Han gjorde det omöjliga: "Telefonen kokade"

År efter år har superstjärnan Tucker Hibbert dominerat X-games och hela sporten. Det krävdes en norrbottning för att få ändring. Sportredaktionen har pratat med Petter Nårsa som fortfarande inte riktigt har kunnat ta in vad han ställt till med.

VINNARE. Petter Nårsa på prispallen efter segern i X-games. Till vänster syns tvåan Adam Renheim från Sverige och till höger amerikanen Lincoln Lemieux.

VINNARE. Petter Nårsa på prispallen efter segern i X-games. Till vänster syns tvåan Adam Renheim från Sverige och till höger amerikanen Lincoln Lemieux.

Foto: Tyler Schumann

Skotercross2017-02-15 08:00

125 vinster på 211 starter i karriären.

Tvåfaldig världsmästare.

Tio mästerskapssegrar i den nordamerikanska proffsserien.

Samt tio segrar i X-games – varav nio raka mellan 2007 och 2016.

Tucker Hibberts fantastiska facit visar att han är den föraren i världen som behöver besegras.

Och det var precis det som Petter Nårsa gjorde i slutet av januari. Moskoselsonen gjorde det på Hibberts absoluta favoritarena – på X-games skotercrossbana i Aspen, Colorado.

– Grymt roligt. Även om jag inte har hunnit njuta alltför mycket av segern, säger Petter Nårsa.

– Det är ju en del tävlingar kvar av säsongen innan man kan slappna av.

Men genomslaget efter X-gamestriumfen har han inte missat. På instagram fick han mängder av nya följare och hans mobiltelefon har gått varm.

– Jadu. Telefonen kokade (skratt). Tyvärr är det inte möjligt att tacka alla, säger Nårsa om uppståndelsen.

– Jätteroligt att det var så uppskattat överallt. Både här i USA och hemma i Sverige verkar många ha sett vad som hänt.

X-games har en speciell plats i alla skoterförares hjärtan. Den populära tävlingen räknas som det största man kan vinna inom sporten.

– Jag tror inte det finns något som är större. Framför allt inte mediamässigt när det gäller tv-tid och betydelsen för teamen. Att vinna X-games slår väldigt högt, säger Petter Nårsa.

– X-games var egentligen det första man tittade på när man var knatte. Det var ju den stora tävlingen.

Att slå skotersportens enda superstjärna var givetvis något alldeles extra för 24-åringen.

Den åtta år äldre Hibbert är inte känd som någon pratsam konkurrent. Snarare tvärtom – Hibbert brukar gå sin egen väg utan att prata med sina motståndare.

– Han och hans farsa kom faktiskt fram och grattade mig efteråt. Det var roligt, säger Nårsa som blev överraskad över att amerikanen bemödade sig att kliva fram.

– Man har aldrig någon aning om vad han tycker och tänker – jag blev förvånad. Sedan lade han även ut en bild på oss två efter loppet. Det var förvånansvärt.

Att Nårsa skulle ta hem segern i tävlingen var inte självklar. Norrbottningen fick slita för att ta sig till finalen där endast åtta förare tog plats.

I det inledande tidskvalet hade han åttonde tid av 16 förare och i det efterföljande kvalheatet klarade han sig vidare till final med nöd och näppe.

– Det var riktigt tajt. Det tjorvade till sig för några förare i andra böjen på kvalheatet. Exempelvis så hade min teampolare (KodyKamm) problem. Jag lyckades ta mig upp till tredjeplatsen som räckte till final, säger Nårsa.

I finalen tog 24-åringen en rövare som gick hem. I tidigare heat hade Nårsa sett att den första kurvan ställde till det för många förare. Han valde att satsa på ytterkurvan och det blev ett vinnande koncept. Medan det blev tjockt i innerkurvan rann Moskoselföraren förbi på utsidan.

– Jag gjord en liten miss i andra böjen och Adam Renheim gick förbi. Men jag lyckades rädda upp det och sedan handlade det bara om att ta sig runt alla 30 varv, säger Petter Nårsa.

Banan var kort med en varvtid på cirka 20 sekunder. Det enda som oroade Nårsa var giganten Hibbert som fick en dålig start på loppet.

– Jag väntade på att Tucker skulle komma och kollade bakåt flera gånger om under loppet. Men han dök aldrig upp – det var en skön känsla – grymt roligt, säger han och fortsätter:

– Finalen var ganska jobbig psykiskt. När jag väl tog mig upp i ledningen hade jag 27–28 varv kvar att köra.

I och med segern bröt han inte bara Tucker Hibberts nioåriga segersvit. Han blev även den första europén att vinna på 19 år. Senast en icke-nordamerikan vann X-games var 1998 (Toni Haikonen, Finland).

– Segern betydde mycket. Inte bara för mig – utan för hela teamet (Hentges Racing). Teamet har jagat det här guldet ett bra tag och äntligen kom första segern – samma gäller Polaris (skotermärke). Det känns riktigt bra att kunna bidra, säger Nårsa som hoppas att segern ska ge en positiv effekt på säsongsavslutningen i Nordamerika.

– Farten har alltid funnits inom mig. Det här kommer förhoppningsvis göra att jag kan ta det där sista steget.

Vid sidan om X-games har Nårsa hunnit med tio deltävlingar i den amerikanska ISOC-serien. Där återstår tre tävlingshelger och totalt sju lopp (se totalställningen i faktarutan intill).

– Både jag och min teampolare (KodyKamm) har slagläge med hans andraplats och min femteplats, säger 24-åringen.

– Jag har en bit upp till pallen. Men jag är ändå topp fem och det är jag och teamet nöjd med.

Lyckas han inte kliva upp på prispallen i år så finns det även en chans till revansch nästa år eftersom Petter Nårsas kontrakt med Hentges Racing sträcker sig fram till 2018.

– Vi trivs verkligen, säger Petter Nårsa som bor tillsammans med Elina Öhman i USA.

Sambon Öhman är på väg mot något stort i Nordamerika. Med tre tävlingshelger kvar är hon totaletta i ISOC-serien efter tio raka segrar.

– Jag har inte så mycket att klaga på denna vinter. Allting har bara flutit på, säger 20-åringen som vägrar ta ut någon seger i förskott.

– Jag har en bra ledning. Men ingenting är klart än. Alla tävlingar räknas och då gäller det att vara med hela vägen.

Efter säsongen går kontraktet med Davies Racing ut och Öhman har för avsikt att stanna i Nordamerika. En seger i ISOC-serien borde kunna ge henne ett gyllene förhandlingsläge. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Nog är jag välkommen tillbaka. Men det är svårt för oss tjejer att få något slags superkontrakt, säger Elina Öhman och fortsätter:

– Tyvärr finns det inte så många andra anbud att ta ställning till som tjej. Och lönen går inte att jämföra med herrarna även om den är helt okej.

Öhman stormtrivs i USA.

– Det är en dröm. Man kan verkligen leva ut och bli bättre som förare här borta. Man kan fokusera enbart på träning och tävling och jobba vid sidan om. Det är så här det ska vara, säger Elina Öhman som givetvis fanns på plats i Aspen när Petter Nårsa vann X-games.

– Det var riktigt häftigt, säger hon.

Fakta

Slutresultat, X-games: 1) Petter Nårsa, Sverige, 2) Adam Renheim, Sverige, 3) Lincoln Lemieux, USA, 4) Tucker Hibbert, USA, 5) Tim Trembley, Kanada, 6) Corin Todd, USA.

Sammanställning, ISOC-serien, Pro Open (10 av 17 deltävlingar): 1) Tim Trembley, Kanada, 466 poäng, 2) Kody Kamm, USA, 435, 3) Tucker Hibbert, USA, 425, 4) Lincoln Lemieux, USA, 374, 5) Petter Nårsa, Sverige, 366, 6) Ross Martin, USA, 347.

Sammanställning, ISOC-serien, Pro AM Women (10 av 17 deltävlingar): 1) Elina Öhman, Sverige, 447 poäng, 2) Malene Andersen, Norge, 389, 3) Megan Brodeur, Kanada, 356, 4) Jakki Farmer, USA, 343, 5) Amanda Duitsman, USA, 321, 6) Tausha Lange, USA, 281.

ISOC-seriens kvarvarande deltävlingar:

24–25 februari: Mt. Pleasant, Michigan.

3–4 mars: Dubuque, Iowa.

17–19 mars: Lake Geneva, Wisconsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!