En enda stor familj i brottarfabriken
Klubben har bara sju år på nacken.Ändå har Råneå BK kopplat ett rejält grepp på brottningen i Norrbotten.Möt föreningen som är på uppsving tack vare vilja, entusiasm och en härlig klubbkänsla.- Vi är som en enda stor familj, säger tränaren Linda Karlsson.
Fullt ös i klubblokalen. Råneå Brottarklubb har kopplat ett rejält grepp på länets brottning.
Foto: Bengt-Åke Persson
Men å andra sidan är charmen i den gamla industrilokalen mer påtaglig än i ett mångmiljonskomplex.
- Lokalen är väl lite "getto-aktig". men det är det som är tjusningen, det är verkligen brottningsstuk över det hela, säger Linda Karlsson.
I köket sitter ett par föräldrar och dricker kaffe, och några meter innanför väggarna är det full aktivitet.
Den yngsta brottargruppen i Råneå BK har träning och ljudvolymen är hög.
Kaffepannan står alltid och puttrar
Linda Karlsson ger direktiv, barnen lyder och ljudstyrkan ökar ännu mer.
Så här ser en vanlig träningskväll ut i brottarlokalen bakom värmeverket i Råneå.
Det är ganska svårt att inse att Råneå Brottarklubb bildades för bara sju år sedan.
- Det blev väl succé nästan på en gång. Man tänkte väl till en början att det skulle falla i från lite ungdomar, men hela tiden känns det som att det kommer till några nya varje år. Verksamheten bara växer, säger Tomas Karlsson, ordförande, tränare, grundare och i stort sett allt-i-allo i klubben.
Nu sju år senare är det drygt 40 aktiva barn och ungdomar, och nästan lika många engagerade föräldrar.
- Klubblokalen är som ett bra ställe att träffas på. Kaffepannan är alltid på och då får föräldrarna en chans att ta en kopp kaffe och prata lite när deras barn tränar, förklarar Karlsson och förklarar att klubben är mer än bara brottning.
- Förutom brottningen har vi ganska mycket andra aktiviteter. Vi kör gokart, åker på badresor, fiskar och andra aktiviteter. Åker vi på tävlingar ser vi till att alla föräldrar kan åka med, även om det är långa resor. Jag tror det är viktigt att engagera föräldrarna så mycket som det bara går.
Dottern Linda Karlsson, som är ansvarig tränare för samtliga grupper i klubben tillsammans med Evelina Åkerström, håller med att klubben är mer än bara idrott.
- Jag tycker det är kul och det är bra att det finns något för barn och ungdomar att göra. Framför allt nu när det har varit så mycket annat som hänt i Råneå. Framför allt är det viktigt med yngre personer som föregår med gott exempel, menar hon.
Samtidigt som klubben jobbar för att få en bra bredd börjar sakta men säkert en liten klick elitverksamhet ta form.
De äldsta brottarna, som var med när klubben startade, har börjat skörda stora framgångar på nationell nivå.
Johan Karlsson (son till Tomas och bror till Linda) kom nyligen hem med ett USM-guld.
- Det har väl gått bra tycker jag. Första åren var det väl inte så seriöst, men det senaste åren har det gått jäkligt bra, säger 17-åringen under en paus i sparringen med nyinflyttade Mikael Eriksson från Luleå.
Karlsson junior säger att han gillar att träna i Råneå.
- Det är en by och jag känner varenda en här, jag vet vad alla heter. Jag brukar alltid åka hit tidigare och kolla när de yngre tränar.
Kommer på bred front
Men det är inte bara Johan Karlsson som kröner framgång i Sverige och utomlands.
Tomas Karlsson säger att han märker ett rejält uppsving för brottningen i hela Norrbotten.
- Jag tror att vi har mycket att tacka Gällivaretjejerna för. De har gjort det fantastiskt bra. Men det verkar som att alla klubbar i Norrbotten har fått ett uppsving. Även på killsidan börjar vi få fram riktigt duktiga brottare, säger Karlsson, som tillsammans med övriga klubbledare börjat samarbeta för att utveckla sporten ytterligare.
- Vi har börjat ett utbyte med Rosvik, Boden och Luleå. I år har vi utvecklat det ännu mer. Varannan eller var tredje vecka åker vi till någon av de andra klubbarna, eller så kommer de hit. Det är kanonbra att få utbyte och få bra sparring.
Klockan är några minuter efter sju på kvällen och i brottningsfabriken är det skiftbyte.
Medelåldern blir ett par år högre, men entusiasmen är densamma.
Och det är Linda Karlsson som både leder och deltar i träningen.
En knäskada satte stopp för 20-åringens egen elitkarriär, men rollen som tränare i Råneå är ett utmärkt substitut.
- Jag lägger halva mitt liv på det här. Det var en tung period när man skadade sig och det hjälpte faktiskt mycket att kunna vara delaktig i brottningen ändå. Det är roligt att få med föräldrarna i verksamheten. Jag träffar alla nästan varje dag och det är kul at lära känna nya människor, berättar hon.
Tomas Karlsson sitter bredvid matta och ser nöjd ut.
- Det viktigaste är att bygga från grunden, att vi har bra och engagerade ledare. Linda och Evelina drar ett stor lass och håller i träningarna. Vi har även en del föräldrar som ska gå tränarutbildningar. Det känns som vi har väldigt bra go i föreningen, säger han.
Om vi blickar fram tio år i tiden, var tror du Råneå BK befinner sig då. Vad har ni för mål och framtidsvisioner?
- Förhoppningen är att vi kan fortsätta ha samma fina verksamhet och att barn och ungdomar fortsätter komma hit och träna.
Karlsson funderar ett slag och fortsätter sedan:
- Vi sa väl lite på skoj när vi började att målet var "Uppdrag OS 2016". Det var väl mest på skämt. Men jag var tidigare och tränade Sara Eriksson i Töre. Då tyckte man det var omöjligt att en tjej från Töre skulle kunna vara med på ett OS. Men med hård träning och rätt vilja är allt möjligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!