Sofia Mattsson vill utmana stjärnorna: "Är beredd"

Sofia Mattsson är tillbaka i världstoppen igen. Då höjer hon kraven på sig själv – målet är att säkra en OS-biljett. "Jag är beredd att möta alla", säger hon till Sporten.

9 september 2019 11:18

För ett år sedan gjorde hon internationell tävlingscomeback efter barnafödande.

Sedan dess har 29-åringen arbetat målmedvetet och metodiskt för att hitta tillbaka till världstoppen.

Nu är Gällivarebrottaren äntligen där hon vill vara.

– Jag är beredd att möta alla, säger Sofia Mattsson till Sporten.

Under 2019 har tävlingsschemat varit fullspäckat. Hon har deltagit i åtta stora tävlingar och hittat tillbaka till den form som gjort henne till en av världens bästa brottare under de senaste tolv åren.

– Jag har fått jättesköna kvitton på att jag är där jag ska vara, säger Mattsson som menar att det är tävlingar som har saknats för att hon ska hitta tillbaka till sin forna form.

– Att jag har fått gå många tuffa matcher i år har varit viktigt för min del.

Hon inledde 2019 med SM-guld i Sundsvall och efter det har hon stått på prispallen i fem av sju internationella tävlingar. Mest nöjd är hon med sommarens European Games-seger i Minsk, Vitryssland.

– Det kändes jätteskönt att komma hem med ett guld och få ett kvitto på att det jag har gjort (sedan barnafödandet) verkligen har fungerat. Det gav mig arbetsro och jag har fortsatt arbeta på samma väg (inför VM).

Nu är den sexfaldiga VM-medaljören redo att utmana världens bästa brottare under världsmästerskapet i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan (tidigare Astana).

Hon räds ingen brottare som ställer upp i 53-kilosklassen. Varken den amerikanska världsettan Sarah Hildebrandt eller den japanska giganten Mayu Mukaida som är regerande världsmästare i 55-kilosklassen.

– Båda är topprankade och starka. Men det är många som är bra – enligt mig är vi 10–20 brottare som är superjämna.

Förutom att VM-medaljer står på spel finns det OS-platser i potten. Sofia Mattsson vill inte snacka om personliga medaljmål – men att säkra en svensk OS-plats (topp sex-placering) är målsättningen.

För att lyckas med det krävs det att Gällivarebrottaren når en medaljmatch när 53-kilosklassen avgörs i Nur-Sultan under tisdagen den 17 september.

– Målet är att vinna varje match, så är det alltid när jag tävlar. Men en topp fem-placering vill jag i alla fall, minst, klara av.

En säkrad svensk OS-biljett skulle innebära att hon slipper jaga en plats under kvaltävlingarna nästa år (mars och april).

– Då skulle jag redan nu kunna lägga upp en OS-plan på egen hand utan att behöva tänka på annat fram till Tokyo börjar (augusti 2020), säger Sofia Mattsson som är inställd på att det kommer bli hennes svåraste uppgift sedan comebacken 2018.

– Det kommer att bli stentufft och jag måste verkligen vara fokuserad. Det handlar om att göra alla små detaljer på rätt sätt för att gå långt i turneringen. Men målet är helt klart att kvala in Sverige till Tokyo-OS 2020.

Hon menar att det känns extra speciellt att nästa sommar-OS kommer att avgöras i Japan.

– Det är nästan som att brottningen kommer hem till sitt brottningsmecka. Japan är dominant inom dambrottningen och intresset för sporten är stor. Jag vill vara med om det – jag tror det kommer att bli jättehäftigt i Tokyo.

Sofia Mattsson har representerat Sverige under två olympiska spel. I London 2012 tog det stopp i kvartsfinal och 2016 fick hon kliva upp på prispallen och motta bronset i Rio de Janeiro.

Minnena från det senaste sommarspelet är något hon aldrig vill glömma.

– När jag tänker på OS-bronset är det mycket glädje – en väldigt speciell medalj. Oj, jag har så många bra minnen från Rio – det var många känslor på samma gång, säger Sofia Mattsson som gärna upplever det igen.

Sofia Mattsson

VM: 1 guld (2009), 4 silver (2011, 2013–2015), 1 brons (2010).

EM: 4 guld (2010, 2013–2014 och 2016), 2 silver (2008 och 2012), 1 brons (2007).

OS: 1 brons (2016).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson