Efter krossen – nu tar Luleå specialhjälp

En planenlig seger mot Alvik. Men nu har Luleå Basket redan börjat fokusera på slutspelet i Eurocup – och då tar tränaren Jens Tillman specialhjälp av en landslagsstjärna.

Bäst på planen. Veteranen Anna Barthold levererar varje dag för Luleå Basket.

Bäst på planen. Veteranen Anna Barthold levererar varje dag för Luleå Basket.

Foto: Kurt Engström

Stockholm/Basket2015-12-20 18:29

Under veckan stod det klart att Luleå Basket kommer att spela slutspel i den konkurrenskraftiga turneringen Eurocup. Men innan det blir av har laget ett antal ligamatcher i serielunken att klara av.

Först ut var Alvik under söndagen. Och det blev ännu en munsbit för segermaskinen från Norrbotten. Luleå Basket vann med 84-44.

– Vi spelar på bra. Vi jobbar hårt. Speciellt defensivt där vi stänger igen helt. Jag har inget att klaga på inställningsmässigt utan vi kom ut och lirade på ordentligt. Sprang mycket, några turnovers då och då men det var koncentrerat, säger tränaren Jens Tillman.

Lagkaptenen Anna Barthold var en av lagets bästa spelare i vinsten. Hennes statistikrad på 19 poäng och 14 returer säger det mesta.

– Hon fick upp snacket i defense och manade på... Kvinnorna heter det ju. Hon manade på manskapet, kvinnoskapet. Hon var bra under hela matchen och jobbade jäkligt hårt, säger Tillman.

Åter till åttondelsfinalen i Eurocup. Där kommer ungerska Miskolc att stå för motståndet, en lottning som hade kunnat bli mycket tuffare för Luleålaget.

Än så länge har Tillman inte superkoll på motståndaren. Därför har han tagit in en specialscout på plats i Ungern i form av landslagsstjärnan Binta Drammeh som spelar i PINK-Pesci i samma liga.

– Vi har Mark och Visby innan Eurocup. Vi får väl offra lite scouting på dem för att kunna få bättre koll på det ungerska laget. Vi måste ändå ta dem på allvar. Men jag tror att det räcker med att spela som vi gör och fokusera mer på oss själva, säger han.

Vad vet du om Miskolc?

– Inte mycket alls ännu. Jag har pratat precis lite med Binta (Drammeh) som spelar i ungerska ligan. Vi ska surra lite mer i dag, se deras matcher från Eurocup, se vad de gör. Det är lite defensivt som vi måste styra upp det kanske. Offensivt kommer vi att lira på som vi gör. De är ganska stora så de kommer säkert få problem att matcha upp oss också.

Vad hade Binta Drammeh att berätta under ert första samtal om det här?

– Vi hann inte prata så mycket. Det var precis innan matchen här mot Alvik. Vi ska höras lite senare och då kommer jag att få veta lite mer.

Nu kommer Luleå Basket att ta en kortare julledighet fram till 27 december då träningarna drar igång igen. 29 december ska det spelas match mot Visby och sedan 5 januari mot Visby.

Jens Tillman är övertygad om att ledigheten blir nyttig för spelartruppen.

– Det är värt att ge dem mycket ledigt. Det tjänar vi på i längden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!