På onsdag drar allt igång. 600 deltagare från 23 länder kommer till Piteå för att tävla i VM och EM i skidorientering.
Förberedelserna för att få ihop arrangemanget och banorna har pågått under en lång tid. Och det är Sture Norén från Älvsbyn som ansvarar för att spåren ska vara i bästa tänkbara skick.
– Vi har dragit upp totalt 87 kilometer spår med skotern som det går att åka på. Sedan tillkommer ju den delen med vanliga skidspår, men mestadels åker de på skoterspåren i skidorientering, förklarar Sture Norén och fortsätter:
– Det är helt sjukt hur vädret och snön har varierat. Vi har haft en plan a, sedan har det tinat och vi har fått gå över till plan b. Sedan har det snöat massor igen och då har vi varit tillbaka till plan a, säger han och ler.
När det blir för hårt i skogarna blir skaderisken stor om skidorienterarna dundrar fram i utförsbackar på skare mellan träden. Därför fick banan göras om ett tag då snön packades ihop.
– Men nu ser det mycket bättre ut, ramlar åkarna nu så gör de det mjukt och gosigt, säger Norén med ett skratt.
Ibland, då snön har vräkt ner och vinden gjort att det har drevat, har spåren snöat över.
– Då har det varit omöjligt att se spåren, men det går ändå tack vare att jag har en gps-karta som jag har med mig på skotern, förklarar han.
Det är en grupp på sex personer som har skött spåren. Och nu inför VM-veckan är det ytterligare ett gäng som hjälper till med banorna. Plus många andra funktionärer som ställer upp.
– Bland annat ska vi ut med 700 kontroller inför VM, berättar han.
När vi går in i värmestugan sitter Anders Bennitz framför sin dator. Han är generalsekreterare för VM och har höga förväntningar inför mästerskapet.
– Jag tror det här blir alldeles fantastiskt, säger Bennitz och lyser upp.
– Vi vill att alla som kommer hit ska känna att det är bland det bästa de har upplevt.
Det är verkligen inte så bara att få ihop ett projekt som skidorienterings-VM.
– Det är nog bland de värre sporterna man kan arrangera, det är så mycket som kan gå fel där vädret kan ställa till med väldig mycket. Men vi har en plan för det mesta och har inte genat i några kurvor för att få allt att fungera, säger Bennitz som känner stort stöd av Piteå kommun och andra medhjälpare.
– De har stöttat oss på ett fantastiskt sätt och varit frikostiga med hjälp. Det finns mycket värdefull kunskap här i Piteå.