Nu Àr hon en av de riktigt stora

FrÄn GÀllivare till Stockholm.
FrÄn lokala hopptÀvlingar till vÀrldens största ridsporthelg sett till antalet besökare.
NSD tog rygg pÄ doldisen Annika Gustafsson nÀr hennes stora dröm skulle bli verklighet.
- Egentligen Àr det helt galet att jag Àr med hÀr, sÀger hon.

FörvÀntansfull. Annika Gustafsson och hÀsten Cool Hill laddar upp inför hoppningen pÄ vÀrldens största ridsporttÀvling.

FörvÀntansfull. Annika Gustafsson och hÀsten Cool Hill laddar upp inför hoppningen pÄ vÀrldens största ridsporttÀvling.

Foto: Peter Zachrisson

Stockholm2012-12-01 06:00

Donk. Donk. DONK. Nej, det Ă€r inte hockeyspelaren Jimmie Ölvestad som stĂ„r och skjuter puckar i kulisserna mellan Globen och Hovet.

Denna helg Àr den dÀr speciella lukten frÄn ett omklÀdningsrum för tillfÀllet borta. I stÀllet stÄr hÀstarna uppradade i sina boxar och vÀntar pÄ att fÄ tÀvla i Stockholm International Horse Show.

Men det Àr inte Annika Gustafssons hÀst Undine som slÄr hovarna i vÀggarna och kallar pÄ uppmÀrksamhet - hon passar i stÀllet pÄ att ta en liten stödvila nÀr NSD hÀlsar pÄ strax efter lunch.

Annika Gustafssons andra hÀst, Cool Hill, dÀremot... han stÀller mer Àn gÀrna upp och poserar för fotografen.

Det Àr lugnet före stormen. Bara timmarna senare ska doldisen frÄn GÀllivare rida ut i ett nÀstintill fullsatt Globen och ta emot publikens stora jubel.

Och hon Àr förvÀntansfull - men ÀndÄ lugn - inför det som komma skall.

- Det brukar kunna vara bra tryck frÄn lÀktaren och de sÀger att Globen Àr unik för att publiken Àr med hela tiden. Den Àr fantastisk - jag har ju sjÀlv suttit dÀr. Men man undrar hur det Àr att vara dÀr nere nÀr allt jubel kommer, sÀger Annika Gustafsson och ger Cool Hill en morot att knapra pÄ.

För 28-Äringen har andraplatsen i Volkswagen Grand Prix-finalen i skÄnska Flyinge för tvÄ veckor sen blivit ett lyft i karriÀren. Pallplatsen dÀr gav en biljett till Stockholm International Horse Show.

Det Àr vÀrldens största ridsporttÀvling, sett till antalet besökare sammanlagt under helgen, och den har en otroligt hög status med meriterade ryttare som tillsammans har plockat mÀngder med Àdla medaljer i stora mÀsterskap.

Tja, och sÄ finns det en anonym norrlÀndska som för Ätta Är sen bestÀmde sig för att lÀmna Norrbotten och flytta till Stockholm.

- Det Àr sjukt bra startfÀlt och fÄ ryttare, bara 16 stycken. SÄ egentligen Àr det helt galet att jag Àr med hÀr. Det kÀnns helt crazy, sÀger hon innan hon tillÀgger:

- Den hÀr tÀvlingen Äkte man och tittade pÄ nÀr man bodde i GÀllivare. SÄ det har alltid varit en dröm, och man har tÀnkt "nÀr ska man fÄ rida i Globen?" Och nu Àr man hÀr... Det ska verkligen bli jÀtteroligt, sÀger hon.

Vi förflyttar oss till lobbyn pÄ hotellet som ligger i GlobenomrÄdet. Och medan vi sitter dÀr glider förre landslagsstjÀrnan i fotboll Henrik Larsson förbi. NÄgra minuter senare trippar Àven tv-profilen Henrik Johnsson igenom och in i matsalen.

Men Annika Gustafsson reagerar knappt - för trots att hon under kvÀllen ska göra sitt största framtrÀdande nÄgonsin Àr hon avspÀnd och hon ser inte ut att stressa upp sig i onödan. Förmodligen har det med 28-Äringens norrbottniska Ädra att göra.

Fast nÀr nÀsta kÀndis passerar kan hon inte hÄlla masken. Hon flackar lite med blicken innan hon berÀttar att det var John Whitaker som alldeles nyss tog steget ut i ett för dagen snöigt Stockholm.

Den 57-Ärige engelsmannen Àr en legendarisk hoppryttare och en stor förebild.

Bara nÄgra timmar senare ska de trÀffas igen: DÄ Àr mötesplatsen Globens innandöme och det Àr hans tur att rida efter Annika Gustafsson.

- Han Àr ju legendernas legend och han ska starta just efter mig. Det kÀnns faktiskt helt sick, sÀger hon.

GÀllivaretjejen har gjort en annorlunda resa till eliten. Hon kommer frÄn Norrbotten och har en familj som inte var ett dugg intresserat av hÀstar innan hon började gÄ till stallet.

Dessutom har hon en pappa som i hennes unga Är har kuskat henne land och rike runt - trots att han Àr allergisk mot hÀstar och fÄr svÄrt med andningen om han vistas för lÀnge i miljön.

- NÀr vi skulle sÀtta oss och resa 25 mil hem frÄn LuleÄ blev man ju avslöjad om man hade slarvat med stÀdningen, berÀttar Annika Gustafsson innan hon blir allvarligare:

- Jag har kanske inte gÄtt samma vÀg som alla andra. De flesta kommer frÄn hÀstfamiljer och frÄn sina hÀstgÄrdar medan jag Àr frÄn GÀllivare och Àr den enda i familjen som rider. SÄ det Àr en lite annorlunda bakgrund.

I helgen Àr dock pappa Tommy Gustafsson pÄ besök i huvudstaden. Och han kommer att trotsa sin allergi och slÄ sig ner i Globens röda stoppade stolar.

- Jag har redan varit och kÀnt pÄ luften dÀr inne. Och det Àr ju inte ett traditionellt ridhus sÄ det Àr ganska frÀsch och fin luft. SÄ jag fÄr vÀl parkera mig nÄgonstans, sÀger Tommy Gustafsson innan han fortsÀtter:

- Det hÀr Àr oerhört stort. Vi har ju rest och satsat pÄ det hÀr under mÄnga Är sÄ det blir som ett slags kvitto. Vi har inte vetat hur lÄngt Annika kan gÄ egentligen, alltsÄ var grÀnsen gÄr med det material som hon har haft och plockat fram sjÀlv.

Tittar man pÄ startlistan sÄ Àr det framförallt ett namn som saknas: Rolf-Göran Bengtsson, som toppade vÀrldsrankingen under tio mÄnader och som ocksÄ vann Jerringpriset.

Fast honom har Annika Gustafsson trÀffat mÄnga gÄnger förut.

- Jag trÀnar för Bo Kristoffersson, han som Àr kompanjon med Rolf-Göran Bengtsson. SÄ jag brukar vara dÀr nere och trÀna och jag har ridit tillsammans med Rolf-Göran. Och det Àr fantastisk att bara fÄ se en sÄn bra ridning.

Klockan 19.30 var det Àntligen dags. Som första ryttare fick Annika Gustafsson rida ut pÄ tÀvlingsbanan och uppfylla sin dröm.

Tillsammans med Cool Hill blev det endast fyra fel och en tid som stannade pÄ 46,02.

- Jag Àr jÀttenöjd. Han var lite spÀnd nÀr han kom in men han gjorde ett jÀttebra jobb och det var jÀtteroligt, sÀger hon.

Kunde du njuta?
- Det kunde jag faktiskt. Jag skrattade lite grann (skratt).

Är det skönt att ha gjort bort den första ridningen?
- JÀtteskönt. Jag tycker det kÀnns som att jag har gÄtt hÀr i flera dagar. SÄ nu kör vi...

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om