Från Bodentravets stallbacke till största världsscenen

Ibland slår drömmar in. Bodensaren Robert Lindströms var att en gång äga en häst som startade i ett av världens största travlopp. I lördags stod han i vinnarcirkeln efter Hambletonian. Omgiven av kusken Åke Svanstedt och prisutdelaren John D. Campbell. "Surrealistiskt", konstaterar vännen Åke Karlsson.

Åke Karlsson och Robert Lindström vid stambordet på Bodentravets restaurang

Åke Karlsson och Robert Lindström vid stambordet på Bodentravets restaurang

Foto: Bosse Lundkvist

Trav2021-08-14 07:30

Tre dygn efter den av Lindström delägde travaren Captain Coreys seger i Hambletonian var han hemma på "mammas gata" på Bodentravet. Växlade några ord med gamla gänget på publikplats innan han intog stambordet på restaurangen med bland andra brorsan Henrik och vännen Åke Karlsson.

– Jag minns när vi besökte Hambletonian 1988. John D. Campbell vann med hästen Armbro Goal och Robban drömde om att någon gång äga en häst som fick vara med i det loppet. Där och då kändes steget mellan Bodentravet och New Jersey långt. Idag är den internationella travscenen och Bodentravet hemmaplan för Robert, säger Åke Karlsson och fortsätter:

– Captain Corey startar nog i elitloppet och Boden nästa sommar.

– Nja, det är nog ett rykte som många gillar att sprida. Det är ju flera delägare från Sverige i hästen. Vi tar ett beslut om det blir avel eller fortsatt tävlingsverksamhet efter säsongen. Men det är inte uteslutet att han kommer över till Europa och tävlar, avslöjar Lindström.

Resan från barndomens dagar i Heden, Bodentravet till en kändis och agentfaktor av rang inom travvärlden är ett stycke historia i sig. Att hitta en Hambletonianvinnare för en köpares räkning vid Harrisburgauktionen en gång är en sak. Att ropa in en ettåring på ett urval av närmare 900 hästar på en i Lexington drygt fyra år senare är som att bli ensam på Lotto vid två tillfällen. Eller ändå inte.

I Robert Lindströms fall vittnar många om att det handlar om skicklighet och en extraordinär blick runt hästens exteriör.

– Det är väl som med allt annat. Man måste ha lite tur i kombination med intresse och hårt jobb, säger han.

Avelshingsten Googoo Gaagaa kan beskrivas som pricken över i för en lång och framgångsrik karriär. Pappan till hästar som Power, Hail Mary och Captain Corey hittade Lindström i Maryland, USA.

– Han stod i en för travsporten avlägsen stat i USA. Jag hade sett hästen tävla som unghäst och gillade verkligen vad jag såg. I Maryland fick han inte de toppston andra avelshingstar på andra platser i USA fick. Jag fick agenturen på fryst sperma till Sverige. Efter ett tag fick jag erbjudande att köpa halva hästen och sedan också hela när han flyttades till stuteri Hornline i Västervik, säger Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om