Nervöst på Johanssons EM-äventyr

Rickard Johanssons EM-resa har varit en besvikelse.Anledningen: Den stora nervositeten.– Man har en enorm press på sig, säger viltmålsskytten.

TYSKLAND/SKYTTE2013-08-02 22:13

Han har gjort stor succé innanför Sveriges gränser. Men i de stora internationella sammanhangen har Morjärvsskytten Rickard Johansson ännu inte fått sitt stora genombrott. Och det ser heller inte ut att komma på viltmåls-EM i Tyskland.

I går sköts de långsamma loppen i grenen regelbundna lopp på 50 meter – och Johansson ligger för närvarande på en tjugonde plats.

– Det går rätt tungt för mig får jag väl påstå. Det går tungt för allihopa. Jag sköt två skott dåligt i dag som sänkte mig långt ner i resultatlistan. Det gick lite för bra i början tror jag och sedan tappade jag, säger Rickard Johansson.

Ingen erfarenhet

Och här är anledningen till varför Johansson började att tappa i tävlingen: Den stora nervositeten.

– Det är mitt fjärde år jag skjuter på seniornivå. Man har inte så jättemycket erfarenhet från stora tävlingar. Det är lite tufft. Det är svårt att hantera nervositeten. Det är en helt annan grej än att stå hemma på ett SM. Du kommer till ett EM där det är med en massa folk du inte har en aning om, jurymedlemmar står och tittar och klockar dig, säger Johansson.

Är det svårt att hantera?

– Ibland. Man har till exempel bara 18 sekunder på sig mellan skotten. När skottet har gått måste man ta ner, ladda om och sådana här saker. Oavsett hur nervös du är så måste du upp med bössan. Annars blir man varnad. Det finns ganska många stressmoment, säger han.

I dag börjar den sista delen av viltmåls-EM. Då ska varje deltagare skjuta sina 30 snabba lopp – och Morjärvsskyten Rickard Johansson hoppas kunna revanschera sig lite.

– Jag är en bra snabbskytt. Det brukar inte östländarna vara så förhoppningsvis kan jag plocka igen massa poäng. Vi har fortfarande bra chans på en lagmedalj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!