Förändringar i mästerskapsschemat: "Jag är orolig"

På internationella skidförbundets höstmöte i Zürich förslogs några drastiska förändringar. Bland annat så diskuterades det om skicross ska bli en del av längdåkningen.

Oroad. Johan Sares, chef för det svenska längdlandslaget, tror att ett införande av skicross i längåkningen kan störa återväxten.

Oroad. Johan Sares, chef för det svenska längdlandslaget, tror att ett införande av skicross i längåkningen kan störa återväxten.

Foto: Håkan Stridblom

Skidor2017-10-10 15:00

Diskussionen på höstmötet handlade om hur ett framtida mästerskapsprogram ska se ut. Om diskussionerna får fäste så kommer länets stjärnor, Charlotte Kalla och Marcus Hellner, få ställa in sig på en omgjord sprint.

– Det är klart att jag är orolig för det här, säger längdlandslagets chef Johan Sares och fortsätter:

– Dels ekonomiskt och dels med tanke på att vi behöver stjärnor i skidåkning och då måste man ställa sig frågan om detta är rätt väg att gå.

Det var till NRK (norsk TV) som Vegard Ulvang, ordförande i Fis längdåkningskommitté, förklarade att man hade lyft frågor på höstmötet som syftade till att förändra mästerskapsprogrammet.

– Vi har haft samma mästerskapsprogram sedan 2005. Det kan vara på tiden att vi ändra. Vi vill ju vara så attraktiva som möjligt.

Att något kommer att ske inom kort tror inte Johan Sares.

– Jag uppfattar inte som om det skulle vara aktuellt nu. Det handlar nog om att få upp frågan för att på så sätt pejla av hur många som är för kontra mot, säger han.

Tanken med att baka in moment av skicross i sprinten är att ge distansen ytterligare en dimension – men samtidigt flaggar svenska längdchefen för att det finns en risk i det nya.

– Nackdelen med att inför skicross är att det kommer krävas nya pengar i sporten. Att få ungdomar, som i dag tvingas köpa två uppsättningar skidor, ska köpa ytterligare en uppsättning blir dyrt, konstaterar Sares.

Formen testades på Ungdoms-OS i Lillehammer 2016 och trots att Sverige var en av de mera framgångsrika nationerna där så flaggar längdchefen för eftertänksamhet.

– Det blev uppskattat när det var på ungdoms-OS såväl av utövare som publik, men vi måste ställa oss frågan om behovet finns.

– Att införa skicross blir att införa ytterligare en gren i skidåkningen. Den stora frågan är om det finns utrymme för en stil till och det delar skidvärlden.

Hur ställer sig Sverige till att göra förändringen?

– Vi är verkligen inga fans av att trycka in ytterligare en gren i skidåkningen, försäkrar Sares.

En annan av frågorna som var upp under höstmötet var skiathlonens och den klassiska sprintens vara eller inte vara.

– Skiathlon är en tävlingsform som i stort sett bara körs på mästerskap. Det är en bökig distans då det krävs två separata banor och mycket snö.

Är det troligt att klassisk sprint och skiathlon stryks från mästerskapsprogrammet?

– Tja det är i alla fall så diskussionen går. Jag skulle inte tordas väga för eller mot.

Hur ställer sig Sverige till det?

– Både vi och Norge vill behålla bägge stilarna i sprint. När det gäller skiathlon är det lite mera komplex och det finns förslag om att byta ut skiathlonen mot en tremil för herrar och 15 km för damer med individuell start.

Hur har åkarna reagerat?

– Vi har inte tagit upp detta med åkarna då mötet var mera ett sätt att få upp idéer till ytan, säger Sares och fyller på med:

– Ingenting är beslutat och det är viktigt att påpeka. Det kommer antagligen upp på bordet till våren igen, tror Johan Sares.

Förslagen

Stryka skiathlon helt för både damer och herrar.

Stryka klassisk sprint helt.

Och i stället:

Införa en jaktstart på 30 kilometer (herrar) och 15 kilometer (damer) där startordningen bygger på resultaten från de individuella loppen på 15 respektive 10 kilometer.

Införa en lagsprint med en utövare av vardera kön i laget.

Bestämma att alla sprintlopp avgörs i fristil - gärna med inlagda element av skicross, som till exempel hopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!