En kometkarriär i hästväg

Här har ni Norrbottens senaste framtidsstjärna, Axjón. Den 7-årige hingsten gjorde succé på sitt första SM för islandshästar.Och ännu bättre lär han bli framöver.- "Acke" har potential att vinna guld, säger hans ägarinna Nina Fernandez Rosenke.

Nina Fernandez Rosenke och hennes SM-hingst Axjón, även kallad Acke.

Nina Fernandez Rosenke och hennes SM-hingst Axjón, även kallad Acke.

Foto: Jonas Lindsköld

Sävast2009-07-22 06:00
Gården strax utanför Sävast är omringad av hagar. Och de är i sin tur fyllda av hästar. Eller närmare bestämt islandshästar.
Här bor Nina Fernandez Rosenke och hennes man Andreas. De flyttade hit från Tyskland i december 2003.
Andreas fick ett jobb som läkare i Luleå och flyttade till Norrbotten med sin hästintresserade fru Nina som drömde om att starta en ridskola.
De hittade den rödmålade hästgården Stall Åbergstorp och slog sig ned.
Med sig hade de två dräktiga ston och en trakenare.
Nu, sex år senare, har de femton hästar på gården - varav tretton är islandshästar.
- Det är något speciellt med islänningar. De är självständiga och tuffa med stor personlighet, inga fjantiga hästar som behöver lindas i bomull. Man kan säga att det är väldigt mycket häst i ett mindre format, säger Nina Fernandez Rosenke när vi besöker henne hemma på gården.
Här trivs hon ypperligt och hon saknar inte tiden som banktjänsteman i Tyskland. Nu kan hon arbeta heltid med sina hästar.
Hittade sitt fynd i fjol
- Då kunde jag bara vara med hästarna på kvällarna. Nu kan jag ägna all tid åt dem, berättar Nina som även avlar numera.
Gårdens stjärna är utan tvekan 7-årige Axjón, eller Acke som han oftast kallas.
Just nu betäcker han och vilar upp sig hemma i Sävast. Han har knappt hunnit hämta sig efter sin framgångsrika tävlingssäsong där en töltfinal på SM i Strömsholm var höjdpunkten.
Det var förra våren som Nina och Andreas Fernandez Rosenke fick upp ögonen för Acke. De hade precis tvingats avliva en cancersjuk hingst, Gandur, och ville skaffa sig en ny.
Acke var då en sexårig, andraklassbedömd islandshäst med mycket stor potential. Och han blev snabbt deras.
SM blev en succé för debutanten
För att han skulle utvecklas ännu mer som tävlingshäst skickades Acke till den framgångrsrike ryttaren och instruktören Johan Häggberg i Enköping.
Häggberg, som är flerfaldig världsmästare, fick i uppdrag att träna och tävla med Acke. Utvecklingen gick i rekordfart. Det dröjde inte länge innan Acke blev förstaklassbedömd och i sin allra första tävling kvalade han in på SM i Strömsholm.
Väl där gick det också över förväntan. Acke blev sexa i A-finalen i tölt samt sjua i fyrgång.
Nöjd med Häggberg
På plats fanns Nina Fernandez Rosenke som njöt av att se sin framgångsrika häst.
- Jag trodde aldrig att det skulle gå så bra. Man var lite nervös när man tittade på tävlingarna, men det var väldigt kul, säger Nina och berättar att Acke även kvalade in i landslaget tack vare SM-succén.
- Men det var med Johan som ryttare. Nu ska jag rida Acke och då måste vi kvala in en gång till. Men jag hoppas att vi hittar varandra och får en bra höst tillsammans, säger Nina.
Tanken är att Acke och Nina ska vara redo när det är dags för tävling i Boden i september. Och sedan är nästa års SM det stora målet.
Siktar på mer framgång
- Jag tror att Acke har potential att vinna SM-guld. Det krävs lite tur, men han har viljan och skallen. Han tycker om att tävla, det märks, säger Nina och klappar sin SM-hingst på mulen.
För tillfället har han dock andra saker än tävlingar i huvudet. Det är betäckningstider och Acke gnäggar vilt åt stona i hagarna runt omkring.
Han har redan en förstakull av föl i åldrarna 4-8 veckor som betar i närheten.
Blængur, Tvistur och Glæsa har alla ärvt egenskaper från sin far. Det handlar om elegans, långa ben och mycket rörelse.
Det kan med andra ord bli fler SM-deltagare från Sävast i framtiden.
Men först väntar Ackes tid i rampljuset. En islandshäst är som bäst i åldern 10-16 år.
Acke, 7, har alltså många år på sig att utvecklas ännu mer.
- Nu ska vi satsa, Acke och jag. Jag tror att han kan bli väldigt bra, säger Nina Fernandez Rosenke och tittar på Acke som ser ut att hålla med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!