Skoterstjärnan om den tuffa starten i Amerika

Från oslagbar till mänsklig. Sporten har träffat Norrbottens stora skoterstjärna som förklarar varför hon inte har lyckats hittills.

Elina Öhman, skotercross.

Elina Öhman, skotercross.

Foto: Simon Jakobsson

Skoter2018-01-04 08:00

När Elina Öhman sätter sig ned vid köksbordet hemma i Älvsbyn hymlar hon inte med att säsongsinledningen har blivit en besvikelse.

– Det är ett faktum. Jag har inte fått någon perfekt start, säger 23-åringen när Sporten träffar henne i samband med julfirandet hemma i Norrbotten.

Juluppehållet kom passande. Efter endast en deltävlingsseger på fyra försök behövde hon komma hem till Älvsbyn och ladda om betterierna inför helgens ISOC-tävlingar i Canterbury Park, Shakopee.

– Det är verkligen skönt att vara hemma och tänka på annat, säger hon.

Förra säsongen vann hon det mesta hon ställde upp i. I USA:s proffsserie blev det segrar i 14 av 16 deltävlingar och totalseger i ISOC-serien och säsongen avslutades med ett VM-guld på hemmaplan i Älvsbyn.

Inför säsongen 2017/2018 var förväntningarna på henne givetvis skyhöga. Alla förväntade sig att Tvärånföraren skulle göra slarvsylta av motståndarna i den amerikanska proffsserien. Men icket.

– Det är inte så konstigt att kraven är högre. Jag hade en helt perfekt säsong i fjol, säger hon.

Den här säsongen är hon totaltrea i sammandraget. Megan Brodeur, Kanada, leder på 167 poäng. Tvåa är Marlene Andersen, Norge, med 155 poäng och Öhman har 150 poäng.

– Jag har inte börjat klockrent, men jag är inte orolig. Det är väldigt många tävlingar kvar, säger Elina Öhman som bara har avverkat fyra av 16 deltävlingar.

– Så det känns ändå bra. Jag känner mig stark både kroppsligt och mentalt.

Hon inledde säsongen med en seger. Men sedan kom motgångarna.

I andra deltävlingen hade hon problem med en tappad fotholk. I den tredje krashade hon och i den fjärde var Marlene Andersen helt enkelt för stark.

– Det är inte kul att börja så här. Första tävlingen var bra – men sedan har det varit för mycket smågrejer som har stört, säger hon.

Exempelvis har banorna under de två inledande tävlingarna i Spirit Mountain och Jackson inte varit lika tuffa som i fjol.

– De har inte alls varit lika utslagsgivande. Banorna har varit korta och det har inte funnits så jättemånga möjligheter att göra något extra, säger Elina Öhman som föredrar längre bansträckning.

Sedan har huvudkonkurrenterna Megan Brodeur och Marlene Andersen gjort sin hemläxa sedan förra säsongen. Duon är bättre än någonsin och är beredd att ge norrbottningen en ordentlig match i vinter.

– Ja, de är jättehungriga på att vinna över mig, säger Öhman och fortsätter:

– Man känner av sådant. Det är svårt att beskriva, men stämningen är annorlunda. Vi pratar med varandra, vi är inte otrevliga, men det är mer sammanbitet i samband med tävlingar.

Elina Öhman menar att det är upp till henne själv att få till en förändring.

– Jag måste hitta känslan jag hade i fjol när jag vann, vann och vann – när allt gick bra hela tiden, säger hon och fortsätter:

– Nog tror jag att det kommer strax. Det gäller bara att hitta rätt – jag är taggad och det finns fortfarande många poäng att tävla om.

Hennes kapacitet finns det nog ingen som ifrågasätter.

– Som skoterförare vet man om att det finns så mycket som kan hända och i fjol gick allt min väg.

I en tidigare intervju med Sporten gav hennes sambo Petter Nårsa, som tävlar i herrarnas Pro-klass, kritik till arrangören som bestämt att samtliga förare numera ska köra med farbriksmaskiner. Det har bland annat resulterat i att förarna är beroende av att skotertillverkarna lyckas få till en fullträff redan i fabriken. Något som Arctic Cat har lyckats med – superstjärnan Tucker Hibbert har, så här långt, dominerat herrklassen totalt .

I damernas Pro-klass märks inte skillnaden lika tydligt eftersom damerna körde med fabriksskotrar även i fjol.

– Men Arctic Cats skoter har utvecklats väldigt mycket till i år. I fjol hade jag kanske den startmässigt snabbaste maskinen – nu är Arctic Cat snabbast, säger hon.

Det är inte totalledaren Megan Brodeur som har varit snabbast ur starten, hon kör Ski-Doo. Det är tvåan Marlene Andersen som sitter på en Arctic Cat-skoter.

– Men i damklassen spelar det inte lika stor roll. Det är den som kör tuffast och som är modigast som vinner, säger Öhman som kör Polaris, precis som sambon Petter Nårsa.

– För herrarna är starten nästan halva racet. Det är verkligen viktigt i deras klass där förarna är mer jämnbra jämfört med damklassen.

Innan intervjun tar slut avslöjar Elina Öhman att hon kommer hem en gång till i vinter. 10–11 februari tävlar hon på svensk mark igen. Då kör hon nordiska mästerskapen i skotercross i Mora.

Fakta

Elina Öhmans tävlingsschema:

5–6 januari: Canterbury Park, Shakopee.

19–20 januari: Deadwood, South Dakota.

10–11 februari: Nordiska mästerskapen i Mora.

16–17 februari: Salamanca, New York.

23–24 februari: Mt. Pleasant, Michigan.

9–10 mars: Dubuque, Iowa.

16–18 mars: Lake Geneva, Wisconsin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!