Genom det enorma fönstret som sträcker sig från golv till tak bildar Marslidens vita fjälltoppar och den snötäckta Kultsjön en fantastisk tavla som kan få vem som helst att tappa andan för en sekund. Inte så konstigt att lokalen har döpts till Andrummet.
Utanför huset är det tyst. Väldigt tyst och stillheten är påtaglig. Det enda som hörs är den susande vinden som susar mellan de rödmålade byggnaderna.
På en stol bredvid det stora fönstret som bildar ett fantastiskt naturmotiv sitter Charlotte Kalla från Tärendö tillsammans med sin tränare Magnus Ingesson från Norrfjärden på var sin stol framför ett litet bord. Duon utstrålar samma lugn och frihetskänsla som rummet.
Några meter därifrån. Vid sidan av bordet står Charlotte Kallas lillasyster Cecilia, 28, som dagen till ära får agera någon form av pressamordnare för sin storasyster.
Småorten Saxnäs i de södra Lapplandsfjällen är inte direkt stället man åker till för att träffa folk. Det är snarare den fantastiska naturen och dess lugn som lockar människor till området. Det räcker med att gå in i byns lanthandel för att få en bekräftelse på det.
– Jaha, du är förstås här för att göra ett reportage. Vilka ställen tänker du besöka, sa den äldre mannen i lanthandelns kassa medan han manuellt räknar ut totalsumman från tankningen på sin miniräknare.
– Presskonferens med Charlotte Kalla? Oj, har hon presskonferens här? Det var annorlunda.
Annorlunda är ordet. Charlotte Kalla är inte som alla andra. Verkligen inte.
Sedan hon slog igenom ordentligt under Tour de ski 2008 har succéerna avlöst varandra och Norrbottens skiddrottning har plockat mängder av medaljer på VM, OS och SM. 29 år gammal har hon skrivit in sig i historieböckerna som en av de allra största idrottarna i Sveriges historia.
– Jag tänker att det hon gör och har lyckats med inte är så stort. Men det kanske är det, säger hennes lillasyster Cecilia Kalla och fortsätter:
– Men för mig är det ju Lotta. Hon är ju min syster – inte skidåkaren Charlotte Kalla.
Att hennes storasyster lagt sin pressträff inför OS-säsongen 2017/2018 långt från storstädernas buller har ett syfte. Men det draget det hjälper inte längre. Intresset för Piteå Elit-åkaren är så pass stort att konferenslokalen i Saxnäsgården är fylld av journalister från lokaltidningar, kvällstidningar, tv och tidskrifter. Trots att småorten ligger helt avsides och bara några mil från landsgränsen till Norge.
– Jag fick alldeles nyss frågan: ”Hur är det att vara släkt med en av Sveriges mest framgångrika skidåkare genom tiderna?”. Jag tänkte: ”Ja, hur är det?” – men det har ju alltid varit så här och man har vuxit in i det på något sätt, säger Cecilia Kalla som har fullt upp att serva alla reportrar och sin storasyster.
Mitt under intervjun kommer Charlotte Kalla ut för att hämta ett glas vatten. Cecilia avbryter intervjun för att kolla till hur hennes storasyster mår efter drygt två timmar med intervjuer på löpande band.
– Lotta. Behöver du något att äta? Börjar du bli hungrig?, frågar hon med omtänksam röst.
Hennes chef tittar upp och svarar:
– Ja, jag kan ta en äggmacka. Det finns kokta ägg i kylen i köket.
Hon återvänder till intervjun.
– Hon vet vad hon vill och så har det alltid varit, säger hon med ett leende.
När hon började studera till sjukgymnast 2008 hade hon ingen tanke på att hon skulle ingå i Team Kalla. Men livet är inte förutsägbart och kan ha sina vändningar åt alla möjliga håll. Något som Cecilia Kalla inte har något emot. Hon älskar äventyr.
– Jag är nog lite mer äventyrlig och spontan än Charlotte. Mitt arbete tillåter det, säger hon och skrattar.
Sedan Cecilia Kalla tog examen i Umeå 2011 har hon hunnit med att arbeta som personlig tränare på Iksu i Umeå där hon sysslade främst med gruppträning. Men efter några år flyttade hon och hennes sambo, som också är utbildad sjukgymnast, till norska Mosjöen för att arbeta med yrket de utbildat sig för. Närheten till fjällen och naturen fick paret att lämna Västerbotten. Men sejouren i grannlandet blev kortvarigt eftersom att de inte trivdes med sin arbetsgivare. Sedan 2015 bor paret i Östersund där båda fick jobb. Hon hyr numera en etablering som sjukgymnast på en klinik.
Att Charlotte Kalla litar fullt ut på sin lillasysters kunskaper får man ett kvitto på under styrkepasset i den gamla gymnastiksalen som är belägen i nära anslutning till konferenslokalen i Saxnäsgården.
Under träningspasset instruerar Cecilia sin syster på detaljnivå. Hon petar och rättar till i vartenda moment.
– Jag ska hjälpa till med styrkebitarna och min uppgift är att allting utförs korrekt, säger Cecilia Kalla.
– Utöver styrkan ser jag till att vi håller någon slags rörlighetsfokus också. Jag är mycket och petar på teknik och sådana bitar. Efter passen brukar jag behandla henne manuellt på bänk.
Det har gått ett drygt år sedan Charlotte Kalla bröt sig ur Sveriges träningsgrupp och valde att gå en egen väg tillsammans med Magnus Ingesson (personlig tränare), Stefan Thomson (fystränare) och Cecilia Kalla (fysioterapeut).
– Nu känns det som att jag vet mer vad det handlar om. Första året har varit väldigt lärorikt och utvecklande, säger hon.
– Ingen dag ser ut som den andra. Vissa gånger hänger jag med ut i skidspåren och filmar teknikbitar och liknande.
Hennes tjänst i Team Kalla motsvarar en halvtidstjänst. Övrig tid spenderar hon hemma i Östersund där hon har sina patienter.
– I dagar och tid räcker 50 procent bara till läger. Jag har inte följt henne på tävlingar, säger Cecilia Kalla som inte är överdrivet intresserad av skidor på en professionell nivå.
– Jag är intresserad och tycker om träning samt rörelser. Jo, jag gillar skidor – men jag är inte nitiskt intresserad av vad folk gör för resultat. Jag tycker snarare om att utöva sporten själv.
Hon brukar kunna följa syrrans framfart i världen. Men det händer att hon väljer bort det.
– Är det en fin fjälldag sitter jag inte hemma och tittar på tv. Det gör jag inte. Det är snarare kroppen som jag tycker är fantastisk. Jag tycker att det är sjukt intressant att arbeta med teknikbitar inom skidåkningen.
Familjen Kalla består av tre systrar. Utöver Charlotte, 29, och Cecilia, 28, ingår 25-åriga Christelle.
– Hon pluggar i Uppsala till ingenjör. Hon är hjärnan i familjen.