Här är skyttefesten som slår alla rekord

I dag avslutas den norska skyttefesten Landskyttestevnet som i år samlade cirka 3 300 deltagare. Kalixskytten Tomas Lindblom som bor i Gällivare åkte 42 mil och han fick uppleva en skyttetävling som slår det mesta.

siktad NORRBOTTNING. Tomas Lindblom, som bor i Gällivare och tävlar för Kalix skytteförening, åkte upp till Övre Målselv där han deltog i fältskjutningen. Han var en av två svenskar som deltog i startfältet vilket samlade cirka 2?000 fältskyttar. Lindblom landade på 27 träffar (av 30).

siktad NORRBOTTNING. Tomas Lindblom, som bor i Gällivare och tävlar för Kalix skytteförening, åkte upp till Övre Målselv där han deltog i fältskjutningen. Han var en av två svenskar som deltog i startfältet vilket samlade cirka 2?000 fältskyttar. Lindblom landade på 27 träffar (av 30).

Foto:

Råvatn/Skytte2016-08-05 08:00

Fältskyttet och banskyttet i Sverige minskar så i dag finns det nätt och jämnt tävlingar att delta i. Återväxten inom 6,5-skyttet här hemma är näst intill obefintlig och om något mycket drastiskt inte händer kommer snart folksporter som banskytte och fältskytte med kaliber 6,5 millimeter att vara ett minne blott. Annat är det i vårt västra grannland. Just nu pågår en jättelik gevärsskyttetävling vid byn Råvatn utanför Övre Målselv i norra Norge och Tomas Lindblom, som tävlar för Kalix men som bor i Gällivare, var en av två svenskar som ställde upp i fältskjutningen som lockade cirka 2000 skyttar.

- Jag tappade tre träffar i knästående. Det blåste fem till sex sekundmeter och här måste alla skjuta i den höga knäställningen och då vinden rycker och sliter i kroppen så är det inte lätt med stillahållningen trots att jag tycker att jag har en rätt stabil knäställning, säger Lindblom.

Han slutade på 27 träffar (av 30) och hamnade rätt långt bak i fältet, fjärran från en plats i finalen. Men han återvände hem med en rad minnen och intryck.

– Det är svårt att fatta hur stort skyttet är där borta. Nu har jag fått uppleva det och det är riktigt häftigt. I dag var vi över åttio patruller med tio skyttar i varje och då fortsätter fältskjutningen i morgon, säger han.

Han säger att det till och med var svårt att hitta tillbaka till bilen när han skjutit färdigt.

– Tänk dig en smockfull parkeringen som är ungefär lika stor som den som finns i Haparanda runt Ikeabygget, säger han.

Resultaten inne från skjuthallarna visades sedan på jättelika monitorer – allt med fjällen som fond.

– Det var mäktigt. Och precis intill fanns en stor marknad inne på tävlingsområdet med alla möjliga prylar som har med skytte att göra och också en massa mat och annat att köpa, säger Lindblom.

NRK som är den svenska motsvarigheten till Sveriges television sänder 15 timmar live från Landskyttestevnet mellan onsdag och fredag vilket säger lite om hur stor skyttesporten är i vårt västra grannland. Att 3 300 deltagare kommer till den här jättetävlingen är ingen stor sak eftersom den brukar locka mer än femtusen skyttar de år som den arrangeras i södra Norge.

– Jag ville åka hit och uppleva det här när arrangemanget var så nära där jag bor. Trots att jag har läst om det är det svårt att förstå hur stort det är förrän man är på plats, säger Tomas Lindblom.

Olle Gabrielsson från Rommehed var den andre svenska skytten i det enorma startfältet och Gabrielsson som har tillhört Sverigeeliten i många år fick nu nöja sig med 28 träffar samtidigt som hela 82 norska skyttar sköt maximala 30 träffar.

Det säger en hel del om vilken klass det är på prestationerna under den här veckan.

– Det finns många fantastiska skyttar så man kan bara imponeras. Där uppe bland fjällen tävlar just nu några av världens bästa gevärsskyttar, säger Lindblom.

Enligt Lindblom är det svårt att ta in hur stort skyttet är i Norge när det för en så tynande tillvaro här i Sverige. Det tävlas med exakt samma gevär, Sauer 200 STR, och det handlar bland annat om fältskytte och banskytte, två grenar som har en lång tradition också här där det en gång i tiden fanns aktiva skyttar i i stort sett varje liten by i hela landet.

Vad tror du det beror på att det nationella 6,5-skyttet är så stort i Norge samtidigt som det är på väg att försvinna här hemma?

– Ja, om man kunde svara på det. Det är ju en folksport i Norge och har alltid varit det och det har det kanske varit i Sverige också en gång men då var det väl under 50- och 60-talen.

Men har du någon teori varför utvecklingen har gått åt så olika håll?

– Jag tycker det är jättesvårt så jag vet inte om jag har det. Det är en gåta att det är så stort i Norge. Men man är ju orolig där också eftersom det bara var 3 300 deltagere och inte 5 000 som det annars brukar vara. Här hemma skyller många på skytteförbundet men jag tror inte riktigt på det. Man kanske är duktigare på att arbeta ideellt i Norge, jag tror att vi kan vara liter mer egoistiska i Sverige. Vi som håller på måste dra med oss yngre och där hade vi kunnat vara bättre överlag. Man har alltid trott att de hade gratis ammunition och en massa sådana förmåner men så är det inte alls utan det är precis lika stor kostnad för aktiva där som här hemma.

Finns det något annat under Landskyttestevnet som har gjort starkt intryck på dig?

– Där finns några av världens bästa skyttar men när de är färdiga med sitt eget skytte engagerar de sig som ledare för ungdomarna. Det var rätt häftigt att se. När man pratar med dem så delar de också med sig av råd och tips, de snålar inte med sådant.

Åker du hem med några vinnartips i bakfickan?

– Jag har väl fått lite tips om hur de laddar sin ammunition.

Kommer du att åka tillbaka nästa år?

– Jag kommer inte att delta när det går i södra Norge men om men om fem år är det här uppe igen och då åker jag säkert dit. Jag pratade med några norska skyttar som hade åkt 220 mil enkel väg. Själv hade man ju nära, bara 42 mil (skratt).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!