Öhman åkte rakt ut i spenaten: "Det blev ett snöpligt slut"

Finalen av Norrlandsveckan slutade med en totalseger för Norrbotten. Adam Öhman drog rakt ut i terrängen i finalen men poängen räckte ändå. "Det är sånt som händer", konstaterade han.

Adam Öhman hade segern som i en liten ask men styreservon gav upp med halva sista finalvarvet kvar. Trots detta tog han hem totalsegern i Norrlandsveckan.

Adam Öhman hade segern som i en liten ask men styreservon gav upp med halva sista finalvarvet kvar. Trots detta tog han hem totalsegern i Norrlandsveckan.

Foto: Mille Dybro

Rallycross2024-07-13 20:31
undefined
Adam Öhman körde hem totalsegern i Norrlandsveckan trots att han fick bryta finalen, i ledningen, ett halvt varv från mål.

Det blev en händelserik dag på Klutmarksbanan utanför Skellefteå när Norrlandsveckans tredje, och avslutande, deltävling avgjordes. Norrbottensförarna hade läge på både tävlings- och totalseger men det mesta slutade i krasch-bom-bang, om uttrycket tillåts. Det var inte så allvarligt som det låter – men ett par haverier ställde till det för två av förhandsfavoriterna.

undefined
Adam Öhman hade segern som i en liten ask men styreservon gav upp med halva sista finalvarvet kvar. Trots detta tog han hem totalsegern i Norrlandsveckan.

För Daniel Loggert betydde en kraschad styrväxel parkering redan under finalheatets första varv i Super nationell. Bodenföraren hade totalsegern inom räckhåll men fick efter sitt haveri nöja sig med en tredjeplats totalt efter Rasmus Olsson, Karlskrona, som också vann i Piteå, och norske Stefan Åeng.

Men den gode Loggert var inte direkt ledsen vid prisutdelningen.

– Nej, varför skulle jag vara det. Vi åkte hit för att ha kul och så gick det så här bra. Jag är meganöjd. Fick en smäll på hjulet så styrväxeln gav upp, det gick inte att styra alls utan det gick bara rakt fram i hårnålen, konstaterade en synnerligen förnöjd förlorare.

Adam Öhman kunde även han dra på smilbanden. Tros allt. I pappa Tomas BMW-G82 såg han ut som en vinnare efter snabb och stabil racing i heat efter heat i klassen 2WD – och han var helt outstanding i finalracet också. Fram tills dess ett halvt varv var kvar att köra. Då brakade även Öhman rakt ut i periferin, en något märklig incident kunde tyckas. Men den fick en logisk förklaring. Loggerts trassel blev även Öhmans fall.

– Styrväxeln hade fått nog och gav upp så jag plogade fram en bit men sedan gick det bara rätt fram och ut i gräset. Hade ingen styrning redan en bit in på sista varvet. Det blev ett lite snöpligt slut men det är motorsport och racing, då händer sånt här ibland.

Adam Öhman tog trots debaclet hem totalsegern, i en lånad bil.

– Klart jag är nöjd, det är totalen vi siktat på, konstaterade han.

undefined
Petter Nårsa lyckades att bli trea i finalen trots att han låg på taket med bilen i sista kvalet. Nårsa blev totalfyra i Norrlandsveckan.

Petter Nårsa hade också en omtumlande finaldag. Han låg rullad på taket i tredje kvalrundan men lyckade nå final efter viss dramatik och marginalerna med – och slutade trea (fyra totalt). Mikael Jansson hade fint kval och semifinalrace men fick bryta finalen redan på första varvet. Jokkmokks David Hjertberg var hyfsat bra med hela dagen men hade en del missflyt med positionerna, att tvingas ut i sanden på Klutmarksbanan var ingen vinnande väg. 

David Hjertberg slutade femma totalt, i största klassen 2150, placeringen före Piteås Per Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!