Norge har tagit ett beslut om att inte fortsätta tävla i världscupen, ett beslut som gäller året ut. I och med detta ställs också frågor kring hur Sverige kommer att ta ställning till framtida tävlingar.
– Vi jobbar nära vårt medicinska team och diskuterar risker och framförallt hur vi kan göra vårt yttersta för att minimera smittspridning. Den medicinska bedömningen har en stor betydelse för vårt beslut, säger Daniel Fåhraeus, Svenska Skidförbundets längdchef, i ett pressmeddelande.
Landslaget menar att åkarna var nöjda och kände sig trygga med de insatser som gjordes i Ruka för att minimera antalet externa kontakter. Det har däremot från flera andra nationer riktats kritik kring hantering av tester och att det upptäcktes smitta på tävlingsområdet.
– Vi kände oss trygga och tyckte att fungerade bra. Så länge allt kan ske på ett säkert sätt så vill vi såklart tävla. Det är synd att inte Norge åker, men det förändrar inte vår inställning, säger Piteå Elits Johan Häggström, som representerar landslagsåkarna.
Davos och Dresden är de närmaste tävlingarna och nu är det osäkert hur den svenska medverkan kommer se ut.
– Vi genomförde tävlingarna bra i Ruka. Alla kunde tävla. Vi har ett fantastiskt bra lag. Vi vill så klart synas också. Det är viktigt för sporten. Men hälsan är viktigast och vi måste ta ställning för och emot innan vi ger besked om hur det blir. Det är många parametrar som ska vägas in, säger Anders Byström, längdlandslagschef.
Längdchefen Daniel Fåhreaus citerar idrottsminister, Amanda Lind som igår gjorde ett uttalande;
”Det är viktigt att idrotten kan hålla igång, inte minst för barn och unga, men också den idrott som består av yrkesverksamma som betyder mycket för oss här i Sverige”
– Precis som hon säger menar jag också på att vi är i ett läge där att bekämpa smittspridningen måste gå före och det är Folkhälsomyndigheten löpande bedömer läget framåt. Detta väger vi också in i ett kommande beslut, säger längdchef, Daniel Fåhraeus.
Beslut från svenska landslaget kommer under onsdagen. Svenska, norska och finska medicinska teamen har samarbetat i frågan och deras gemensamma utlåtande kommer att vägas in i beslutet.
– Vi har förmånen att enbart resonera utifrån medicinskt perspektiv. Men ledningen måste ta hänsyn till alla delarna som ett tävlande innebär, säger Per Andersson, längdlandslagets medicinska expert.