Norrbotten har ansökt om att få arrangera Svenska rallyt och i februari 2022 kan den vara här. En mullrande, dundrande VM-cirkus där det behövs 4000 volontärer och 100 personer i tv-produktionen för att få runt en deltävling.
Thomas Nilsson, är kartläsare med nästan 30 års erfarenhet från branschen, och han har bland annat hjälp till med att ta fram sträckförslagen till Norrbottens VM-ansökan.
Rally har utvecklats något enormt tv-mässigt de senaste tio åren. Det finns en betaltjänst som heter All live där tittaren i princip kan se allt från varje VM-deltävling.
Men Nilsson tycker att sporten upplevs bäst live.
– Det är känsla och miljö. Om du ska försöka få mig att gå på en bantävling så är det inte samma känsla för mig. Jag har den högsta respekt för de som håller på med banracing. De gör fantastiska prestationer, men det är en helt annan gren, säger Nilsson och fortsätter:
– Det som är unikt med rally är att det är ingen fabricerad väg som de åker på. De åker den inte bara varv på varv så att de lär sig den in i det minsta detalj, utan de måste ta beslut hela tiden. Det som de har till sin hjälp är noterna, men vägunderlaget kan ha förändrats hemskt mycket sedan de skrev noterna. De ska hela tiden ta nya beslut utifrån hur det ser ut.
I rally går det att jämföra på ett helt annat sätt.
– Du kan se om nån gjorde den svängen på ett bra sätt. Står du som åskådare i en kurva på en bantävling ser det likadant ut hela tiden för den oinvigde. Du kan inte avgöra om en förare gjorde det extra bra. Här kan du se skillnaden på chaufförerna. Hur de angriper ett problem.
VM-cirkusen hann avverka tre tävlingar, däribland Svenska rallyt, innan coronapandemin stängde ner idrottsvärlden i mars.
Nu siktar serien på att starta säsongen igen i Estland i början på september. Det var 13 deltävlingar över hela världen inplanerade från början och det är olika förutsättningar på varje ställe.
– Monte Carlo är bara asfalt, men då kan det vara snö och is där också. Det kan vara asfalt, varmt och skönt när du kör. Och så ska du upp på en topp där det är snö och is. Sen ska du ner på baksidan och så är det asfalt sista biten. Och far du av i vissa diken där, då är kalsongerna omoderna innan du har landat.
Monte Carlo, Tyskland och Japan är asfalttävlingarna. Svenska rallyt är det enda vinterrallyt. Resten av cirkusen körs på grus.
– Alla tävlingarna är unika i sig. Även om de flesta är på grus, är det inte samma sak. Sardinien är till exempel väldigt spektakulärt genom att det är extremt fin jord eller sand. Det dammar nåt fruktansvärt. Den brukar de kalla ”jumping the dust”.
Och det här är väl hemligheten med VM-serien. Den som står som segrare vid årets slut är den som behärskar alla underlag, alla väderlekar och kan anpassa sig.
– Du måste kunna ta in förutsättningarna och förstå vad som händer. Det är ju också unik att man är två i bilen. Ingen kan leverera resultat utan en bra kartläsare. Jag brukar säga att vi kartläsare är precis som en IT-avdelning. Det blir ett jäkla liv när det inte funkar.
För den som aldrig sett rally, varför ska man titta på det live?
– Det är för att få se människor behandla ofantligt fräna maskiner med sådan precision så att det är sanslöst. Och att dessutom få provåka nån gång. Man kan inte göra nåt fränare med kläderna på…
STJÄRNORNA
Ott Tänak
Den regerande världsmästaren är Ott Tänak. Den 32-årige estländaren blev den förste icke-franske förare att vinna VM sedan Petter Solberg 2003.
”Tänak har ju varit kraschkungen. Men nu har han fått ihop paketet på nåt vis. Han är en av få som jag vet har rullat ner i en sjö (i Mexikanska rallyt 2015). En grym vinnarskalle”, säger Thomas Nilsson.
Sebastien Ogier
VM-cirkus totaldominerades av Frankrike under 15 år. Sebastien Loeb vann nio raka titlar och Sebastien Ogier vann sex raka titlar (2013 till 2018). När den 36-årige Ogier lämnade Citroen för Toyota 2019 drog det franska bilmärket sig ur rally-VM.
”Ogier är noggrann, det är sällan du ser honom göra misstag. Han är jämn och levererar alltid, säger Thomas Nilsson.
NORDISKA UNDERBARNEN
Kalle Rovanperä och Oliver Solberg
Mycket tyder på att framtiden i rally-VM kan tillhöra Norden.
Finländske 19-åringen Rovanperä brås på pappa Harri som vann Svenska rallyt en gång.
20-åringen Solberg brås på rallyföräldrarna Petter och Pernilla.
”Jag tror att Oliver kan bli bättre än Petter. Det som är så jäkla fränt med Oliver är att Petter och Pernilla aldrig kan tvinga honom att göra det han ska. Det är han som är drivkraften. Det är samma med Kalle. Sanslöst vilket driv Oliver har”, säger Thomas Nilsson.
RALLY-VM 2019 I SIFFROR
9860 tv-timmar i världen.
836 miljoner tv-tittare under året.
Mer än 4 miljoner åskådare såg deltävlingarna på plats (alla arrangörer har inte helt koll på antalet åskådare).
1,4 miljarder exponeringar i sociala medier.
140 miljoner videotittningar online.
150 tv-marknader sänder rally-VM.
SVENSKA RALLYT 2020 I SIFFROR
Publik: 200 000 åskådare.
Antal ekipage: 50.
Antal mil på specialsträckorna: drygt 30 mil.
Funktionärer: 4000.
TV-produktion: 100 personer.
Ackrediterade journalister: cirka 400.