Glenn Östh, 60, som är en av fyra sportchefer hos SOK, är den som har hand om brottarna. Han ser inget konstigt med det negativa beslutet eller kommitténs tillvägagångssätt när man lämnade beskedet till Johanna Mattsson och Henna Johansson tre dagar innan julafton.
– Man hoppas att de har förståelse för det. Men tydligen inte. Ytterst jobbar vi efter hopp och tro (i SOK:s Topp- och Talanggrupp). Och det är bristvara när det gäller Johanna och Henna, säger han.
– Vad ska vi hoppas på mer när det gäller Henna och Johanna? De har fått åtta respektive elva år på sig. Det är dags för båda att försöka på egen hand.
Båda menar att de har visat resultaten som behövs för att vara med i Topp- och talanggruppen. Hur resonerar ni?
– Det är deras subjektiva ... Vi försöker vara mer objektiva än så. Vi har ju 140 talanger i programmet, säger Glenn Östh.
– Det handlar exempelvis om att gå mot rätt motstånd i olympiska viktklasser. Om de inte går där så är det inte samma konkurrens. Det är en form av detektivjobb som vi gör för att kartlägga brottarna. Jag har svårt att tro att de hävdar det (att de uppfyller kraven). Men om du säger det så är det väl så.
SOK:s sportchef menar att båda i stället borde vara mer tacksamma över den stöttning som SOK gett båda.
– Det är en risksatsning vi gör med talanger och efter åtta respektive elva år känner man att en viss tacksamhet borde nämnas också, säger Östh.
Att båda brottarna fick det negativa beskedet via mejl har sin förklaring.
– Åker man ur programmet så är det förbundskaptenen som meddelar de aktiva. Och förbundskaptenen (Fariborz Besarati som lämnade posten i januari 2017) bad om att få slippa och bad mig att skicka ett mejl, säger Glenn Östh.
Att beskedet kom så nära inpå julafton är inget SOK tar hänsyn till.
– Vi har försäkringar som gäller från 1 januari respektive 1 juli. Jag vet inte – före eller efter julafton. Eller på nyårsafton – vi meddelar så fort vi har möjlighet och det är som det är.
Kunde ni ha gjort något annorlunda?
– Vi har ett system där vår beteendevetare tar fram ett exitsamtal som vi har erbjudit båda. Vad jag förstår sker det i dag (onsdag) med Johanna medan Henna har avböjt.
Glenn Östh menar att kommittén har haft väldigt långt tålamod med Johanna Mattsson. Och han motiverar beslutet att inte ge 28-åringen förlängt stöd.
– Johanna har varit med i vårt program i elva år och det är egentligen fem mer år än vad som är brukligt. När en aktiv kommer in i talangprogrammet satsar vi på potentialen och borde ha varit i en toppgrupp, enligt vårt system, efter sex år. Och hon är och har aldrig varit en toppidrottare enligt vårt system, säger han och fortsätter:
– Hon har varit skadebenägen i en skadebenägen sport. Johanna har dragits med skador och det är en anledning till att vi varje år till att vi har försökt ge henne nytt hopp.
När det gäller Henna Johansson säger han så här:
– Hon har varit med i åtta år och har tagit sig fram via toppgruppen, men hon har åkt ur den. Den prövning vi gjort mot henne är, precis som för Johanna, också gentemot toppgruppen, säger han.
Han menar att SOK:s huvudsakliga satsning riktar sig mot talanger med medaljmöjligheter i OS 2024 (i Los Angeles eller Paris). För att vara med i toppgruppen till OS i Tokyo 2020 ställs högre krav.
– Vi måste göra plats för nya ansikten mot 2024 och deras resultat och skadehistorik gör att de får försöka på egna ben i sin satsning, säger Östh och fortsätter:
– Det är en prövning. Vill de verkligen så kan de ju försöka ta sig upp som toppgruppare.
Båda menar att deras resultat borde räcka redan nu. Vad krävs mer?
– Det innebär att de tar medalj på VM i en olympisk viktklass. Vår senaste prövning var mot OS i Rio och då var det medalj eller nära medalj som gällde för båda två.
Förstår du deras besvikelse?
– Nja, jag vet inte. Förstår de min besvikelse? Jag har satsat på båda i åtta respektive elva år. Jag kan väl ställa den motfrågan. De borde ha varit på medaljnivå med vår satsning.
Något annat du vill tillägga?
– Nej, vi brukar vara chanslösa i media. När det riktas och väcks känslor och så vidare. Jag berättar bara vilka rutiner vi har och jag hade hoppats att de hade varit glada över den elvaåriga och åttaåriga satsningen.
– Men de får väl motbevisa oss på mattan. Vill de visa annat så får de väl kavla upp trikåarmarna och visa att de kan nå toppgruppsnivå.
Hur känns det att bemöta kritiken?
– Jag känner mig inte obekväm på något vis. Vi tittar i resultatlistorna, på motståndet och olika utvecklingshänseenden. Ett beslut ska tas och så här funkar vårt system på gott och ont, säger Glenn Östh och fortsätter:
– Samtidigt skapar det här plats åt nya som får chansen att lyckas med de medel vi har. Någonstans finns det en start och ett mål.