Ett fjärdedels sekel av friåkning

Världens äldsta tävling i extremfriåkning finns i Riksgränsen. I tjugofem år har den prestigefulla tävlingen Scandinavian Big Mountain Championship, i folkmun NM, korat en nordisk mästare.

Foto: Tim Andersson

Riksgränsen2016-05-11 10:04

– Vi har två dagar kvar och hoppas på solsken och en värdig vinnare. Vädret har varit förvånansvärt bra. Snön har torkat ut och det är bättre åk än vad det varit de senaste dagarna, säger David Nilsson Arena chef för tävlingen.

– Idag är det 174 som åker. Ungefär hälften kommer att kvala in till morgondagen. Vi har åkare från Österrike, Chile, Schweiz, Spanien och hela norden som är här idag.

Vad är det som skiljer den här tävlingen från andra tävlingar i friåk?

– Det är så sent på säsongen och det blir en naturlig samlingsplats för friåkare. De flesta skidanläggningar har stängt nu och alla som åker en hel vinter bakom sig ute i backen och är på sin bästa prestationsnivå, säger David Nilsson Arena chef för tävlingen.

Friåkaren Evelina Nilsson, från Luleå, hade planerat att åka men fick i sista stund ställa in på grund av en skada.

– Nu i år ser det väldigt annorlunda ut från tidigare år. Det är mycket mer sten framme så det är mycket mer nya linjer som kan komma fram.

Läs mer och se klipp: "TV: NM-dags i Riksgränsen"

Hur påverkar det tävlingen?

– Det är nya åk och väldigt varierat. Ingen åker helt lika som den andra. Det ska bli väldigt spännande att se imorgon på finaldag ett. Det brukar alltid vara väldigt spännande, säger Evelina Nilsson.

Under den första tävlingsdagen är det en stor mängd människor som samlats för att titta och själva ta sig ann backarna Branten, Insteget och Ravinen. De främsta av dagens kvalåkare går vidare till de två finalåken som körs under onsdag och torsdag. En av de som tagit sig upp för att beskåda tävlingen är hedersgästen och veteranen Per Swartling som knep mästerskapstiteln 1993.

– Tittar en på åkarna idag är det extrem hög standard. När vi började var det mycket mer party och kanske lite mer hippiestämning kring skidåkandet. Vi var kanske mer pionjärer som började upptäcka berget men sedan dess har de bara exploderat. Det är mycket mer beräknade åk än på vår tid.

Är det något särskilt du ser fram emot under de här dagarna?

– Det är finalen som jag ser fram emot. Vilka linjer de tar och hur de vågar utmana berget, säger Per Swartling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!