Så glider du rätt fram i spåret

Vill du komma igång med skidåkningen? Skidcoachen Calle Pakkala bjuder på massor av tips på hur du som motionär lyckas bäst i skidspåret.

Teknikbyte. Pjäxorna för skate är styvare än de för klassisk stil, lite mer som slalompjäxor.

Teknikbyte. Pjäxorna för skate är styvare än de för klassisk stil, lite mer som slalompjäxor.

Foto: Josefin Wiklund

Skidåkning2017-02-25 12:00

Vi träffar skidcoachen Calle Pakkala i skidspåret på Pagla skidstadion för att få tips och tricks på hur man kommer igång med skidåkningen.

– Det är en träningsform som kan passa alla, oberoende av vad man har för förutsättningar, säger Calle.

Själv fastnade han för skidåkning för över 15 år sedan, när barnen var små. Intresset växte och efter år av träning och utbildning jobbar han nu bland annat med att utbilda andra i både klassisk teknik och skate.

– Många fokuserar på vad som händer just framför skidorna, vilket gör att du får mycket tyngd på främre delen av skidan, det är det vanligaste felet folk gör. Om du i stället lyfter blicken får du upp överkroppen och kroppstyngden hamnar mitt på skidan. Då får du bättre teknik, glid och fästet blir bättre på dina klassiska skidor.

Calle nämner balansen som ett annat vanligt problem. För att få bättre teknik, balans och mod att glida ut på skidorna rekommenderar han att man åker de första fem–tio minuterna utan stavar.

Enligt Calle kan alla bli bättre av att använda skidåkningens olika växlar, och det vid rätt tillfällen.

– Ju mer motstånd du möter desto lägre växel lägger du i. Anpassa valet av växel efter terrängen så får du ut mer av din skidåkning.

Det viktigaste när man vill komma igång med skidåkningen är enligt Calle att få tag på rätt utrustning.

– Den ska vara anpassad efter din längd, vikt och färdighet. Det är viktigt att man får spannet rätt uppmätt, och där kan man få hjälp när man köper skidorna, säger Calle.

– När det gäller pjäxor ska du hitta en modell du tycker är skön som inte är för trång. Stavarna ska vara i rätt längd och handremmen ska passa handen när handsken är på.

Vad gäller valla finns det en uppsjö, men för motionärer rekommenderar Calle snabbvallor som enkelt stryks på fästzonen.

– Det ska vara så enkelt som möjligt, annars slarvar man med fästet och skidturen blir både jobbig och tråkig. Vid skate är det inte lika noga, det räcker med att stryka på snabbglid någon gång då och då.

För den som aldrig provat skate så kan man testa det genom att ta bort fästvallan från sina klassiska skidor, tipsar Calle.

Vad ska man välja, klassiskt eller skate?

– De flesta börjar med klassisk teknik men allt fler hittar till skate. Skate är jobbigare att åka om man inte har tekniken och klassiskt kan upplevas enklare fastän man har en sämre teknik.

Calle berättar att det kan vara svårt att valla när det är varmt och isigt och vissa föredrar därför klassisk teknik i början av säsongen och mer skate framåt våren.

– Ett av de skönaste passen i slutet av säsongen är om man kliver ner på älven vid golfbanan i Sävast och åker hela vägen ut till Gråsjälören i Luleå och in till Södra hamn där man ordnat transport.

Tips från coachen

Kom igång

1. Skaffa utrustning anpassad efter dig själv.

2. Åk utan stavar 5-10 minuter i början av passet för att öva upp balansen.

3. Lyft blicken, då hamnar tyngden rätt på skidan.

4. Klä dig inte för varmt.

5. Använd snabbvalla. Hitta breda vallor som passar många väder.

6. Gå en teknikkurs och lär dig använda de olika växlarna rätt.

Växlarna i klasisk stil

Växel 1: Saxning

Vänd skidorna utåt och spring uppför backen.

Växel 2: Diagonal åkning

Testa utan stavar. Tänk: sparka fram bollen, tryck ner spiken och gunga till.

Växel 3: Stakning med frånskjut

Frånskjut med varannan skida. Tänk: spark-stak-spark-stak och hitta rytmen.

Växel 4: Stakning

Res upp helt och kom fram med höften, staka och släpp stavarna när tummarna tar i höften. Axelbrett mellan stavarna, jobba med magen.

Rätt längd

Klassisk stil: Skidorna är 20-30 centimeter längre än kroppslängden. Stavarna når just ovanför armhålan.

Skate: Skidorna är 10-20 centimeter längre än kroppslängden. Stavarna når upp till hakan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!