Stanley Cup-mästare igen: "Bucklan kommer till Boden"

52 år lång väntan är över. För första gången fick St. Louis Blues lyfta Stanley Cup-bucklan. Mitt i glädjeyran fanns Bodensaren Oskar Sundqvist.

13 juni 2019 07:49

Sporten fick tag i St. Louis Blues-centern efter matchen när laget var på väg till flyget.

– Det här är helt sjukt, säger han till Sporten.

– Nu ska vi tillbaka till St. Louis och fansen. Det kommer att bli magiskt när vi landar.

Medan Blues lirade match i Boston hade fansen fyllt både hemmaarenan Enterprise Center (21 000 åskådare i kapacitet) samt baseballarenan Busch Stadium (43 975) med fans som följde finalen via storbildsskärmar. Det råder verkligen hockeyfeber i St. Louis som har väntat i 52 år på att få lyfta segerpokalen Stanley Cup.

Ingen klubb i världens bästa hockeyliga har fått vänta längre tid på att bli Stanley Cup-mästare.

– Det kommer garanterat vara feststämning hela sommaren i staden, säger Oskar Sundqvist.

– Det är galet tryck i staden och efter denna väntan har fansen verkligen förtjänat att fira med oss. Det kommer att bli magiskt.

Klubben gjorde debut i NHL säsongen 1967–1968 och spelade i år sitt 42:a slutspel. Så sent som i januari låg laget sist i tabellen.

– Det är obeskrivligt. Jag har en så jäklar bra känsla, säger Oskar Sundqvist som tokhyllade sitt lags rookiemålvakt.

Ja, målvakten Jordan Binnington storspelade verkligen när hemmalaget Boston Bruins besegrades med 4–1 i den sjunde och avgörande matchen.

– Vi var kanske inte så offensiva. Men vi spelade en perfekt bortamatch. Perfekt defensivt och Binnington gör det han är bäst på – att stoppa puckar.

Tre svenskar får i och med St. Louis seger nu titulera sig Stanley Cup-mästare: Carl Gunnarsson, Alexander Steen och Oskar Sundqvist. För Bodensaren Sundqvist var det andra Stanley Cup-titeln i karriären – 25-åringen vann även 2015/2016 med Pittsburgh Penguins.

Skillnaden jämfört med då är att Oskar Sundqvist hade en betydligt större roll i laget denna gång.

Och dessutom – Stanley Cup-bucklan återvänder till Norrbotten i sommar.

– Bucklan kommer till Boden. Jag har inte bestämt upplägget än, säger Oskar Sundqvist till Sporten.

– Det kan hända att den får ta en snabbis till Skellefteå också. Vi får se, jag har lite tid att tänka och fundera ut hur den ska firas. Men på något sätt kommer den att hamna i Boden.

Bodensaren noterades för 9 poäng (4 mål och 5 assist) på 25 slutspelsmatcher. I grundserien samlade han ihop 31 poäng (14 mål och 17 assist) på 74 matcher.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson