Tillbaka till Tempelstaden – som förbundskapten

Johan Kalin lämnar Sverige och Luleå för Nepal och "Tempelstaden" Katmandu. Det blir Kalins andra resa till det asiatiska landet med världens högsta topp, Mount Everest, som mäter 8 848 meter!

17 januari 2019 15:58

Kalin har redan varit en vända i Nepal. Då som tränare i klubblaget Machindra FC som Kalin coachade till en andra plats i den nepalesiska ligan. Nu väntar dock ett uppdrag som förbundskapten i Nepals landslag.

– Efter lite om och men så föll det på plats. Nu återstår bara att skaffa visa och arbetstillstånd, säger Johan Kalin.

Kan det bli något problem?

– Det funkade bra förra gången och borde väl inte bli något bekymmer nu heller. Som jag ser det sär det klart nu när de har gått ut med nyheten.

Vad är det som lockar?

– Det är ju framför allt jobbet i sig och utmaningen i det. Sedan så är det en chans och ett förtroende att få leda ett landslag som inte kommer speciellt ofta. Det var inte så mycket att fundera.

När tog de kontakt med dig?

– Vi har väl diskuterat lite fram och tillbaka en längre tid, men det blev väl skarpt läge för kanske två månader sedan.

Kalin har skrivit på för de två kommande säsongerna som förbundskapten.

Hur hög är nivån på fotbollen där?

– Svårt att säga. Jag skulle gissa att de ligger runt 160:e plats i jämförelse med europeiska landslag så ligger de givetvis ganska långt ned, förklarar Kalin innan han fortsätter:

– Jag skulle gissa att alla spelarna i landslaget skulle ta en plats i svenska division 1.

Trots att det har gått fem år sedan som han var verksam i Nepal så kommer han förfoga över en del kända ansikten.

– En spelare som jag hade i Machindra är etablerad i landslaget nu sedan så är det väl några till som kanske kan bli aktuella framöver, säger han.

Under sin sejour i Machindra så var det ytterst nära att Kalin fick ett landslagsuppdrag redan då.

– Det var nära att jag tog steget in som coach redan förra gången jag var där. Det blev ett hastigt uppkommet läge, men det löste sig inte den gången.

När flyttar ni?

– Det finns en del att lösa på hemmaplan innan det är dags. Både jag och kanske framför allt frun måste lösa situationen med våra jobb, säger Kalin innan han fortsätter:

– Vi åker antagligen i början av mars.

Flytten går från Luleå med cirka 80 000 invånare till Katmandu och dryga 2,5 miljoner invånare i storstadsområdet.

– Det är ett fascinerande land som inte är likt Sverige på något sätt. Katmandu i sig är ju en storstad, men sedan består landet av mycket landsbygd och det är oerhört vackert. Givetvis finns det mängder av jättehöga berg som är väldigt vackra, säger Kalin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Håkan Stridblom