Under den andra perioden uppstod en händelse intill en av Skellefteå AIK:s loger och Luleå Hockeys klack. Ett stort antal poliser tog sig till platsen för att lugna ner den heta stämningen.
- Vi måste utreda och ta reda på fakta om vad som hänt, säger SHL:s säkerhetschef Lena Sahlin.
Något har i alla fall hänt. Hur ser du på det?
– Klubbarna jobbar väldigt professionellt, vi har kommit långt inom hockeyn och har en handlingsplan för såna här incidenter. Att det händer är jättetråkigt. Men det är mycket folk, det är fredag, det är rivalitet mellan klackarna och någonstans måste vi hitta ett arbetssätt som jobbar förebyggande.
Att matchen startade 18.30. Ökar det risken för att något ska hända?
– Ja, det tar vi hänsyn till när vi gör vår säkerhetsplanering. I kväll var det en högriskmatch, med tanke på tiden, att det är de här två lagen som möts, att det är mycket folk och ökat alkoholintag. Det har arrangören jobbat efter.
Jag antar att en 18.30-match ger mer pengar. Hur ser du på att det prioriteras framför att matchen startar till exempel 15.00 och att risken för såna här händelser minskar?
– Det är klart att det är en större risk, men vi måste klara av det som arrangörer. Det är inte bara bråkstakar här, det är härlig stämning och en bra tv-tid, det är fantastiskt mycket folk. Det vill vi ha. Det är en balansgång. Men vi ska klara av högriskmatcher och det gör vi i dag.
Ni kommer utreda detta på ett möte. Vilka är med där?
– Gästande lags och arrangerande lags säkerhetsansvarig, jag som säkerhetsdelegat och supporterpolisen.
Vad kan det innebära för klubbarna? Böter?
– Vi sätter ganska höga krav på klubbarna vad gäller säkerhetsarbetet. Vi har manualer och regelverk som de följer. Om man följt regelverket och jobbat seriöst så har klubben gjort sitt. Vi försöker fokusera på de individer som står ut och begår brott eller ordningsstörningar. De ska vi absolut identifiera och lagföra, om de begår brott. Men klubbarna ska följa de krav vi ställer. Vad jag sett har både Skellefteå och Luleå gjort det.