Hockeylycka – trots att tre lag blev ett

I Överkalix måste man slå samman spelare från tre årskullar för att överhuvudtaget få ihop till ett ungdomslag i hockey. Men det är det väl värt tycker de unga spelarna. Nyligen vankades hockeyfest då U10-lag runt om i Norrbotten bjöds in till Nyårscupen.

Kämpatakter. Storleken på spelarna varierar så klart i lag med spelare från flera årskullar. Här är det Överkalix IFs Vilgot 	Landin, född 2006, som ger en av Luleås spelare en match.

Kämpatakter. Storleken på spelarna varierar så klart i lag med spelare från flera årskullar. Här är det Överkalix IFs Vilgot Landin, född 2006, som ger en av Luleås spelare en match.

Foto:

ÖVERKALIX /Ishockey2015-01-09 09:20

Förväntningarna och spänningen slår emot som en vägg inne i Skogshallen i Överkalix. Klockan närmar sig åtta på kvällen och det är dags för Nyårscupens näst sista drabbning: tredje-fjärdeprismatchen mellan värdlaget Överkalix IF och gästande Luleå HF. Målet för de bägge lagen är detsamma:

– Att vinna. Det är det roligaste, säger 10-åriga Elias Jakobsson, Överkalix IF, leende.

Men faktum är att en viktigare match redan är vunnen för överkalixspelarna. Nämligen den om att få ihop ett lag. Något som inte är helt självklart på en liten ort där senaste årens barnkullar knappt räckt till en skolklass, med omkring 20-25 födda per år. Men där hockeytraditionen är stark och hockeyintresset fullkomligen sprudlar:

– Vi har slagit samman tre årskullar för att få spelarna att räcka till ett U10-lag, berättar ÖIFs tränare Markus Hjelm och tillägger att samma koncept gäller för hockeyklubbens två andra ungdomslag.

Detta innebär att hälften av de 17 spelarna i U10-laget för födda 2005 består av yngre 06:or och äldre 04: or. Vilket emellertid inte märks särskilt mycket i kvällens möte, utom möjligen i att storleken på överkalixkillarna och -tjejerna kanske varierar något mer än i luleålaget. Tvärtom blir det rafflande jämt på isen.

Spelarna själva funderar inte heller över mixen:

– Nej, aldrig. Men det som är bra är att jag får vara i samma lag som mina äldre och yngre kusiner, säger 9-åriga Julia Hjelm som har spelat i flera år.

För jämngamla lagkompisen Axel Nilsson är dagens cup premiär i tävlingssammanhang.

– Roligt, tycker han.

När det gäller de äldre spelarna krävs dispens från Norrbottens ishockeyförbund, berättar Markus Hjelm:

– Det söks årsvis för var och en. Men det brukar aldrig vara något problem. Förbundet har förståelse för att vi är en liten klubb.

Till vardags anpassas träningspassen för att passa de varierande åldrarna:

– Vi kör till exempel smålagsspel på mindre ytor så alla hinner med på skridskorna. Men de yngre har också en fantastisk förmåga att anpassa och höja sig.

Några problem med att hänga med under Nyårscupen har det blandade Överkalixlaget absolut inte. Även om det till sist blir förlust med 3-4 mot Luleålaget. På sikt handlar målet om försöka bibehålla laget.

– Det kan vara oerhört svårt att få spelarna dem att stanna så länge. Men förhoppningen är att laget ska finnas tills spelarna blir juniorer och kan söka sig till nya lag.

Det passar 9-åriga hockeyfantasten Julia Hjelm som handen i hockeyhandsken:

– Jag vill komma så långt som möjligt inom hockeyn. Sedan vet jag inte riktigt hur långt det är

Hittade målet. Elias Jakobsson, 10 år, har spelat hockey i två år med Överkalix IFs blandade U10 lag. I Nyårscupen var han en av dem som fick känna den härliga känslan av att göra mål.
Hittade målet. Elias Jakobsson, 10 år, har spelat hockey i två år med Överkalix IFs blandade U10 lag. I Nyårscupen var han en av dem som fick känna den härliga känslan av att göra mål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!