Piteå IF-tränaren prisad: "Stolt över det"

Stellan Carlsson, Piteå IF. Där har ni damallsvenskans bästa tränare. ”Det känns jättebra för mig att få priset, men jag tar inte emot det ensam”, säger Carlsson.

Foto: Pär Bäckström

PITEÅ/fotboll2016-11-21 20:15

I konkurrens med Linköpings guldtränare Martin Sjögren och Djurgårdens Yvonne Ekroth blev Carlsson Årets tränare i damallsvenskan.

Juryns motivering: "Stellan Carlsson, Piteå IF, tappade många viktiga spelare inför säsongen, men levererade ändå. Han får laget och individerna att prestera på högsta nivå. En tränare som ger – och sedan får tillbaka maximalt av varje enskild spelare."

– Jag är jätteglad och stolt över det, men framförallt är det vårt, Piteå IF:s, pris. Som tränare blir du aldrig uppmärksammad om du inte har ett lag runt om dig som presterar och det har det här laget gjort genom att ta medalj två år i rad, säger Carlsson.

Han lyfter fram spelarna och ledarna runt omkring som assisterande tränaren Andreas Johansson, målvaktstränaren Birger Grahn, sjukgymnasten Tanja Bäckström, sportchefen Leif Strandh med flera.

– Jag är inte ensam utan vi är ett team som tillsammans har gjort det här och dagligen arbetar tillsammans. Det är jag som uppmärksammas men jag ser det verkligen som vårt pris. Tillsammans har vi haft 244 dagar då laget varit samlat i år. Jag är glad över att vårt arbete får den här uppmärksamheten.

Carlsson fanns inte själv på plats i Globen på grund av privata åtaganden.

Hade du någon aning om att du skulle prisas?

– Jag hade fått en hint...

– Sen fick jag grattis-SMS under kvällen så då visste jag.

Trea ifjol och fyra i år. Piteå har genom noggrannhet, metodik, envishet och skicklighet gjort sig självt till ett medaljlag.

– Det spelarna har gjort de här säsongerna med dubbla SM-medaljer är stort. I övriga Sverige tittar man också med andra ögon på Piteå och undrar hur vi gjort då vi har saker som resor och klimat emot oss.

Har ni haft klubbar på besök som studerat er?

– Ja det har varit några senaste åren. Gävles damlag och Gammelgården är två.

Att tillhöra de bästa är en sak, att klara av att stanna där en annan. Se på Sunnanå och Umeå IK som åkt ur högsta serien senaste åren.

– Det vi har gjort nu är bra, men kommer inte att räcka i framtiden. Vi behöver bli ännu bättre. Konkurrensen är stenhård. Blir du inte bättre är du snart omkörd, säger Stellan Carlsson.

Men nu kan du unna dig att njuta lite.

– Ja, det är en bristvara i det här yrket, säger Sveriges bästa damtränare Stellan Carlsson.

Däremot fick inte Ellen Löfqvist pris som årets Genombrott. Det gick till Johanna Rytting Kaneryd, Djurgården.

Hilda Carlén blev inte Årets målvakt. Det priset gick som väntat till Hedvig Lindahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om