Resan mot OS börjar i Gränsen

Herrlandslaget valde Mallorca och barmark medan damerna i stället satsade på snö när det var dags för säsongens första landslagsläger.
I strålande sol inleddes kommande OS-säsong högt upp på fjället.
- Det är väldigt värdefullt att få skiddagar även i maj. Lägret har känts bra med många träningstimmar och riktigt härligt väder, säger Charlotte Kalla.

Foto: Alexandra Karlsson

Riksgränsen/skidor2013-05-24 11:21

Under den näst sista dagen på damernas landslagsläger hade dock solen tagit ut sin rätt. Snön uppe på fjällen blev mjukare för varje minut och under sista timmarna av förmiddagens träningspass gällde det att med omsorg välja var på fjället man skulle åka.

Landslagslägret är startskottet för den nya säsongen och trots att det inte var många veckor sedan den förra avslutades så var det nöjda och förväntansfulla OS-hopp som mötte NSD när förmiddagens något slaskiga träning var slut.

- Jag drog ut länge på säsongen i och med att jag körde DM i Kiruna i april. Men efter det har jag och Charlotte haft lite ledigt och då åkte vi på en fjälltur i Abisko. Så vi har nog lite svårt att hålla oss från skidåkningen, säger Magdalena Pajala.

Jobbar efter långsiktiga mål
- Även om det inte har gått så lång tid sen förra säsongen slutade så trivs jag bra med att få sätta igång. Jag har varit taggad på att dra igång säsongen sen VM som inte riktigt blev som jag hade hoppats på, säger Charlotte Kalla.

För Kalla kommer det inte ske några större förändringar i träningsupplägget den här säsongen, volymerna kommer vara ungefär samma som tidigare säsong.

- Jag kommer inte träna extra hårt för att det är OS utan jag jobbar ju alltid efter långsiktiga mål. Jag tar med det som varit bra från tidigare säsonger och utvärdera det som kan bli bättre.

Vad är ditt mål?

¬ I OS har jag störst chans på skiathlon som inleder OS den åttonde februari. Stafetten kan gå bra om alla får till ett bra lopp, så den siktar jag också på.

- Men det är svårt att spekulera i vilka som kommer vara i topp när säsongen knappt här börjat. Men det kommer vara mycket jobb som måste göras under sommaren och hösten.

Vad kommer krävas av dig?

- Det gäller att träna tufft men också smart och få återhämtning. Jag måste hela tiden vara medveten om varför jag gör det här och att motivationen är den rätta. Då kommer jag kunna ha rätt fokus på de pass som ska genomföras.

Känner du stor press inför den här säsongen?

- Jag tycker jag blir bättre på att påminna mig själv om varför jag gör saker. Att drivkraften kommer inifrån och att det jag vill utvecklas i också ska vara det som skapar motivationen och inte vad andra förväntar sig. Men sen har jag höga förväntningar på mig själv, så är det.

- Men jag ska jobba mer med mental träning den här säsongen och verkligen fokusera på min drivkraft, säger hon.

Nöjd med formen så här långt
För Magdalena Pajala innebar 2013 en plats i A-laget och med det kom nya förutsättningar.

- Det är världsklass på alla åkare så kanske blir det ett lite tuffare klimat samtidigt som det är inspirerande att få vara en del av det. Jag är väldigt laddad för att få ett bra år med bra träning och kunna ta ytterligare ett kliv uppåt, säger hon.

Hur har lägret varit?

- Det är så olika hur folk har kommit igång med träningen än. Men på det som vi har kört så känns det över förväntan. Jag tycker att jag hängde med bra så jag är nöjd än så länge.

Nu har OS-säsongen börjat, hur är dina tankar?

- Målet är att ta mig till OS, det är dit jag vill. Konkurrensen är väldigt tuff då det bara är fyra åkare på varje distans. Men jag lyckades kvala mig till VM så jag vet att jag klarar av det här också, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!