...och nu väntar Kanada i OS-finalen

Inget lag har lyckats försvara sin OS-titel sedan Sovjetunionens dagar.Nu kan Kanada göra det. Men respekten för Henrik Lundqvist är stor.– Jag vet hur bra han har spelat, sade Sidney Crosby efter Kanadas 1–0-seger över USA.

Foto: JOEL MARKLUND

Sotji2014-02-21 23:10

Den kanadensiske lagkaptenen sköt Kanada till guld i Vancouver 2010.

Nu kan han leda sitt lag till ett andra guld i följd. Ingen nation har klarat det i ishockey på herrsidan sedan Sovjetunionen vann OS-guld 1984 och 1988. I Albertville 1992 var det OSS, övergången mellan Sovjet och Ryssland, som vann.

– Vi har ett jätteläge, men jag tror inte Vancouver betyder något nu. Vi har mycket att göra de kommande 48 timmarna för att förbereda oss. Det är en möjlighet som vi har jobbat för. Förhoppningsvis kan vi göra vår bästa match nu när det betyder som mest, sade Crosby.

Respekt för Lundqvist

Men respekten för Tre Kronor är stor – och inte minst för Henrik Lundqvist som nämndes så fort frågorna om motståndarna kom.

– Vi är ju rivaler i samma division (i NHL). Internationellt har vi inte mötts mycket, men jag vet ju hur bra han har spelat. De har också några som har varit i final tidigare, vi ska bara se till att lita på vårt spel och hitta nästa nivå i finalen, sade Crosby.

Om Tre Kronor som lag sade han:

– De har ett väldigt djup, deras backar är med och producerar och från målvakten och framåt har de uppträtt som ett lag. Du tar dig inte så här långt utan en laginsats.

Bästa försvaret

Kanada har fått kritik för att laget inte fått i gång målskyttet. Mot USA räckte det med ett mål – Jamie Benns styrning i början av andra perioden. USA hade glänst offensivt i turneringen, gjort 20 mål på fyra matcher, men kammade noll mot ett Kanada som höll sina motståndare på avstånd och inte lät dem skapa riktigt heta chanser.

Kanada har bara släppt in tre mål på fem matcher.

Segerskytten Jamie Benn, Dallas, var inte kallad till förlägret i augusti.

– Det var ett läger jag ville vara med på. Då trodde jag inte alls att jag skulle få spela i OS. Men jag har jobbat hårt för att vara med här i dag och fokuserar bara på att hjälpa laget. Nu siktar vi på guld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!