– Vi fokuserar på att samköra laget. Vi har en bred träningsgrupp, fokus kommer bli att få ihop de som ska spela. Sen att ladda, peppa och se till att alla mår bra i sin insats, säger Sara Norsten.
Vad tror ni om säsongen?– Det blir tuffare och tuffare i och med att vi får fler lag i Sverige. Nu har vi tre divisioner, förut var det två. De lag som finns har dessutom utvecklats otroligt mycket, motståndet blir svårare att matcha. Det är jättekul att sporten växer.
Förklara Roller Derby, för den som inte har koll på det?– Det är en fullkontaktsport på rullskridskor. Fem personer från ett lag är på planen, tio totalt. En av personerna i varje lag har en stjärna på hjälmen, det är den som tar poäng. De andra fyra personerna är poängen. Man ska försöka hindra den med stjärnan, som kallas jammer, från att ta sig förbi och samtidigt hjälpa sin egen stjärna.
Det ser tufft ut. Gör det ont?– Det kan göra ont, det är ganska hårda smällar. Vi har delar på kroppen där vi inte får tacklas och gör man fel blir det utvisning. Men även helt lagliga smällar gör ont. Det är som att jämföra med hockey, det är klart man får smällar. Det är offensivt och defensivt hela tiden.
Roller Derby startade som en underground- och feministrörelse. Varför är sporten viktig ur ett feministiskt perspektiv?– Den är egen på sitt sätt, den har vuxit ur och genom kvinnliga och ickebinära utövare. Det är vi som är normen. Det här är ingen bedömningssport, det är inget klassiskt feminint i den. Det är en hård kontaktsport som utgår ifrån oss. De allra flesta andra sporter har på något vis alltid utgått från den manliga delen, det är där de ”riktiga” utövarna finns. Det är väldigt tydligt i hur många förhåller sig till sporten. Jag får ofta förklara för främst medelålders män att killar visst får utöva Roller Derby, vi har killar i vår förening. De har en tendens att lägga över ansvaret på oss, ”varför låter ni inga killar vara med”. Jag tror inte att så många frågar det på hockeyträningar, ”varför låter ni inte tjejerna vara med”.
Hur märks feminismen av i sporten idag?– Det är mycket som går ut på att vi hjälper varandra. Hela grunden är lagd av kvinnor och de som sitter på bestämmande positioner är kvinnor. Det handlar om att stötta varandra och att ta plats. Vi får kämpa för vår plats och har ändå lyckats bra. Vi har svårt att få halltider, vilket försvårar mycket för oss. Men vi ser i resten av Sverige att det går framåt. Det märks att när kvinnor organiserar sig och stöttar varandra så går det fort framåt.
Vad betyder Roller Derby för dig?– Det är en fantastisk träningsform. Det finns plats för alla kroppstyper. Man kan ha känt hela livet att man inte passar in i någon sport, så kliver man in här och passar in perfekt. För mig personligen är det väldigt stärkande att utgå ifrån de förutsättningar jag har och arbeta med dem. Det har stärkt mig i synen på min egen kropp och synen på vad man kan göra tillsammans i ett lag.
– Sen är det en fin miljö att vara i. Man får ta plats, det är inte någon annan som kommer bedöma dig på det sättet som det kan göras i många andra miljöer. Min dotter är med i miniorlaget, det är så kul att få ge henne det här. Det är väldigt fina människor man har att göra med. De förebilder och största namnen som finns att se upp till är kvinnor och transpersoner. Det är väldigt unikt.
Ditt Roller Derby-namn är Ruby Disaster. Vad står det för?– Det kommer ifrån min mormor som heter Ruby. Disaster kommer ifrån min farmor som hette Disa. Min mamma föddes år -48, och det är mitt nummer. Så det står för mina ättlingar.
Vilka borde testa Roller Derby?– Alla! Dels om man söker en lagsamhörighet. Har man intresse av att åka skridskor är det här en jättebra sport. Har man inte den delen så är det en fin miljö att vara i, säger Sara Norsten.