Dubbla rekord i premiären för Helena Engman: Lite överraskande

Det blev en säsongspremiär med mersmak för Helena Engman, Riviera Friidrott.För första gången stötte hon över 18 meter utomhus. I den femte omgången blev det 18.12.- En fin start, men det var ändå inga fullträffar, säger hon.

Kulstöterskan Helena Engman slog till med två stötar över 18 meter  i helgen.

Kulstöterskan Helena Engman slog till med två stötar över 18 meter i helgen.

Foto: Extern

SÄVEDALEN2010-06-07 06:00
2007 satte Helena Engman svenskt rekord utomhus med 17.72. Rekordet stod sig alltså fram till i går. Då slog hon till redan i den första uttagningstävlingen inför lag-EM i Budapest 19-20 juni.
18.07. Nytt svenskt rekord.
- Lite överraskande eftersom jag hade ett dåligt avslut och faktiskt kände mig lite nervös. Men det kan bli så när det är premiär för säsongen och man vill en hel del, berättar Helena.
Hon var sedan lite ojämn i andra, tredje och fjärde omgången. Men inte i den femte.
Då blev det 18.12, som först uppmättes till 18.13.
- Det gick faktiskt också lite så där, eftersom jag inte hade nog fart i rotationen. Ett tecken att det ändå finns mer att ta av.
Helena satte alltså två svenska rekord i samma tävling, och med 18.12 är hon bara en centimeter från sitt inomhusrekord. 2007, i Turin, stötte hon 18.13.
Nu har hon fått en riktigt bra start på utomhussäsongen.
- Det betyder givetvis en hel del att få sätta svenskt rekord redan i första tävlingen. Ett bra besked inför fortsättningen. Men ändå var det inga fullträffar.
Det här var den första observationstävlingen av två inför lag-EM i Budapest. Andra tävlingen avgörs i Eskilstuna, men den hoppar Helena över.
- Jag fokuserar på lag-EM och finslipar detaljer, säger hon.
Blir det över 19 meter då?
- Förhoppningsvis. Som sagt, jag har mer i kroppen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!