Under tisdagen offentliggjordes att Piteå IF:s ekonomi är sämre än någonsin och NSD skrev flera artiklar om den ekonomiska krisen.
Christer Olsson är medlem av Piteå IF:s huvudstyrelse och jobbar intensivt med att få damlagets ekonomi att gå ihop.
– Jag har suttit och gjort prognoser och då har vi landat på det här klara minuset.
Till en början var det två miljoner, nu lutar det åt runt 1,5 miljoner kronor enligt prognosen.
Om det också blir så är elitlicensen hotad på sikt. Nästa år övergår sektionerna i PIF till att bli fristående föreningar inom samma allians.
Det innebär att det underskott som Piteå IF dam gör i år hänger med till nästa år.
Att starta ett damallsvenskt år med 1,5 miljoner kronor i skulder skulle naturligtvis vara en mardröm. Det är inte heller tillåtet. Svenska Fotbollsförbundet skulle direkt kräva en åtgärdsplan. Lag som inte sköter ekonomin blir av med elitlicensen och kastas ur damallsvenskan.
Var går det att skära kostnader?
– Just nu går det inte. Resor som är en stor kostnad har vi jobbat stenhårt med. Jag kan branschen och så vida vi inte startar ett eget resebolag så går det inte att pressa priserna mer, säger Christer Olsson som tidigare var chef för Resia i Piteå.
Så vad återstår?
– Det är att dra ner truppkostnaderna framförallt.
Löner alltså.
– Ja, löner och material.
Minskad lönebudget innebär sämre förutsättningar att hålla sig kvar i damallsvenskan.
– Det gäller att hitta en mix och balans så att man kan klara sig kvar. Det vore tråkigt att inte ha ett damallsvenska lag. Vem ska axla manteln för Norrland då? Jag har svårt att se något lag här uppe göra det, säger Olsson och syftar på Umeå som är på väg ur serien och Sunnanå som åker ur Elitettan.
Av lagen i damallsvenskan är det bara Rosengård med bra ekonomi.
– De har en stor sponsor som har gått in med, jag tror det var tolv miljoner. Något sådant skulle vi behöva här för att ha ett damallsvenskt lag. Det är inte lätt för alla ideella krafter att dra in alla pengar.
Piteå IF:s stöd från EFD (Elitfotboll dam) är cirka 350 000 kronor per år.
I och med att TV4:s sändningsavtal upphörde så försvann 800 000 kronor i intäkter. Dessutom har försäkringspremierna stigit med 150 000 jämfört med för två år sedan. Ett annat slag är arbetsgivaravgiften för personer under 26 år som inte längre är subventionerad.
Hur ska ni klara er på sikt?
– Det är tufft. Vi behöver ett tillräckligt duktigt förbund som kan dra in pengar, säger Christer Olsson.