelt regerande mästarna Golden State. Men med ledning 3–1 inför match fem och två bortasegrar i bagaget såg kanadensarna sin chans att skriva baskethistoria.

På en hemmaarena fylld av rödklädda extatiska Toronto-fans och med stjärnor som ishockeylegendaren Wayne Gretzky och rapparen Drake i publiken var det som upplagt för en NBA-skräll. Aldrig tidigare har ligatiteln gått till ett icke-amerikanskt lag.

Det är framför allt försvarsspelet som har saknats hos Golden State, som dessutom har flera skadade nyckelspelare.

Inför match fem plockade Golden State fram sitt ess. Kevin Durant spelade från start – stjärnans första match sedan kvartsfinalserien mot Houston, när han klev av planen med en skadad vad, då som slutspelets bästa poängplockare.

Och Durant kom tillbaka med besked. I första perioden gjorde han elva poäng, varav tre trepoängare på tre försök.

Men lyckan att ha tillbaka poängmaskinen på planen blev kortvarig för Golden State.

Tre minuter in i andra perioden släppte han bollen i en närkamp med Torontos Serge Ibaka och hoppade sedan av planen på ett ben. Han fick ledas ut från arenan, tydligt påverkad och missade resten av matchen.

– ”KD” gav oss vad han kunde. Vi hoppas att han återhämtar sig snabbt, han offrar sin kropp för oss, säger Golden States Stephen Curry efter matchen.

Under presskonferensen efter matchen berättar Goldens States general manager Bob Myers i tårar att Durants hälsena är skadad, men att man ännu inte vet omfattningen av skadan.

Lagets tränare Steve Kerr säger att vinsten känns bitterljuv eftersom Durant åter är skadad.

– Å ena sidan är jag så stolt över honom, å andra sidan är jag förtvivlad för hans skull, säger Kerr.

Han ville däremot inte uttala sig om han ångrar att han lät Durant spela.

Precis som i match fyra inledde Golden State både offensivt och självsäkert och drog snabbt ifrån.

Och precis som i förra matchen höll de en knapp ledning in i halvtidsvilan. Men till skillnad från match fyra lyckades Golden State den här gången hålla i sin ledning in i sista periodvilan.

Men Toronto jagade och jagade, hämtade ikapp och gick till och med vid några tillfällen upp i ledningen.

Och det skulle visa sig bli nagelbitarjämnt i slutsekunderna.

Med drygt två minuter kvar att spela ledde Toronto med sex poäng. Då satte Stephen Curry och Klay Thompson tillsammans tre treor och med halvminuten kvar var det i stället Golden State som var i ledning med tre poäng.

Torontos Kyle Lowry satte då ett skott och marginalen var bara en poäng bakom och Lowry skulle få en chans till. Golden State förlorade bollen och med 15 sekunder kvar att spela skulle det räcka för Toronto att sätta ett skott till för att säkra NBA-titeln. Men Lowry missade sitt sista försök och matchen slutade 106–105 till Golden State.

Trots förlusten leder Toronto fortsatt finalserien, nu med 3–2, och har chansen att avgöra i nästa match, på Golden States hemmaplan i Oakland natten mot fredag svensk tid.

Jonas Jerebko var bänkad hela matchen.

– Mitt jobb är att vara redo. Det kommer jag att vara nästa match också. Jag kontrollerar vad jag kan kontrollera, svensken till Expressen efter matchen.

Match sex spelas natten mot fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Gyllestad David Olsson Jiglund