Winberg återförenad med NHL-stjärnan

De var ett framgångsrikt radarpar under flera års tid i pojklaget i Limhamn – både i hockey och fotboll.Nu jagar Pernilla Winberg och Gustav Nyquist OS-medaljer i varsitt hockeylandslag.– Vi är grymt glada för varandras skull att båda har tagit sig hit, säger Winberg.

Foto: JOEL MARKLUND

Sotji/Ishockey2014-02-14 11:37

Damkronornas 25-åriga stjärna laddar för lördagens kvartsfinal mot Finland.

Pernilla Winberg var given i Damkronornas lag till Sotji, har redan spelat 218 landskamper och gör sitt tredje OS.

För jämngamle kompisen och stjärnskottet Gustav Nyquist, Detroit, är OS-platsen mer överraskande. Han kom in tack vare ett återbud på lagkamraten Johan Franzén efter att ha gjort dundersuccé i NHL de senaste månaderna. OS-premiären mot Tjeckien, seger 4–2, var också hans landslagsdebut.

– Han har alltid varit snabb och teknisk, varit på rätt ställe och satt dit puckarna. Det är samma stil nu, bara att han är mycket större, säger Winberg med ett skratt.

Pratar minnen

Nu kan de två gamla kompisarna dagligen träffas i OS-byn och prata minnen från åren tillsammans i 89-laget i Limhamn utanför Malmö.

– Hon var jätteduktig och är det så klart fortfarande. Hon var en av de bättre – killarna inkluderat – i vår årskull både i hockey och fotboll, säger Nyquist.

De spelade ytterforwards i samma kedja i hockeylaget och bildade anfallspar i fotbollslaget.

– Det var väl oftast hon som gjorde målen och jag som slog passningarna, säger Nyquist.

Pernilla Winberg gjorde OS-debut redan som 16-åring i Turin och avgjorde rysarsemifinalen mot USA på straffar. Damkronorna tog ett skrällsilver i den turneringen.

– Det var oerhört fräckt att ha en kompis som var så ung och som debuterade i OS, minns Nyquist.

Bra chans

Damkronorna hade på fredagen en ledig dag inför kvartsfinalen. Förlusten mot Ryssland i gruppfinalen innebär att vägen mot en bronsmedalj blev en aning svårare än det andra alternativet, Schweiz.

– Jo, helt klart, men vi måste slå dem i vilket fall som helst om vi ska ta brons. Så det kvittar om vi möter dem i en bronsmatch eller kvarten, säger Winberg som har gjort två mål hittills i turneringen.

Gustav Nyquist är också positiv till Damkronornas chanser.

– Jag tror mycket väl att de kan vinna. Det är bara en match, inte bäst av sju, och jag tror att de kommer att vara jättestarka. (TT:s utsände)

Pernilla Winberg Gustav Nyquist

Född: 24 februari 1989 i Limhamn.

Klubb: Munksund/Skuthamn.

Moderklubb: Limhamn Limeburners.

Antal landskamper/mål: 218/73.

Född: 1 september 1989 i Halmstad.

Klubb: Detroit.

Moderklubb: Skäret.

Antal landskamper/mål: 1/0

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!