Tanken var att SM i virtuell bilsport skulle ha avgjorts i Luleå med start i måndags. Men SM-veckan blev som bekant inställd på grund av coronaviruset och istället blir det SM-tävlingar i virtuell bilsport med start 8 april.
Deltagarna tävlar i racingsimulatorn Dirt Rally 2.0 och grenen rallycross. De sätter sig i en simulatorrigg som består av en racingstol, ratt, pedaler, växlar och en skärm.
Men om du tror att det bara är att sätta dig i en rigg och köra hem segern för att du spelat lite tv-spel hemma så får du tänka om.
Fråga bara Mattias Adielsson som till vardags är landslagsförare i ”riktig” rally på högsta nivå. Göteborgaren hade samlat på sig tolv SM-medaljer, varav sex SM-guld, och ett EM-brons innan han fick ett wildcard att testa på virtuell bilsport under SM-veckan i Sundsvall.
– Jag antog utmaningen och hade inte spelat mer racingspel än det man gjorde när man var yngre för att man älskade att spela tv-spel. När jag kom upp dit så blev jag frånåkt så det bara sjöng om det, säger Mattias Adielsson och fortsätter:
– Det var otroligt proffsiga killar och tjejer som körde. Det var en högre professionalitet i e-sporten än vad jag någonsin hade kunnat tänka mig och jag fastnade för det där.
Idag satsar han stenhårt på både ”vanlig” rally och virtuell bilsport. De senaste fyra åren har han kunnat leva på att köra rally men nu har han även skrivit på ett proffskontrakt inom e-sporten för spanska World E-Sport Rally Team.
Detta efter att han kvalat sig in till VM i virtuell bilsport och slutat tia med konkurrens från 32 000 andra deltagare.
– Att kunna leva på sin hobby är ett privilegium och det har varit ett av mina mål.
En fördel med virtuell bilsport jämfört med rally är den ekonomiska biten.
– De miljoner kronor jag haft tillgängliga räcker långt men inte till att åka WRC. Jag har fortfarande ambitioner om att en dag ta mig dit men som privatförare är det väldigt tufft ekonomiskt. I e-sporten kan du tävla på den högsta nivån utan att det kostar en massa pengar.
– Jag har alltid varit avundsjuk på de som spelat fotboll eller ishockey och är duktiga på det. De kan gå ut och sparka boll mot ett plank eller rink. Som rallyförare måste du stänga av vägar, skaffa tillstånd och betala några hundratusen för att träna. Här kan jag bara sätta mig på mitt kontor eller ”rallyrum” som jag kallar det och bli bättre och det enda det kostar är lite ström och tid.
Den här gången har han valt att kvala sig in till SM-tävlingarna.
– Jag ville inte ha något wildcard utan ta mig dit på samma villkor som de andra. Jag vann kvalet och tog mig till SM så det känns bra att man är där av rätt anledning.
– Jag siktar på guldet, jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna så jag tränar inte för något annat än att vinna. Sen har jag otrolig respekt för mina motståndare men jag räds inte någon.