"Lagsammanhållningen har blivit sämre och sämre"

Sverker Johansson har från sin tränarposition sett hur det skapats grupperingar i Gällivare SK:s P07-lag under säsongen som gått. Han kopplar fenomenet till länslags- och NIU-uttagningar. "Lagsammanhållningen har blivit sämre och sämre", säger han.

Sverker Johansson, infälld, har varit en av Gällivare SK:s tränare för pojkar födda 07 sedan lagets begynnelse.

Sverker Johansson, infälld, har varit en av Gällivare SK:s tränare för pojkar födda 07 sedan lagets begynnelse.

Foto: Kent Wingsund/Gällivare kommun

Ungdomsidrott2023-02-15 07:00

Sverker Johansson har varit med som tränare i Gällivare SK:s P07-lag hela vägen fram till nu. När han läste reportaget som vi publicerade förra helgen om Per Jensen, ungdomstränaren i IFK Luleå, och hans syn på distriktlags vara eller icke vara, kände GSK-tränaren igen sig.

Under säsongen som gått har fem GSK-spelare blivit uttagna till Norrbottens distriktslag och sex spelare i laget har sökt och blivit antagna till NIU-utbildningar som startar till hösten.

Sverker Johansson menar att laget blev påverkat när länslagsuttagningar kom in i bilden, och även av NIU-uttagningar, som alltså är högaktuellt i nuläget för hans P07-grabbar som till hösten ska börja gymnasiet.

– Det har blivit lite mer uppdelat med grupperingar mellan de som söker sig mot NIU och de andra. Så har det inte varit tidigare och jag tycker att lagsammanhållningen har blivit sämre och sämre.

Kan du sätta ytterligare ord på hur spelarna har påverkats?

– Många grabbar blir väldigt tagna av det, för de vill ju verkligen bli uttagna. Jag tycker att killarna ska ha kul och spela fotboll så länge som möjligt. Men spelarna, som är mitt i det, ser ju inte att länslag bara är en liten del av fotbollen. Stressen som länslagen skapar hos ungdomarna är inte bra, säger Johansson och fortsätter:

 – Något måste man göra åt det här för det är inte bra för ungdomarna. För vi kan ju inte ha det så att spelare lägger av med fotboll, bara för att det inte kanske är fysiskt nog utvecklade för att komma med i ett länslag i ung ålder.

Han vill även betona att selekteringen kan sätta psykiska spår.

– De spelare som är känsliga kan fara illa av den här utslagningen. Det är bra att det här ämnet kommer fram nu för det är ett problem som behöver belysas, säger GSK-tränaren.

undefined
Sverker Johansson har varit en av Gällivare SK:s tränare för pojkar födda 07 sedan lagets begynnelse.

Johansson kommer ha kvar sex-sju spelare av sitt ursprungliga P07-lag till hösten, berättar han. Nu, med tanke på att så många försvinner från 07-årgången, samt att många från 04-årgången går ut gymnasiet och eventuellt flyttar för universitetstudier, är även A-lagsverksamheten i farozonen. Dessutom står A-laget ännu utan tränare vilket ytterligare försvårar situationen.

– Vi vet inte ens om vi kommer få ihop till ett herrlag i år, så illa är det. Vi ska ha möte på söndag om det så vi får se om det blir någon fotboll alls här i Gällivare, säger Sverker Johansson.

Gällivare SK:s A-lag är det enda seniorlaget på herrsidan i Gällivare kommun. En kommun med ungefär 17 500 invånare kan alltså stå helt utan ett herrlag på seniorsidan den här säsongen. På damsidan finns det ett seniorlag i kommunen, Malmbergets AIF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!