Här är det rutin som ger SM-guld

Två åkare på SM - IFK Tärendö är en lilleputtklubb.Men när en av åkarna är Charlotte Kalla blir även lilleputtklubbarna intressanta.Teamet bakom tävlingarnas största profil består av en pappa, en tusenkonstnär och en vallaguru. Tre gubbar från Tornedalen - och en superstjärna.

Teamet bakom stjärnan - tre tornedalingar. Per-Erik Kalla, Anders Funck och Martti                                           Likamaa jobbar med IFK Tärendöåkarna Charlotte Kalla och Mia Erikssons skidor under SM-veckan i Sundsvall.

Teamet bakom stjärnan - tre tornedalingar. Per-Erik Kalla, Anders Funck och Martti Likamaa jobbar med IFK Tärendöåkarna Charlotte Kalla och Mia Erikssons skidor under SM-veckan i Sundsvall.

Foto: Mats Andersson / SCANPIX /

SUNDSVALL2011-02-05 06:00

Det är SM-vecka i Sundsvall. Tolv sporter kommer att dela ut medaljer under veckan och 221 journalister är ackrediterade. Men merparten av pressen har inte kommit för att bevaka dragkamp eller speedski.

Om skidåkningen är den självklara juvelen i mästerskapskronan så är Marcus Hellner och Charlotte Kalla i viss mån solblänket i ädelstenen. Med sina framgångar i landslagsdräkten har de norrbottniska skidstjärnorna blivit allmängods - så till den milda grad att Hellner med viss ironi nu beskriver SM-veckan som "mer av ett media-evenemang".

Alla vill ha en bit av dem.

Mitt på Ängens skidstadion står skidlandslagets ultramoderna valla-lastbil, med läcker blågul lackering. Under världscuptävlingar och internationella mästerskap är det där som Charlotte Kallas skidor prepareras. Nu fungerar den som utställningsmonter, där SM-publiken kan gå in och lära sig om den svenska vallastabens vardag.

50 meter bort, i en hjälpligt faluröd barack med Bodens IK till vänster och Åsarna till höger, står Per-Erik Kalla, Martti Likamaa och Anders Funck. Med strykjärn, sickel och sandpapper i nävarna lägger gubbarna sista handen vid de skidor som klubbens stjärnor ska använda under loppen.

De är måttligt tagna av sin viktiga roll.

- Ja, det är bara vi här. Vaddå, räcker inte det, undrar pappa Kalla konspiratoriskt, innan han med van mediahand försiktigt skiftar fokus.

- Ska´ru åka press-SM, förresten? Inte det? Det ante mig...

Väder och vind - en avgörande faktor
Anders Funck är den där gubben som finns i alla byar, oavsett var de ligger, ett slags småklurig arketyp som nästan alltid är närvarande. IFK Tärendös hemsida upplyser om att han är med i merparten av föreningens olika sektioner, och tillsammans med Leif Wettainen är han en av dem som inte vill bli kallade för tränare i fotbollslaget. Funck är med i redaktionen för den ytterst lokala tidningen/annonsbladet Tärendönytt och nu står han där i vallaboden med strykjärnet i högsta hugg.

Per-Erik Kalla känner ni redan till. Han är pappa till en av skidvärldens största stjärnor och har vallat fler av hennes skidpar än han själv kan eller ids komma ihåg.

Martti Likamaa är vallagurun. Det är han som lärt upp Per-Erik Kalla i hur man får skidorna i perfekt slag. Han säger inte särskilt mycket, och det han säger kommer ut på finska.

Att försöka få Tärendös team att berätta om sina hemligheter är som att vrida Cristal-champagne ur en gråsten.

- Vi vallar skidor, förklarar rubrikmaskinen Per-Erik Kalla uttömmande.

Men hur?

- Vaddå "hur"?

Ja, vad försöker ni tänka på?

- Att det kommer att snöa. Eller regna, om det blir varmare.

Per-Erik Kalla pekar på väderstationen i fönstret. Den visar temperatur, luftfuktighet och kanske något slags barometertryck. Den andas Clas Ohlsson snarare än högteknologi.

Det är torsdag förmiddag. Om ungefär en timme ska herrarna inleda sin dubbeljakt och gubbarna, som också hjälpt Bodenåkarna Jim Åhl och Klas Nilsson med vallningen, är färdiga med herrskidorna.

- Det kan hända att vi måste byta fästvalla till damernas lopp, från burk till klister, funderar Kalla.

De stora klubbarna på SM, Åsarna och några till, har massor av åkare och följdaktligen massor av folk som trängs i vallabodarna. Lilla IFK Tärendö har i alla fall fått ett rum i en barack - det finns de som har det värre. Malung har dragit en gammal husvagn till SM för ändamålet och på parkeringsplatsen uppe vid hotellet står Torshälla-Nybys Tomas Andersson och vallar sin son Patrik Linds skidor under bar himmel. Strömmen till strykjärnet tar han från ett av motorvärmaruttagen.

- Vi jämför oss inte med andra, säger Funck.

Men ni har ju ändå en av tävlingarnas största stjärnor, försöker jag.

- Inte vet jag, hon är ju bara en i mängden, säger Per-Erik Kalla.

Känner ni ingen press när ni preparerar hennes skidor?

- Nå. Vi gör nog vårt bästa. Försöker ta hänsyn till väder och vind, säger Per-Erik.

Ander Funck fyller i:

- Snöförhållanden.

- Jo, säger pappa Kalla.

Charlotte Kallas skidor kom till SM-tävlingarna med den blågula valla-lastbilen. Per-Erik Kalla hävdar att han knappt har någon koll på hennes utrustning längre, han fick bara en trave skidor från landslaget och sen försöker gubbarna göra det bästa av situationen.

- I morse kom Mats Eklund med ruggade skidor åt mig, jag har aldrig sett dem förr. I går kom han med skejtskidorna och där var det i alla fall några som jag kände igen.

Finns gott om den varan i vallaboden
Mats Eklund är assisterande vallachef till Larry Poromaa i landslaget. Poromaa - under SM är det han som vallar Marcus Hellners skidor - och Eklund har de senaste åren byggt upp rutiner, teknologi och skapat ett vallateam i världsklass runt det svenska landslaget.

Det är klart att det märks när den organisationen försvinner.

- Det är alltid de som sköter mina skidor när jag tävlar för Tärendö och det blir annorlunda. De har ju inte samma möjligheter eller erfarenheter som när vi är ute med landslaget, säger Charlotte Kalla.

Vad är den största skillnaden?

- Här har vi ju knappt någon tid att testa skidor, vi får gå mer på rutin.

Charlotte Kalla vann damernas dubbeljakt. Skidorna hade hon inga problem med, trots ganska knöligt väder. Rutin kan räcka ganska långt.

- Ja, och de har gott om den, säger Kalla och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!