Under SM-tävlingarnas sista dag i Piteå avgjordes SM i rallysprint och SM i rallycross sprint och det blev flera framskjutna placeringar till länets förare. Bäst gick det för den rutinerade rallyräven Michael Wikström som överraskade både sig själv och de cirka 2 200 åskådar som sökt sig till Piteå motorstadion.

Han och karläsaren Lennart Nilsson var ett av sju ekipage som gick vidare till finalen och i det sista försöksheatet var Bodenföraren faktiskt snabbast av samtliga.

– Det här var ju inget som ingick i planeringen men efter kvalen när det gick så pass fort så började man ju känna guldsmaken, säger han.

Artikelbild

Inför finalen fick NSD en pratstund med honom och då sa han att han trodde att det fanns tid att hämta ute på banan.

Men underlaget inne på motorstadion var i princip bara is – och is är som alla vet väldigt halkigt.

– Vi försökte men risken är stor och gränsen hårfin mellan att köra jävulskt fort och f ö r fort. Går man för hårt tappar man bara tid, säger han.

I finalen startade alla på noll och där kördes två heat och Wikström var säkerheten själv även där och körde in på en som tvåa, 2,9 sekunder efter segraren Kjell Sandberg, Haninge MK.

I mål försökte Bodenföraren samla sig men han sprack med jämna mellanrum upp i spontana leende som vittnade om hur lycklig han ändå var över silvermedaljen.

– Vi är helnöjda. Det här är över all förväntan. Det är nästan svårt att ta in för det här var ju som jag sa inget som fanns i vår planering när vi åkte hit, säger han.

När han kom in på motorstadion i det sista finalheatet efter att ha kört halva sträckan ute på skogsvägarna var det nära att medaljdrömmarna hade slutat i en plogkarm.

– Vi tog i lite för hårt och sen for vi in i snödrivorna. Det kanske såg värre ut än det var eftersom det nog yrde en del snö men vi tappade ändå inte så mycket, säger han.

Det här var också tredje tävlingen som han körde med sin nyinköpta Ford Focus -03. Det är en fyrhjulsdriven WRC-bil på 400-450 hästkrafter och med ett vridmoment som ligger på mellan 500 och 600 newtonmeter.

– Jag börjar få lite känsla för bilen så det känns jättebra, säger han.

Hur lång tid tar det innan man blir riktig kompis med en ny bil?

– Jag vet inte. Jag har ju köpt nya bilar tidigare och det kan ibland ta upp till ett år men den här är fantastiskt. Att köra den här det är en njutning utan dess like. Bilen gör precis som jag tänker och det bara flyter fram. Det är en helt otrolig känsla.

I klassen för tvåhjulsdrivna bilar körde Bodenföraren Thomas Lahti och kartläsaren Thomas Wikström in på en fin femteplats i finalen. Ekipaget var endast fyra sekunder från tredjeplatsen. SM-guldet gick till Pelle Wilén, Elite Oil.