För ett år sedan skrev Sporten om utflyttade Luleåbon Krister Herttings uppdrag åt Svenska Ishockeyförbundet, SIF.
Han har undersökt kostnaden för att spela ishockey i Sverige och hur marknaden med privata aktörer utanför klubbarna ser ut.
Nu har han gjort sin slutredovisning till SIF.
Rapporten presenteras vilken dag som helst.
– Generellt kan man säga att det är ganska dyrt att spela ishockey. Jämfört med den studie som gjordes 2009 har kostnaderna ökat relativt kraftigt för barn och ungdomar, säger Hertting.
Han tittade på mediankostnaden för spelare i åldrarna 9, 12 och 15 år.
Spelare från klubbar över hela Sverige ingick i urvalet.
– Vi ser att mediankostnaden ligger på 22 000 kronor per person och säsong. Det är nästan en fördubbling jämfört med 12 000 kronor för 2009. Då har vi också tagit med utvecklingen för konsumentprisindex för att få rättvisa tal.
I kostnaderna ingår framförallt avgifter, utrustning och resor.
Varför är det 10 000 kronor dyrare nu än 2009?
– Resekostnaderna är ungefär samma. Det är på utrustningen och avgiftssidan som förändringarna har skett. Men en fördjupad analys behövs.
Det är också ganska stora skillnader mellan visa föreningar.
– Det positiva är att kostnaderna går att påverka. Vi ser en tydlig skillnad mellan föreningar som aktivt jobbar med att hålla nere kostnader genom loppisar, bytardagar och annat och klubbar som inte gör det. Här går det att spara pengar. Likaså att starta en diskussion om utrustningen i sig. Är det nödvändigt att barnen har dyraste klubborna som dessutom kanske måste bytas flera gånger per säsong?
Krister Hertting har även tittat på selectverksamheten. De privata hockeyaktörer som står utanför föreningslivet och erbjuder läger eller träning mot betalning.
– Det finns ett 30-tal aktiva aktörer. Mest i storstäderna och ett fåtal i Norrland.
En verksamhet som driver på kostnaderna.
– Det finns föräldrar som lägger över 10 000 upp till 20 000 kronor per säsong på verksamheten. Sedan märker jag att det påverkar föreningarna också när det blir interna diskussioner kring att vissa spelare blir inbjudna och andra inte. Här skriver jag man behöver hitta arbetsformer som fungerar. Det är svårt för Svenska Ishockeyförbundet att förbjuda privat verksamhet, men ett förhållningssätt vore bra att hitta, säger Krister Herrting.
Vid SIF:s årsmöte 20 juni ska frågorna behandlats.