Stjärnan bryter med tränaren – anlitar "silver-Stinas" coach

Förra säsongen gick inte som 23-åringen hade tänkt sig. För sporten avslöjar Sofia Henriksson att hon brutit samarbetet med sin tränare och bytt till Stina "silver-Stina" Nilssons.

28 april 2017 21:56

I tisdags kom beskedet att Piteå Elits Sofia Henriksson, något överraskande, får nytt förtroende i Sveriges första träningsgrupp trots få framträdande resultat på internationell nivå den senaste vintern. Det positiva beskedet från landslagsledningen hade hon inte alls kalkylerat med.

– Det var jag inte så himla hundra på efter den här säsongen – långt ifrån. Det här var en glad överraskning. Det känns jättekul att de tror på mig, sa hon till sporten efter uttagningen i tisdags.

Nu berättar skidstjärnan att säsongen 2017/2018 blir en omstart på karriären. Hennes första förändring blir att hon brutit samarbetet med tränaren Bengt Stattin som varit 23-åringens tränare under många herrans år.

– Eftersom att jag har samarbetat med "Bengan" sedan trean på gymnasiet känns det här som ett rimligt steg att ta. Det kan vara bra att få höra en annan röst, säger hon.

– Men han (Stattin) kommer fortfarande att finnas med på ett litet hörn som ett bollplank.

Hur tog han emot beskedet?

– Han tog det bara bra och det var faktiskt han som lyfte frågan och tyckte att det kanske vore bra för mig att testa något nytt.

Ersättaren är redan klar. Henriksson ska numera samarbeta med landslagstränaren ​Ole-Morten Iversen, som exempelvis är personlig tränare till storstjärnan Stina "silver-Stina" Nilsson.

– Ole-Morten kommer att bli min förstahandstränare. Jag vet att han och "Bengan" har ganska lika syn på hur man ska träna. Det kommer inte att bli några drastiska förändringar, säger Sofia Henriksson.

– Han har ju varit landslagstränare och jag har redan haft mycket kontakt med honom. Det var ett ganska enkelt val för mig eftersom att jag har trivts med honom i landslaget.

Iversen bor i norska Meråker, några mil från svenska gränsen, och har 18 mil enkel väg till Östersund där Sofia Henriksson tränar och bor.

– Det är inte så jättelångt. Vi kommer att kunna träffas ganska ofta om det behövs, säger Henriksson.

Ole-Morten Iversen blev personlig tränare åt Stina Nilsson under våren 2016 och hjälpt henne i utvecklingen från en renodlad sprinter till en åkare som hanterar de flesta distanserna. Sofia Henriksson beskriver vad som kännetecknar Iversens ledarskap.

– Han är tuff. Han pushar på en – och utmanar en. Jag tycker att han är peppande och brinner för det han gör. Jag har fått jättebra hjälp av honom med teknikbitar och även detaljer i träningen, säger hon.

Drygt 80–90 procent av träningen sköter Sofia Henriksson på egen hand. Men Iversen har mycket att säga till om när det gäller träningsupplägget.

Den senaste säsongen tränade Sofia Henriksson 700 konditionstimmar (mellan 24 april 2016 och 23 april 2017). Hon höjde träningsmängden med 200 timmar jämfört med säsongen innan då hon hade en time out från skidåkningen på grund av en ätstörning där hennes näringsintag var för litet i ett elitidrottsligt perspektiv.

Med facit i hand tror hon att den stora träningsökningen kan ha påverkat henne negativt under säsongen som inte resulterade i mer än tre individuella framträdanden i världscupen.

– Det var nog lite "boven i dramat". Jag blev sliten av att köra så tufft hela tiden, säger hon.

I det nya träningsupplägget kommer hon att fokusera på att hitta en bättre variation mellan fartpass och lugnare (längre) pass.

– Det tror jag ska hjälpa mig i utvecklingen. Jag har haft svårt att skilja lugna och snabba pass – all mina pass har varit ganska påfrestande.

Men hon kommer troligen att öka träningstimmarna ändå.

– Jag kanske kan öka med 50 timmar (till 750 timmar per år) om jag kan hålla mig frisk. Jag tror det är en rimlig upptrappning – man kan inte hoppa upp 200 timmar per år, säger Henriksson.

Henriksson

Namn: Sofia Henriksson.

Ålder: 23 år.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå Elit.

Personlig tränare: Ole-Morten Iversen.

Meriter: 2 JVM-guld i stafett (2013 och 2014), JVM-silver i stafett (2012), 2 SM-guld i stafett (2016 och 2017), SM-silver i 30 kilometer klassiskt (2016).

Kuriosa: Fick sitt stora genombrott på seniornivå under inledningen av säsongen 2014/2015. Hon radade upp flera fina resultat: tolva i Kuusamo, nia i Davos och 13:e i Toblach.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson