PIF-stjärnan: "Den bästa laginsatsen"

Ett stenhårt jobbande Piteå IF skrällde stort när man slog Linköping borta.

23 augusti 2017 21:33

Serieledarna och regerande mästarinnorna Linköping på bortaplan. Frågan var hur PIF skulle hantera en av säsongens absolut svåraste matcher?

Ja, varför inte kopiera starten från förra säsongen möte i Östergötland. Då chockade man hemmalaget genom två snabba mål inom loppet av tio minuter.

Denna gången var man ännu snabbare. För i den 9:e matchminuten stod det redan 0—2 på resultattavlan efter en riktig kalasstart av Piteå.

Direkt från första avspark satte de rödklädda gästerna stenhård hög press - och det betalade sig rejält.

1–0 kom efter en välplacerad högerkanon signerad Josefin Johansson. Lagkaptenen gjorde sitt första mål för säsongen och det var ett mycket vackert sådant. Johansson fick bollen till höger i straffområdet efter en skarvning från Hanna Pettersson. Utan minsta tvekan drog hon till med ett direktskott - och bollen borrade sig högt upp i det bortre krysset.

– Den satt där den skulle. Det var ett tag sedan så det är lika bra att göra det ordentligt, säger Josefin Johansson nöjt.

Det skulle komma mera. Blott några minuter senare vann nämligen Hanna Pettersson en luftduell i straffområdet. Linköpings målvakt Cajsa Andersson var på bollen, men med knapp styrfart passerade nicken över mållinjen och det stod 2–0.

– Vi behövde den starten för att få ännu mer energi. Vi hade satt en matchplan där vi skulle pressa väldigt högt och det skulle löpas väldigt mycket. Det var en härlig start.

Nu gällde det bara att inte upprepa förra säsongens scenario då Linköping vände till seger med 3—2. Då fick hemmalaget in en boll i slutet av den första halvleken, men denna gång höll PIF tätt.

– Det är väldigt bra att få tidiga mål mot ett så bra lag som Linköping. Samtidigt är det också väldigt tufft att hålla en ledning en hel match. Förra året lyckades vi inte med det, men det gör vi i år. Det är otroligt starkt gjort.

Piteå startade andra halvlek på samma sätt som den första. Man stressade Linköping högt upp i planen och fick ytterligare utdelning. Efter en bollvinst högt upp i plan nådde bollen fram till Nina Jakobsson som fri kunde placera in 3—0 nära stolproten.

Linköping reducerade visserligen till 3—1 och fick in ännu ett mål på tilläggstid. Men Piteås hårda jobb betalade sig och skrällen var ett faktum.

– En riktig laginsats och absolut den bästa arbetsinsatsen. Det är tomt på varenda spelare och det är härligt att se. Varenda poäng kommer att vara viktig i höst, menar Josefin Johansson.

FAKTA

Linköpings FC–Piteå IF 2–3 (0–2)

Allsvenskan

Mål: 0–1 Josefin Johansson (6), 0–2 Hanna Pettersson (9), 0–3 Nina Jakobsson (47), 1–3 Marija Banusic (61), 2–3 Lina Hurtig (92).

Varningar: LFC: Claudia Neto. PIF: Hanna Pettersson, Emelie Lövgren.

Publik: 993 personer på Linköping Arena, Linköping.

Domare: Pernilla Larsson, Trollhättan.

PIF (4-4-2): Hilda Carlén - Ronja Aronsson (Lena Blomkvist 73), Emelie Lövgren, Faith Ikidi, June Pedersen - Nina Jakobsson (Julia Karlenäs 76), Josefin Johansson, Ellen Löfkvist, Lotta Ökvist, - Hanna Pettersson (Felicia Karlsson 57), Madelen Janogy

Betyg

3: Josefin Johansson, 2: Hanna Pettersson, 1: Emelie Lövgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Weichselbraun