Trio i lönnlöv ska frälsa Piteå

En drömde om ett liv som fotbollsproffs redan som femåring.Den andra såg fotboll som en utväg för att slippa spela baseboll.Och den tredje slutade med hockey som 13-åring för att satsa på fotboll istället.I morgon ska Brittany Timko, Kaylyn Kyle och Stephanie Labbé visa vägen för Piteå IF i den allsvenska premiären.- Det kan bli en riktigt rolig säsong, säger trion från Kanada.

Stephanie Labbé, Kaylyn Kyle och Brittany Timko - tre kanadesiskor som personifierar en stor del av Piteås hopp som damallsvensk nykomling.                                       "Jag tror att alla presterar bättre under press", säger Kaylyn Kyle.

Stephanie Labbé, Kaylyn Kyle och Brittany Timko - tre kanadesiskor som personifierar en stor del av Piteås hopp som damallsvensk nykomling. "Jag tror att alla presterar bättre under press", säger Kaylyn Kyle.

Foto: Göran Ström

PITEÅ2009-03-31 06:00
Det råder inga större tvivel om att Piteås kanadensiska landslagstrio är riktigt bra kompisar.
Långa stunder är samtalet fullt av skratt, skämt och vänskapliga påhopp.
- Vi står varandra riktigt nära och det är förstås en stor fördel i den här situationen, säger Kaylyn Kyle.
- Jag tycker att vi har kommit in bra i laget, men det är förstås extra kul att få uppleva det här äventyret med två av sina vänner, fortsätter Brittany Timko.
- Jag har faktiskt haft en stor affisch på Brittany i mitt rum. Hon var min stora idol när jag var yngre. Och nu sitter man här henne, det är egentligen helt sjukt, säger Kyle och skrattar högt.
Klubben letade spetskompetens
Trion från Kanada värvades till klubben när Piteå säkrat det allsvenska kontraktet.
Föreningen var på jakt efter spetskompetens till truppen och man fick tre landslagsspelare som tillsammans har spelat över 100 landskamper för Kanada, som är en av världens tio främsta damnationer.
Och kanadensiskorna är förstås medvetna att de kommer spela med skyhöga förväntningar i 22 omgångar.
Samtidigt väljer de att se det som en sporre istället för en börda.
- Alla presterar bättre under press tror jag, menar Kyle.
- Det blir den press man själv skapar. Vi vet att vi är här i Piteå för att göra ett så bra jobb som möjligt. Men spelar vi bara så bra vi kan varje match och alltid gör vårt bästa kan folk inte kräva så mycket mer. Allt vi vill är att laget ska gå bra och att vi ska vara en stor del av det, säger Timko, som är den mest rutinerade av de tre med 91 a-landskamper på meritlistan.
Och för målvakten Stephanie Labbé blir det förstås extra förväntningar.
- Visst är det så. Men som målvakt är man van vid att hela tiden hamna i fokus. Det gäller att hitta en bra balans. Gör jag en bra räddning är det bra, släpper jag in ett mål är det mindre bra. Det går upp och ner under en säsong och det gäller att ta med sig det positiva, säger Labbé.
För ett par dagar sedan visade både Piteå, och trion, att de är bra förberedda inför premiären.
I genrepet mot Umeå Södra höll Labbé nollan, Kyle spelade bra och Timko gjorde Piteås samtliga tre mål.
- Matchen i lördags var verkligen precis vad vi behövde. Matcherna i Stockholm förra helgen var ganska svåra eftersom vi knappt visste vad någon av våra nya lagkompisar hette eller vad de var för typ av personer. Nu har vi varit här en dryg vecka och hunnit komma in i allting. Så matchen mot Umeå kändes riktigt bra, säger Timko.
Respekt för Grundström
- Det var bra för självförtroendet och segern gav oss trygghet och att vi känner lite var vi står, säger Kyle, som är imponerad över kvalitén som finns bland Piteås spelare.
Dessutom verkar nye tränaren Peter Grundström gått hem hos importerna.
Spelsystemet är inkört och hans ledarstil har fallit helt i smaken.
- Jag gillar honom verkligen. Han är rak, ärlig och säger vad han vill och tycker, säger Timko.
- Jag har stor respekt för honom. Han säger vad han tycker, även om man kanske inte alltid vill höra sanningen, och det är förstås bra. Han säger om man är bra och han säger om man gör något fel, inflikar Kyle.
- Peter har gjort klart för oss att vi inte är garanterade en plats i startelvan bara för att vi är utländska spelare. Ska vi spela ska vi förtjäna det, och det gillar jag verkligen, säger Labbé.
“Bäst i världen"
Under intervjun passerar flera Piteåbor förbi cafébordet och lyckönskar trion inför premiären.
- Jag gillar det verkligen. Staden, människorna, klubben. Allting är helt perfekt så här långt, säger Timko.
- Det är precis som hemma. Det är en liten stad och det känns som ett bra steg att ta när man flyttar så långt hemifrån, säger Kyle.
Inget av de tre nyförvärven säger sig ha ångrat flytten över Atlanten.
Ryktet om kvalitén på den svenska ligan är mer än bra i Nordamerika.
- Damallsvenskan är en av de bästa ligorna i världen och det är en bra miljö för oss att fortsätta att utvecklas i. Det är därför jag är här. Det är ett riktigt bra steg i min karriär, menar Timko och förklarar att det här var en del av hennes plan redan som femåring.
- Drömmen har alltid varit att kunna spela som proffs. Och nu sitter man här, i Sverige. Det är egentligen ganska häftigt.
Ser ni Piteå som en slags mellanstation i era karriärer?
- Det är svårt att säga. Man vet ju aldrig vad som händer i framtiden här, med landslaget och så vidare. Just nu ligger mitt fokus helt på det här, säger Timko.
Så om jag frågar vad ni gör om fem år nu blir svaret inte en aning?
- Troligtvis. Eller att jag kanske har fem barn och är lyckligt gift...haha. Vi får väl se vad som händer, säger Timko.
- Det är samma sak för mig. Vi har precis kommit hit och för ett år sedan vid det här tiden trodde jag aldrig att jag skulle hamna i Piteå. Men det är väl det som kanske är tjusningen, att man inte vet vad som händer i framtiden, inflikar Labbé.
Ytterligare ett par måndagsflanörer passerar förbi och lyckönskar kanadensiskorna och uttrycker et önskemål om seger mot Kristianstad på onsdag.
Onsdag, ja...
- En stor match, utbrister trion i kör.
- Jag är verkligen laddad för det här. Vi kommer slå ur underläge, men jag är helt övertygad att vi kommer göra en riktigt bra säsong i år. Visst, det kommer att vara lite upp och ner, så är det alltid. Men det stora målet är att klara sig kvar och det är jag övertygad om att vi fixar, säger Timko.
- Vi har hört att det kommer vara mycket folk på matchen och det gör det hela ännu mer spännande. Men jag är verkligen imponerad över vad laget har presterat så här långt, säger Kyle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om