Charlotte Kalla slog skidvärlden med häpnad när hon lämnade det svenska landslagets träningsgrupp och bestämde sig för att satsa på egen hand, tillsammans med personlige tränaren Magnus Ingesson. Nu har de lagt upp satsningen mot tävlingssäsongen.
Det blir sex olika träningsläger under sommaren och hösten, med start i Sognefjell nästa vecka. Egentligen skulle de redan vara där, men tvingades skjuta på det efter sjukdom.
– Ja, hon blev lite krasslig, så vi åker dit nästa vecka istället, säger Ingesson.
Vad kommer ni att fokusera på?
– Det blir inga jättestora ändringar, det är lite smådetaljer som vi ska peta i. Den stora skillnaden blir väl att jag kommer att vara med och hjälpa till mer nu.
I Sognefjell kommer det mestadels att handla om skidåkning.
– Det blir väl att nöta teknik, så länge förhållandena är bra. Stämma av lite andra saker, planera sommaren och en hel del mängdträning på snö.
Under fjolåret tränade Charlotte Kalla stenhårt under sommaren och hösten, eftersom hon ville kunna koncentrera sig på tävlandet under vintern. I år kommer upplägget ungefär att följa fjolåret – men med möjlighet att lägga in fler tyngre pass under tävlingssäsongen.
– Ja, i år är det ju mästerskap, hon har möjligheten att välja bort någon eller några tävlingar fram till VM, säger Ingesson.
Tidigare har Kalla valt bort Tour de Ski till förmån för att toppa mästerskapsformen, men något sådant beslut är inte taget.
Ännu.
– Nej, det är det väl inte. Det är en rolig tävling, men hon har ju gått bra de senaste mästerskapen när hon skippat touren. Vi får se, inget är bestämt än.
När bör man börja toppa en mästerskapsform?
– Det är väl någon gång där kring jul och nyår. VM är ju andra halvan av februari, man behöver sex-sju veckor med mer basträning. Men det går absolut att tävla ändå, det har hon ju gjort förr – på SM, till exempel.
I stora drag kommer träningen, både mängd- och teknikmässigt, att följa de redan invanda mönstren. En nyhet är dock klar – Kalla ska använda blodprover för att inte träna för hårt.
– Vi tror på mycket träning, det ska vi bibehålla. Men vi har försökt skruva lite i innehållet, vi ska försöka se till så att det blir rätt fart på de pass hon kör.
Hur gör ni det?
– Vi följer upp det så att hon ligger på rätt mjölksyranivåer, så att vi har kontroll på att hon inte går för hårt på de pass som hon ska ta det lite lugnare på.
Är det något ni tagit med er från i fjol?
– Lite grann var det så, ja. Vill man köra fartpassen är det viktigt att ligga på bra tröskelnivåer i mjölksyra. Det går ju fortfarande fort, men hon får inte sura ner sig för mycket.
Vad händer då?
– Om hon drar på sig för mycket mjölksyra blir återhämtningen för långsam – och vi hinner inte ligga på den träningsdos som vi vill.
För att klara av att kontrollera Kallas mjölksyranivåer krävs betydligt fler tester än tidigare.
– Vi ska följa upp med lite laktatmätningar och sådär, säger Ingesson.
Har de inte gjort det tidigare?
– Nej, inte så mycket.
Testproceduren är relativt enkel och väldigt snabb. Ett blodprov tas och skickas in i en analysapparat som kontrollerar mjölksyrahalten i blodet hos idrottaren.
– Man sticker bara i fingret, så får man svar på tio sekunder. Det påminner om en sån där apparat som diabetiker har för att kolla blodsockret, säger Ingesson.