PT-sport träffar "Woffe" som han kallas av landslagsåkarna under ett av träningspass i Hochfilzen. Den lilla österrikiska orten ligger ett par mil från Pichlers hem i tyska Ruhpolding. De här Tyroltrakterna kan han som sin egen ficka. Och skidskyttesporten är enormt populär här nere.
– En del länder, exempelvis Tyskland, erhåller gigantiska pengar av TV-bolagen. De landslagen har enorma resurser, understryker Pichler.
– Sverige hade många bra år med Magdalena Forsberg, Anna Carin Zidek, Helena Ekholm och Björn Ferry och gänget, men nu behöver vi en superstjärna igen, kommenterar Pichler.
Han kisar upp mot solen och vänder plötsligt tillbaka till resonemanget hur det fungerar i de stora skidskytteländerna.
– I många av de här nationerna är den rena längdåkningen en utdöende sport. Biathlon (skidskytte vår anm.) är skyhögt mer populärt. De skidåkare som inte riktigt är med i den absoluta världseliten plockas över tidigt för att ge skidskyttet en chans, förklarar han.
Pichler har full koll på de blågula längdåkarna som är snäppet under Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halvarsson. Mannen som vissa kretsar kallas för en av världens främsta "mjölksyretränare" himlar nästa med ögonen när vi för Piteå Elits Sofia Henriksson på tal.
– Ja, där har du ett bra exempel. Tyvärr är det en oskriven lag att vi inom inte ens får prata med skidåkarna. Vi har annars bra samarbete med Vallateam och annat runt omkring när det exempelvis är OS, men dialogen att den och den borde pröva en satsning på skidskytte finns inte. Och det är synd. Dialogen fungerar ju i de flesta andra länder, säger Pichler.
Den tyske demontränaren har sett svenska skidåkare som megastjärnan Magdalena Forsberg, Björn Ferry, Anna Carin Zidek och Helena Ekholm byta karriär och bli vassa skidskyttar. Piteåtjejerna Anna Magnusson och Hanna Öberg är en sällsynt form av gökungar i fågelboet. De har i ganska tidigt ålder siktat in sig på skidskytte.
– Jag hoppas och tror att de kan vara med och slåss om medaljer framöver. De är unga och har redan visat hög kapacitet med sina topp tio-platser i världscupen. De kommer att utvecklas i fyra, fem år till. Sedan handlar det om rutin och toppa formen vid rätt tillfällen, kommenterar Pichler.
Han var mycket nöjd med sjätteplatsen i mixed-stafetten och Magnussons fjortonde plats i sprint.
– En bra början, men med det övriga kan vi inte vara nöjda. Det har varit för dåligt.
När jag vandrar mot presscentret hojtar Pichler till:
– Jag vet att Sofia Henriksson har ett gevär. Det kan du skriva.