"Vi får ett starkt IG"

Betyget "starkt IG" efter seger med 24 poäng. Nu väntar Martina Stålvant på en bakläxa – samtidigt som hon själv briljerar med friare tyglar.

POÄNGBÄST. Martina Stålvant var Northlands vassaste offensiva vapen.

POÄNGBÄST. Martina Stålvant var Northlands vassaste offensiva vapen.

Foto: Kurt Engström

Stockholm/basket2014-10-25 17:31

Northland Basket hade tre vinster på lika många matcher inför lördagens bortamatch mot Akropol. Och mycket riktigt kom även ett fjärde streck i den regerande svenska mästarens segerkolumn.

Trots det fanns ett missnöje efter 86-62-segern.

– Vi är helt överens om att vi inte fick ut riktigt det vi ville av matchen, säger tränaren Jens Tillman och fortsätter:

– Vi behöver hitta en högre nivå, och det kommer vi göra. Men ingen av oss är nöjda med denna matchen. De få kriterierna vi hade defensivt lyckades vi inte med så ofta. Vi får ett starkt IG. Men samtidigt vann vi matchen och det kändes absolut inte som att vi var nära att förlora.

När NSD återger Tillmans ord för pointguarden Martina Stålvant säger hon:

– Sa han starkt IG? Nej, vi spelade en helplanspress och det vara första gången vi spelade så. Det förklarades för oss på träningen och vi är så pass erfarna att vi ska klara av det, men det blev lite konstigt i kommunikationen och de fick några poäng. Men det kommer med tiden.

Den grundläggande anledningen till missnöjet är alltså helplanspressen.

– Vi ska försöka förbättra den till nästa gång. Vi har gått igenom vad vi ska göra, men sen gjorde inte Akropol riktigt det vi förväntade oss. Vi får en liten bakläxa försvarsmässigt, säger Stålvant.

Men offensivt hade Northland inga större bekymmer. Och Stålvant blev lagets främste poänggörare med 17 poäng, två returer och fem assist.

– Det är inte mitt "kall" eller vad man ska säga. Jag vet inte om jag hade noll poäng, eller kanske tre, i första halvlek. Men när det behövdes så kom jag igång lite, säger Stålvant.

25-åringen återvände till Northland i somras efter en utflykt till slovakiska Ruzemberok. Och nu har hon blivit tillsagd att skjuta mer – något som har gett resultat.

– Jens vill ju det, att när jag har öppet så ska jag ta det. Men vi ska gå igenom våra roller mer i nästa vecka när Tina Trebec kommer. Nu spelar vi bara på och tar det som är öppet och sånt där, säger hon.

Men det har gått ganska bra för dig i säsongsinledningen.

– Jo, det har det kanske. Jag känner mig trygg, om jag har en tränare som säger åt mig att skjuta när det är öppet och inte byter ut mig så fort jag missar så blir det så. Det är jag inte så van vid efter mina erfarenheter utomlands, där man kanske missade ett skott och blev utbytt direkt. Det är skönt att kunna slappna av, och mina lagkamrater litar på mig och jag litar på dem.

Noterbart är att forwarden Allis Nyström satt på Northland bänk på Akropol. Hon har inte spelat på ett år på grund av skada, men fick nu en smak av hetluften igen.

Akropol–Northland Basket

62-86 (16-22, 18-19, 16-21, 12-24)

Northland: Martina Stålvant 17, Katie Bussey 15, Miah-Marie Langlois 14, Josefin Vesterberg 13, Anna Barthold 13, Matea Tavic 8, Olivia Lindgren 3, Moa Lundqvist 3.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!